Forskerne finner mikroplasten overalt. I lufta, i vannet – og i morsmelken til ammende mødre.
Publisert:
Oppdatert for mindre enn 2 timer siden
Miljødirektoratet startet i 2021 opp et nasjonalt overvåkningsprogram for mikroplast. Nå foreligger de første resultatene, og de vekker bekymringer.
– Vi finner mikroplast alle stedene vi har målt. Også i områder med lite menneskelig aktivitet, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i miljøgiftavdelingen til Miljødirektoratet.
De har foretatt målinger i lufta og vannet fra Skagerak til Svalbard.
Du puster den inn
Blant plasser der forskerne fant mikroplast var i lufta over Ny-Ålesund på Svalbard.
– Vi mennesker kan få det i oss gjennom mat, drikke og i lufta. Forskerne er mest bekymret for de minste partiklene. De tas lettere opp i kroppen, sier Kjeldby til VG.
Det ble tatt totalt 24 luftprøver, blant annet på Svalbard og på Sørlandet. Mange av prøvene inneholdt mikroplast.
– Vi hadde forventet å finne mikroplast, men ikke overalt hvor vi tok prøver. Det brytes ikke ned og det hoper seg opp i miljøet. Det tas opp av små dyr, og kan havne i eksempelvis fisk – og til slutt i oss mennesker, sier Kjeldby.
Partiklene som har blitt målt i forsøket er fra fem millimeter store til femti mikrometer. Sistnevnte tilsvarer en størrelse på 0,05 millimeter.
Skadelig for mennesker
Plasten som brytes ned til mikroplast er sammensatt av kjemiske stoffer, og noen av produktene inneholder miljøgifter.
– Vi vet mange stoffer som finnes i plast har skadelige effekter på oss mennesker, sier Kjeldby.
Noen av disse stoffene kan eksempelvis føre til hormonforstyrrelser eller virke kreftfremkallende. Men foreløpig vet vi for lite om effekten fra spredningen og opptaket av mikroplast i dyr og mennesker. Kjeldby understreker at det er et felt vi trenger mer kunnskap om.
– Hos dyr viser noen forsøk at mikroplast kan påvirke vekst og reproduksjon. Hos mennesker viser de nyeste resultatene at vi finner mikroplast i blod og i morsmelk. Plasten og stoffene den inneholder kan være skadelige, sier Kjeldby.
Det er i nye studier mikroplast er blitt funnet i morsmelk. Det er ikke en del av kartleggingsarbeidet, som Miljødirektoratet har foretatt.
Konsentrasjonen av mikroplast var fire ganger høyere i lufta i Sør-Norge enn på Svalbard, ifølge en pressemelding fra Miljødirektoratet. Dette skyldes antagelig større nedbørsmengde, og påvirkning fra luftmasser fra kontinentet.
I tillegg til luftprøvene er det tatt rundt 300 vannprøver fra ti områder langs kysten. Blant annet fra Kiel-fergen i indre Oslofjord. I alle forskjellige typer prøver ble det funnet mikroplast.
1 / 5
forrigenesteHÅVER INN: Forskere fra NIVA senker en finmasket håv ned i Hardangerfjorden, og heiser langsomt opp for å fange mikroplast som flyter i vannet.Foto: NIVA
Dette kan du gjøre
Kjeldby forteller at den vanligste måten mikroplast sprer seg i Norge er fra granulater som brukes på fotballbaner, og fra bildekk.
Da blir spørsmålet(RED): Hvordan tar denne microplasten seg fra veier/fotballbaner ut på havet? Og hvis vind…er det så mye sterk vind mot havet at det er en mulighet?
– I tillegg er en viktig kilde til spredning nedbryting av plast som havner i naturen. Blant annet fra fiskeri og akvakulturnæringen. Regelverket for å hindre spredning av plast til naturen er skjerpet, men det er viktig at vi får på plass ytterligere regelverk.
– Hva kan vanlige forbrukere gjøre?
– Enkle ting. Tøm plastgranulater fra klær og sko før du forlater fotballbanen. Får du med deg noe hjem, kast det i resteavfallet og ikke ned i avløpet. Sleng ikke plast i naturen, og plukk opp når du ser plast. Bruk produkter som ikke er tilsatt mikroplast. Svanemerkede produkter inneholder ikke mikroplast, sier Kjeldby.
Men du Kjeldby. Igjen hvordan kommer denne plasten ut på havet??? Hvorfor ikke se andre årsaker…som feks at det kan sprayes ovenfra? Neida…DEN årsaken kan du ikke nevne for det har du sikkert fått beskjed om siden politikerne har gitt lov til å spraye alskens «stoffer» for å dimme solen for Global Oppvarming.
Skjønn det den som kan…jeg skjønner ikke dette (RED)
Hun ber forbrukere holde øynene åpne for Svanemerket blant annet på maskinoppvask og i kosmetikk-produkter.
‒ Norge leder en høyambisjonskoalisjon hvor målet er å stanse all plastforurensing innen 2040. Det krever kunnskap om kilder og spredning av plasten og effektive tiltak i hele plastens livsløp, fra design og produksjon av plastprodukter, til forbruk, ombruk og hvordan plastavfall håndteres når det blir avfall, sier miljødirektør Ellen Hambro i en pressemelding.
FN-land arbeider sammen om målet som gjelder globalt.
– Først må vi rydde i eget hus – og gjøre jobben hjemme – så må vi bidra aktivt inn internasjonalt med reguleringer, sier Marit Kjeldby til VG. Der er vi enige,,,og DET huset omfatter sprayingen fra fly i atmosfæren….men DET Marit Kjeldby DET får ikke du lov å si noe om…for da mister du jobben din….og DET har STATAN bestemt !
Publisert:
Publisert: 10.01.23 kl. 11:38
Oppdatert: 10.01.23 kl. 12:07
- Kopier lenke
- Del på Facebook
- Del med e-post
+ There are no comments
Add yours