Studien finner at en helt ny gruppe kvinner opplever uventede blødninger etter coronavaksinen.
Publisert:
Oppdatert for mindre enn 3 timer siden
Kortversjonen
- En ny studie fra Folkehelseinstituttet rapporterer høy forekomst av uventede underlivsblødninger etter coronavaksinasjon hos kvinner som ikke menstruerer på grunn av overgangsalder eller hormonbruk.
- Studien viste en økt risiko for blødning etter både Pfizer og Moderna-vaksine.
- Studien fant at risikoen for blødninger er økt 2-4 ganger i den første måneden etter vaksine.
- Bekymringer for blødningsforstyrrelser bør ikke forhindre kvinner i å ta coronavaksinen, da vaksinen beskytter mot alvorlig covid-19-sykdom.
Vis mindre
I en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI), publisert i Science Advances, finner de høy forekomst av uventet underlivsblødning i tiden etter coronavaksine.
Funnene gjelder selvrapporterte svar fra kvinner som ikke menstruerer på grunn av overgangsalder eller hormonbruk.
Til sammen ble 22 000 kvinner spurt om uforventet underlivsblødning i 2021, da de fleste fikk sin første vaksinedose. De fleste kvinnene var vaksinert med Pfizer og Moderna-vaksine. Det var økt risiko for blødning etter begge disse vaksinene.
– Vi fant økt risiko for uventet underlivsblødning hos kvinner som har sluttet å menstruere på grunn av overgangsalder og hos kvinner som ikke menstruerer fordi de bruker hormoner, sier Kristine Blix, forskeren bak studien.Info
Mer om funnene
Vis mindre
Blant 7725 kvinner etter overgangsalder svarte 252 kvinner at de hadde opplevd uventet underlivsblødning. Nesten halvparten av disse svarte at blødningen oppsto i måneden etter coronavaksinen.
Blant 7148 kvinner som var i overgangsalderen rapporterte 1008 kvinner at de hadde opplevd uventet underlivsblødning. Halvparten av disse svarte at blødningen oppsto i måneden etter coronavaksine.
Blant 7052 ikke-menstruerende kvinner som ikke var kommet i overgangsalderen rapporterte 924 kvinner at de hadde opplevd uventet underlivsblødning. Litt over halvparten svarte at blødningen oppsto i måneden etter coronavaksine. Av disse brukte 74 prosent hormonspiral.
Ikke oppsøkt lege
Hun legger til at blødningene stort sett beskrives som kortvarige, og ikke kraftige.
– De fleste har ikke oppsøkt lege, noe som kan tolkes som at de ikke har blitt så bekymret.
Men underlivsblødning etter overgangsalder skal alltid utredes for å utelukke kreft i livmor.
– Anbefalingen er at man skal gå til lege for å utelukke kreft. De aller færreste har kreft, men man anser likevel at risikoen er så betydelig a man vil utelukke det.
Det er ikke kjent hva som eventuelt forårsaker blødninger etter vaksinasjon. Blix sier at det spekuleres i om det er komponenter ved vaksinene eller kroppens immunrespons som kan være årsak, uten at dette vites.
– Det trengs mer forskning for å finne svar på dette.
Blødningsforstyrrelser: Dette kan det være, og da bør du gå til legen
– Kvinner som er anbefalt å ta vaksine. Bør de fremdeles gjøre det, selv om det kan være risiko for blødning?
– Ja, vaksinen beskytter mot alvorlig covid-19-sykdom. Frykt for blødningsforstyrrelser bør ikke hindre kvinner i å ta coronavaksine. Kvinner som tidligere har opplevd blødningsforstyrrelser etter coronavaksine, må gjøre en individuell vurdering der behovet for beskyttelse mot covid-19 veies mot risiko for ny blødning, gjerne i samråd med lege.
Blødningsrisiko
Studien fant at risikoen for blødninger er økt 2–4 ganger i den første måneden etter vaksine.
– Gitt at kvinnene har husket alle blødningsperioder like godt.
Risiko for uforventet blødning fordelt på tre grupper:
- For kvinner etter overgangsalder finner de 2–3 ganger økt risiko
- For kvinner i overgangsalder finner de 3–4 ganger økt risiko
- For kvinner før overgangsalder finner de «omtrent» 4 ganger økt risiko
75–85 prosent av kvinnene i de ulike gruppene, rapporterte at blødningen, etter første eller andre vaksinedose varte en uke eller kortere.
22–33 prosent rapporterte blødningen som kraftig.
Ført opp som bivirkning
Mange kvinner meldte om blødningsforstyrrelser etter coronavaksinen.
Tidligere studier har også sett høyere risiko for menstruasjonsforstyrrelser etter coronavaksinasjon hos yngre kvinner.
Europeiske legemiddelmyndigheter, som Legemiddelverket er en del av, har ført opp kraftige menstruasjonsblødninger som en mulig bivirkning i pakningsvedlegget.
Legemiddelverket har per 12. april 2023 behandlet 18 635 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser. De fleste gjelder kvinner mellom 20 og 49 år.
Ifølge FHI er det enda ikke avgjort om helsemyndighetene vil anse uventet blødning hos kvinner som ikke menstruerer som mulig bivirkning ved coronavaksinen.
– Selv om studien anslår økt risiko, er det ikke gitt at det er en årsakssammenheng mellom coronavaksine og blødning. Det gjør legemiddelmyndighetene en samlet vurdering av, sier Blix.
Publisert:
Publisert: 22.09.23 kl. 20:01
Oppdatert: 22.09.23 kl. 20:15
- Kopier lenke
- Del på Facebook
- Del med e-post
+ There are no comments
Add yours