Verdens meteorologiske organisasjon: Fire nye og dystre klimarekorder i 2021

Aldri før har havet vært varmere eller steget kjappere, og klimagassene i atmosfæren fortsetter å stige til nye rekordnivå, ifølge FNs meteorologiorganisasjon.

Av SINDRE CAMILO LODEPublisert:Oppdatert i går 12:44

– Verdens energisystem er ødelagt og bringer oss stadig nærmere klimakatastrofe, sa FNs generalsekretær António Guterres under presentasjonen av rapporten.

Han fortsatte:

– Fossilt brensel er en blindvei, både for miljøet og økonomisk. Krigen i og dens umiddelbare effekt på energipriser er nok en oppvåkning. Den eneste bærekraftige fremtiden er fornybar.

I den ferskeste rapporten til FN-organisasjonen Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) om tilstanden til det globale klimaet, slår de fast at havet aldri har vært varmere, at det stiger med rekordtempo, at det aldri før har hatt høyere forsuring og at konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren har nådd nok et rekordnivå.

ROPER VARSKU: FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Theresa Wey / AP

Rapporten kommer ut årlig og tar for seg det foregående året, i år handler den altså om rekordene som ble satt i 2021.

– Klimaet endrer seg foran øynene våre, sa generalsekretær Petteri Taalas i WMO. Denne karen burde vært bura inne for lengst!

Ifølge organisasjonen er dette nok et tegn på at menneskelig aktivitet fører til endringer på global skala, både på land, i havet og i atmosfæren – og med ødeleggende og langtrekkende for bærekraftig utvikling og økosystemer.

I tillegg sier rapporten at gjennomsnittstemperaturen på jordkloden i 2021 var blant de varmeste som er målt, til tross for de nedkjølende effekten av værfenomenet La Niña.

– Det er bare et spørsmål om tid før vi ser nok et varmeste år mål, sa Taalas videre.

Ifølge WMO vil varmen som er fanget av menneskeskapte klimagasser, varme planeten i flere generasjoner fremover.

Mens havnivåøkningen, oppvarmingen og forsuringen av havet vil fortsette i flere hundre år, med mindre man finner opp måter å fjerne CO₂ fra atmosfæren, sier organisasjonen.

Onsdag, samme dag som rapporten kom ut, avbrøt klimaaktivister Stortingets spørretime.

– Vi har en beskjed til dere. FNs seneste klimarapport konstaterer at vi har to til tre år på oss til å snu skuta og gi oss en sjanse til å nå klimamålene, ropte en av aktivistene fra galleriet.

AKSJONERTE: Klimaaktivsiter i Extinction Rebellion gikk til aksjon inne i stortingssalen onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB

Noen av hovedfunnene i rapporten:

  • Varmere hav

Verdens hav tar opp mer enn 90 prosent av varmen som er fanget av klimagasser, og havene var i fjor varmere enn noen gang tidligere målt. Rapporten viser også at varmen stadig trenger seg dypere ned i havene.

I 2021 opplevde store deler av verdens hav minst én sterk marin hetebølge.

  • Havforsuring

Havene har nådd et nytt rekordnivå for forsuring, som følge av at havene tar opp rundt 23 prosent av de årlige CO₂-utslippene til atmosfæren. Dette måles i pH-verdi og ifølge den er det med veldig høy sannsynlighet at pH-verdien i verdens hav er den laveste på minst 26.000 år.

Forsuringen av havene truer organismer og økosystemer, og derfor også matsikkerhet, turisme og kystvern, ifølge organisasjonen.

  • Havnivåstigning

Mellom 2013 og 2021 økte havnivået med rekordfart, og havnivået nådde et nytt toppunkt i 2021. De siste åtte årene har havet steget med 4,5 millimeter hvert år, noe som er mer enn dobbelt så kjapt som foregående åtte årene. Årsaken er hovedsakelig det akselererende tapet av is fra innlandsisen.

Dette har store konsekvenser for hundrevis av millioner av personer som bor langs kysten og øker sårbarheten for tropiske sykloner, ifølge rapporten.

  • Klimagasser i atmosfæren

Aldri før har det blitt mål like høy konsentrasjon av klimagasser i atmosfæren. Konsentrasjonen måles ved deler per million (ppm) – og den globalt nådde konsentrasjonen 413,2 ppm i 2020. Dette er 49 prosent høyere enn i førindustriell tid.

  • Global gjennomsnittstemperatur

Den globale snittemperaturen i 2021 var på 1,1 grader (pluss eller minus 0,13 grader) høyere enn temperaturen i førindustriell tid, men var samtidig blant de syv varmeste årene som noensinne er mål, til tross for det avkjølende La Niña-fenomenet.Publisert:Publisert: 18.05.22 kl. 10:27Oppdatert: 18.05.22 kl. 12:44

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.