Vitenskapelige studier etablerte klare sammenhenger mellom menneskeskapt økning i atmosfærisk CO 2 og global oppvarming.

MAKEN TIL ! KJØPT OG BETALTE FAKTASJEKKERE!

KRAV”Det er bra at vi legger litt mer karbondioksid i atmosfæren. Den vitenskapelige metoden har ikke blitt brukt på en slik måte at den beviser at karbondioksid får jorden til å varmes opp.”KJENNELSE

KILDE: Patrick Moore , Instagram , 16. desember 2020   DETALJER

Feil : Vitenskapelige studier finner at menneskeskapte økninger i atmosfæriske CO 

2 -nivåer og andre drivhusgasser er den primære drivkraften bak global oppvarming.

Feilaktig resonnement : Økte atmosfæriske CO 

2 -nivåer økte planteveksten i noen regioner i verden, men argumentet om at CO 

2 ikke er skadelig for planeten fordi det letter plantevekst er feil. Menneskeskapte økninger i atmosfærisk CO 

2 kan påvirke naturlige økosystemer og det menneskelige negativt ved å forårsake global oppvarming, havforsuring og havnivåstigning.TAKE AWAY

Atmosfæriske CO 

2 -nivåer har økt med 47 % siden 1850, på grunn av landbruksutvikling, forbrenning av fossilt brensel og andre menneskelige aktiviteter. Siden 1950 er omtrent 100 % av den globale oppvarmingstrenden tilskrevet økte CO 

2 -utslipp. Selv om CO 

2 har økt plantevekst i enkelte regioner i verden, kan det også påvirke naturlige økosystemer og menneskelige samfunn negativt.

ANMELDELSE

PÅSTAND: «Det er bra at vi tilsetter litt mer karbondioksid i atmosfæren. Hvis vi tar det opp til et høyere nivå enn det er i dag, vil vi umiddelbart få en økning i veksten av avlinger og trær, noe som ikke er en dårlig ting. Den vitenskapelige metoden har ikke blitt brukt på en slik måte at den beviser at karbondioksid får jorden til å varmes opp.”

ANMELDELSE

Disse påstandene dukket opp i en video med Patrick Moore, en industrikonsulent, som har mottatt mer enn 13 000 visninger siden den ble publisert på Instagram i desember 2020. I motsetning til det som hevdes, viser de vitenskapelige bevisene tydelig en årsakssammenheng mellom atmosfæriske CO 2 -konsentrasjoner og global oppvarming [1-4] . Videre, selv om karbondioksid kan øke planteveksten i enkelte miljøer, kan det også påvirke naturlige økosystemer og menneskelige samfunn negativt ved å forårsake global oppvarming, ubalanse i karbonsyklusen og føre til ekstreme vær [1,4,5] . 

Atmosfæriske CO 2 -nivåer før industrialiseringen var rundt 280 deler per million (ppm) [1] . Siden 1950 har forbrenning av fossilt brensel, landbruksutvikling og andre menneskeskapte endringer i ført til jevn økning i atmosfærisk CO 2 . I dag overstiger atmosfærisk CO 400 ppm (se figur under). 

DETTE ER DATA SOM ER BASERT PÅ MODELLER OG ER IKKE REELE I DAG. DENNE FAKTASJEKKINGEN ER DET DEFINITIVT IKKE HOLBAR. DET ER HVA SOM SKJER I DAG SOM GJELDER OG IKKE HVA SOM KOMMER UT FRA MODELLER SOM IKKE STEMMER I NÅ TID!

Figur — Kjølkurven, en daglig registrering av global atmosfærisk CO 2 , viser relativt stabile CO 2 -konsentrasjoner fra 1700 til 1950, målt ved iskjerner. Etter 1950 steg CO 2 -konsentrasjonene raskt fra 300 til over 400 ppm, målt ved Mauna Loa-observatoriet. Fra Scripps Institute of Oceanography .

Ved siden av disse økningene i atmosfærisk CO 2 har globale land- og havtemperaturer økt jevnt (se figuren nedenfor). 

Figur—Globale temperaturanomalidata i forhold til gjennomsnittstemperaturen fra det 20. århundre fra Global Historical Climatology Network-Monthly datasettet og International Comprehensive Ocean-Atmosphere Data Set Disse datasettene viser konsekvente globale oppvarmingstrender. Fra NOAA .

Som uttalt i en IPCC-rapport fra 2014, “Utslipp av menneskeskapte klimagasser har økt siden den førindustrielle æraen, hovedsakelig drevet av økonomisk vekst og befolkningsvekst, og er nå høyere enn noen gang. Dette har ført til atmosfæriske konsentrasjoner av karbondioksid, metan og lystgass som er uten sidestykke i minst de siste 800 000 årene. Effektene deres, sammen med effektene til andre menneskeskapte drivere, har blitt oppdaget i hele klimasystemet og er ekstremt sannsynlig å ha vært den dominerende årsaken til den observerte oppvarmingen siden midten av det 20. århundre.» [1]

Og US National Climate Assessment fra 2017 sier: “Denne vurderingen konkluderer, basert på omfattende bevis, at det er ekstremt sannsynlig at menneskelige aktiviteter, spesielt utslipp av klimagasser, er den dominerende årsaken til den observerte oppvarmingen siden midten av det 20. århundre. For oppvarmingen i løpet av det siste århundret er det ingen overbevisende alternativ forklaring støttet av omfanget av observasjonsbevis.» [6]

En analyse av faktorene som påvirker globale overflatetemperaturer fant at menneskeskapte økninger i klimagassutslipp står for mer enn 100 % av oppvarmingstrendene som er observert siden 1850 (se figuren nedenfor).

