SV: Ingen fattige i Norge etter 2009…sier Bilderbergerrøya!

SV overgår alle i løfter til de fattige. Men SV-lederen innrømmer at partiet neppe klarer å innfri løftene. Hun er også i villrede om hvor mange som skal defineres som fattige.

  • solveig Ruud<

Publisert: 31.03.2005 00:01

Oppdatert: 19.10.2011 12:35

Nyhetsbrev:Redaktørens ukebrev

Sjefredaktør Trine Eilertsen skriver om saker hun har festet seg ved uken som gikk.

— Vi lover ikke så mye som vi har gjort i tidligere programmer, vi er mindre konkrete og programmet vårt er billigere å gjennomføre. Slik oppsummerer SV-ledelsen nyorienteringen i SVs arbeidsprogram for kommende fireårsperiode, et program som skal vedtas på partiets landsmøte denne helgen. På enkelte områder er imidlertid løftene svært konkrete. Fra det 87 sider lange programmet har SV blinket ut de ti mest prioriterte oppgavene for partiet. I ett av dem lover SV at “fattigdommen skal avskaffes i løpet av neste stortingsperiode.”- Er dette realistisk?- Nei, vi kommer aldri helt i mål, innrømmer Halvorsen, som likevel mener det er viktig å ha noe å “strebe etter” og noe å “prioritere ut i fra”. Hun opplyser at SV først og fremst vil avskaffe fattigdom i barnefamilier. – Men er dette korrekt? Har ikke SV valgt en helt annen fattigdomsdefinisjon enn Regjeringen – en definisjon som medfører at SV må bruke tusenvis av kroner på å øke minstepensjonene?En nølende SV-leder husker ikke helt hva slags fattigdomsdefinisjon SV har valgt som den “korrekte”. Partiet har kritisert Regjeringen for å ha valgt en for snever definisjon. På Stortinget har SV derfor gått inn for å definere langt flere som fattige. Dette er innviklede definisjoner som dreier seg om hvor mange som ligger under den såkalte medianinntekten. Den er et mål på hvor gjennomsnittet av inntektene ligger. Regjeringen tar utgangspunkt i OECD-statistikk. EU gjør bare delvis det. Ulike valg av definisjoner fører til at Regjeringen mener ca. 124 000 nordmenn lever under fattigdomsgrensen. Bruker man EUs definisjon øker antall fattige nordmenn til ca. 414 000 nordmenn. Da blir alle minstepensjonistene definert som fattige. Halvorsen sjekker saken. I et nytt intervju gir hun uttrykk for at SV har lagt seg på “60 prosent av medianinntekten” – ikke 50 som Regjeringen har gjort. Hun er imidlertid ikke sikker på hva hun regner 60 prosent av. Forskjellen på om hun tar utgangspunkt i OECDs statistikk eller EUs tall, utgjør 110 000 fattige nordmenn. Siden SV lover å avskaffe fattigdommen, er det interessant å vite hvor mange de vil hjelpe. Det sier noe om hvor vanskelig det er å nå målet. – Vi tar utgangspunkt i EUs definisjon. Vi vil ikke klare å avskaffe denne fattigdommen i løpet av perioden. Og når man forholder seg til en fattigdomsgrense som tar utgangspunkt i gjennomsnittsinntekter, vil jo alltid noen ligge under gjennomsnitt, sier hun. Men SV vil satse sterkt på et bredt spekter av tiltak for at færre skal føle fattigdommen på kroppen. – Dere må øke minstepensjonen med bortimot 20 000 kroner for å innfri eget fattigdomsløfte? – Ja, erkjenner Halvorsen, som sier at det vil de ikke klare i løpet av fire år. Men hun lover at SV vil ta et tak for å heve trygdeytelsene, for å øke attføringsstønaden m.m. I tillegg vil SV heve barnetillegget til dem som mottar tidsbegrenset uførestønad og andre korttidsytelser. I programmet lover SV også bostøtte til flere barnefamilier enn i dag. Et annet tiltak for å få færre fattige er økt barnetrygd blant annet til dem som har flere enn to barn, lavere egenandeler og gratis skolefritidsordning.- Er det et målrettet tiltak mot fattigdom å gi velstående foreldre gratis skolefritidstilbud?- Det er en viktig del av det universelle tilbudet. Blant innvandrere er det mange som ikke tar seg råd til å betale SFO. Vi foreslår en utvikling med lengre skoledag der SFO inngår som en del av tilbudet.Hun opplyser at velstående foreldre skal betale for dette gratistilbudet over skatteseddelen – fordi de har høy inntekt – ikke fordi de har barn.

Fakta

PARTIENE

I en serie INNSIKT-artikler vil vi sette søkelys på de av partiene som er representert på Stortinget. Artiklene vil trykkes i forbindelse med partienes landsmøter. Neste, om , kommer torsdag 7. april.SVStiftet:1975 (SF i 1961) Leder:Kristin HalvorsenMedlemmer:ca 10 500Stortingsrepr.:23Ordførere:9Statsråder:0Stortingsvalget 2001:12,5 prosent (største oppslutning SV har hatt). LES MERLes mer om SV på partiets egen nettside www.sv.no. TIDLIGERE SAKER11. mars: Senterpartiet.14. mars: 1950 – 1969.15. mars: Nasjonalmuseet. 16. mars:Storindustrien betatt av vindkraft.17. mars: Imamene har ordet, ikke makten. 18. mars: skjerper asylpolitikken. 21. mars: Norge 1960-1970.Bilen og fjernsynet formet vårt liv. 22. mars: Nano-fremtiden er her nå.29. mars:Ny givi .30. mars:Den livsfarlige fornektelsenVis mer

  1. Les ogsåMilliard-uttellinger
  2. Les ogsåFor sosialisme og feminisme
  3. Les ogsåSV får mest medieomtale
  4. Les ogsåPer Østvold kan bli SV-statsråd
  5. Les ogsåAvviser Ap.-SV-regjering
  6. Les ogsåKristin Halvorsen vil diskutere abortgrensen
  7. Les ogsåHistorisk landsmøte

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.