Nå er det tatt 20
For noen uker siden kunne man lese at det nok en gang var funnet syk laks i Berbyelva – nå kreves det tiltak på nasjonalt nivå.
Det skal bli interessant å se hva de kommer frem til. Er redd det beror på H2SO4 i vannet!
25. mai var det funnet én syk laks – mandag 12. juni er antallet blitt 20. Halvparten av laksen som har blitt dratt opp på land av laksefiskere i år, har vært syk.
– Cirka halvparten av det som er tatt opp av elva har vært syk fisk.
Det bekrefter Ragnar Itland, leder av elveutvalget i Arbeidernes Jeger og Fiskeforening Halden (AJFF). Han hadde håpet på et tredje år på rad uten syk laks, et håp som ble knust i slutten av mai.
Det er også gjort observasjoner av flere døde lakser, som ikke er blitt tatt opp. Disse kommer på toppen av de 20 som er fisket opp.
Avhengig av midler
– Akkurat nå er det de som fisker i elva som rapporterer inn observasjoner av syk fisk. Ellers er det ingen andre enn foreningen som står for arbeidet som gjøres nå.
I forrige uke ble det sendt inn et skriftlig spørsmål til Klima- og miljøminister, Espen Barth Eide. Spørsmålet og bakgrunnen for spørsmålet er skrevet av AJFF i samarbeid med ordførerkandidat Fredrik Holm (H). Spørsmålet er sendt via Ingjerd Schou, som er fast stortingsrepresentant.
– Vi venter fortsatt på svar, understreker Itland.
– Hva er det beste utfallet for dere av at det blir stilt spørsmål på ministernivå?
– Skal elva reddes, så må departementet sette i gang og gi midler rett og slett. Vi har ikke mulighet til å drive dette på dugnad noe mer nå.
Krav på ekstra vern
– Bakgrunnen for dette, er at forskerne som har vært med så langt sier at det må tas prøver på et mye bredere felt enn til nå. Det er såpass kostbart at det må myndighetene ta.
I 2002 fikk Berbyelva status som nasjonalt laksevassdrag. Itland mener at når et område som dette er beskyttet med vernesoner av staten, må dette også gjelde laksen i vassdraget. Noe Fredrik Holm er enig i.
– Laksen her har krav på ekstra vern. Når man ser en sykdom som dette spre seg, som man ikke klarer å komme til bunns i, så er det noe departementet må ta tak i. Dette må opp på aller høyeste hold, forteller politikeren.
Et kjempeproblem
Til nå er det bare gjort funn av sykdom på villaks i elva. Dersom ikke noe gjøres, vil dette kunne gå utover andre lakseelver i tillegg.
– Dette er et kjempeproblem. Det er potensielt en katastrofe for den norske villaksen, og det kan vi ikke akseptere, fortsetter Holm.
– Laksen flytter på seg, så det er fare for at sykdommen kan spre seg til andre lakseelver.
Spørsmålet ble sendt 6. juni, og er under behandling. På Stortinget sine sider er spørsmålet rettet til Fiskeri- og havminister, Bjørnar Skjæran, og ikke Klima- og miljøministeren.
Spørsmålet skal besvares innen to uker, svar er derfor ventet innen tirsdag 20. juni.
+ There are no comments
Add yours