Figur—Den estimerte rollen til ulike faktorer som påvirker globale overflatetemperaturer fra 1850 til 2017. Observerte temperaturer er vist i svarte prikker. Global oppvarming de siste 150 årene var primært drevet av klimagassutslipp (rødt). Fra Carbon Brief .

Mens økte nivåer av CO 2 har økt planteveksten i enkelte regioner i verden, avtar også disse effektene med økende CO 2 -konsentrasjoner [7] . I tillegg til CO 2 krever planter vann og andre næringsstoffer for å vokse. Vitenskapelige studier viser at effekten av CO 2 på plantevekst avhenger av tilgjengeligheten av andre næringsstoffer, som fosfor og nitrogen [8] . Plantevekstfordelene ved CO 2 kan også oppveies av negative klimapåvirkninger, som økende vannstress, varmestress og havforsuring [9,10] . For å vurdere den samlede virkningen av CO 2 på planeten, alle kjente effekter av CO2 om landøkosystemer og menneskelige samfunn bør evalueres sammen.

FORSKENES TILBAKEBRING

Baird Langenbrunner , Associate Editor, Nature :
Kommentar fra en tidligere evaluering av en lignende påstand. 

For det første er klimagasser godt studert, og egenskapene deres er ikke omsettelige: De absorberer og sender ut langbølget stråling på nytt, enten de er i laboratoriemiljøer eller i den virkelige atmosfæren. For å dette med historiske bevis, har forskere siden 1860-årene visst at CO 2 er en drivhusgass og siden 1890-tallet at dette vil påvirke varmebudsjettet til jorden gjennom oppvarming. Selv da var disse påstandene basert på empirisk bevis, og de støttes av flere tiår med laboratorieforskning .

For det andre er sammenhengen mellom økte klimagasskonsentrasjoner og oppvarming fortsatt støttet av forskning de siste to tiårene. En studie fra 2001 brukte satellitter for å måle typen energi som kommer inn og ut av jordens atmosfære, og konkluderte med at økningen i klimagasser var ansvarlig for ekstra varme målt mellom 1970 og 1997 [11]. Forfatterne uttaler at resultatene deres “gir direkte eksperimentelle bevis for en betydelig økning i jordens drivhuseffekt som er i samsvar med bekymringer over strålingspådrivelse av klimaet.” (Her refererer begrepet «strålingspådriv» til den ekstra energien som fanges i atmosfæren av drivhusgasser, forårsaker oppvarming.) En nyere studie kom frem til lignende konklusjoner, bekreftet spådommer om drivhuseffekten i jordens atmosfære og ga «empiriske bevis for hvordan økende CO 2 -nivåer … påvirker overflateenergibalansen.” [3] Med andre ord var stigende CO 2 direkte knyttet til oppvarming, selv når ting som planters opptak av CO 2 ble vurdert.

Patrick Brown , assisterende professor, San Jose State University:
Kommentar fra en tidligere evaluering av en lignende påstand. 

Det primære empiriske beviset på at klimagasser forårsaker global oppvarming er absorpsjonen (som en funksjon av strålingsbølgelengden) av gasser som CO 2 , CH 4 og N 2 O. Dette ble oppdaget i 1859 av John Tyndall og har blitt en del av fundamentalt fysikk. Hvem som helst kan sjekke dette empiriske forholdet når som helst med en absorpsjonsspektroskopi.

Det empiriske beviset på at økninger i klimagasskonsentrasjoner (fra forbrenning av fossilt brensel) er den primære årsaken til oppvarming i århundreskala, er at observerte globale temperaturer har steget i tråd med det som kan forventes fra den observerte økningen i klimagasskonsentrasjoner og observasjoner av naturlige pådrivere for (f.eks. solproduksjon og vulkanutbrudd) indikerer at naturlige drivere ikke forårsaker oppvarming.

Pierre Friedlingstein , professor, University of Exeter:
Kommentar fra en tidligere evaluering av en lignende påstand. 

Dette er det vanlige misvisende argumentet at hvis CO 2 er bra for plantene, kan det ikke være dårlig for klimaet. CO 2 er nødvendig for plantevekst (sammen med vann, næringsstoffer og energi fra solen) — men det endrer ikke på at CO 2 er en klimagass. Det øker strålingskraften til planeten og fører til oppvarming, som observert i løpet av forrige århundre [5] .

Sara Vicca , postdoktor, Universitetet i Antwerpen:
Kommentar fra en tidligere evaluering av en lignende påstand. 

CO 2 er faktisk grunnleggende for de fleste liv på jorden. Planter trenger CO 2 for å vokse og de er i bunnen av næringskjeden. Dette faktum blir imidlertid ofte misbrukt til å hevde at økende CO2-konsentrasjoner hovedsakelig er en god ting. Selv om plantevekst ofte stimuleres av økende CO 2 -konsentrasjoner, forårsaker CO 2 også havforsuring og varmer opp planeten, og genererer dermed en kaskade av effekter fra smelting av isbreer og havnivåstigning til endrede nedbørsmønstre og økende frekvens og intensitet av ekstreme værhendelser som hetebølger og tørker [1,9,10]. Disse truer igjen vann- og matforsyningen, og etter hvert som klimaendringene skrider frem, vil dette sannsynligvis også oppheve mye av den gunstige effekten CO 2 har på planteveksten [10] .

REFERANSER:

 CO2  Global temperatur

Publisert: 18. desember 2020 | Redaktør: Nikki Forrester

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.