20.01 2025 JAN E W
Nyhet | Dato: 20.01.2025
I dag har Miljødirektoratet lagt frem statusrapport for fremdrift av tiltakene i Oslofjordplanen. Rapporten omhandler status innen alle områdene som omfattes av planen, som avløp, jordbruk, fiskeri, marin forsøpling, restaurering og friluftsliv. Rapporteringsperioden er mai 2023 til mai 2024.
For jordbrukets del rapporteres det at arbeidet med å etablere regionale miljøkrav i jordbruket er forsterket. Arbeidet med gjødselregelverk og nitratdirektivet har også kommet lenger siden forrige rapportering.
Arbeidet med å redusere avrenningen fra jordbruket til Oslofjorden har stått høyt på dagsordenen over mange år.
Foreløpige tilskuddstall fra Regionalt miljøprogram for Oslofjord-regionen (Områder i Østfold, Buskerud, Oslo, Akershus, Vestfold, Telemark og Innlandet med avrenning til Oslofjorden) viser at:
- Arealer uten jordarbeiding om høsten har økt hvert år siden 2021, en økning med om lag 700 000 dekar fra 2021 til 2024
- Andelen av alt kornarealet som er i stubb om høsten/vinteren har økt fra en tredjedel (38 prosent) i 2021 til om lag to tredjedeler i 2024 (66 prosent).
- Omfanget av gresstiltak har også økt i perioden, spesielt grasdekte kantsoner i åker på kornarealer (økt med over 400 km siden 2021)
- Tiltaksgjennomføring i radkulturer (grønnsaker på friland) viser også en positiv trend
Om lag 1 milliard kroner er innvilget til vannmiljøtiltak i Oslofjordområdet gjennom de Regionale miljøprogrammene de siste 5 årene.
NIBIO har nylig sett nærmere på virkningen av vannmiljøtiltak på jordbruksarealer. Teoretiske beregninger viser at RMP-tiltak som ble gjennomført i 2023 ga en reduksjon for fosfor på 20 til 40 prosent og opp mot 7 prosent reduserte nitrogentilførsler, sammenlignet med om ingen av disse tiltakene hadde vært gjennomført.
Statssekretær i Landbruks- og matdepartentet, Wenche Westberg, er fornøyd med utviklingen.
– Dette er gledelige tall, og det viser at den politikken vi gjennomfører for å redusere miljøpåvirkningen av jordbruksdrift virker. Dette viser også at det er mulig å redusere miljøbelastningen og samtidig opprettholde matproduksjonen som er viktig av beredskapshensyn, sier Westberg.
– Det som skiller jordbruket fra andre sektorer er at tiltakene må gjennomføres hver eneste år. Oppfølging av Oslofjordplanen blir derfor et viktig tema også i vårens jordbruksforhandlinger. Sammen med fastsetting av nytt gjødselregelverk 1. februar, vil dette gi et ytterligere bidrag i riktig retning, legger hun til.
Oslofjordrådet ble opprettet i 2021. Rådet består av et utvalg av ordførere, fylkesordførere samt representanter fra statsforvaltere, Oslofjordens friluftsråd, Norges Fiskarlag og Norges Bondelag.Se mer på Klima- og miljødepartementets sider: To nye rapporter om Oslofjorden – regjeringen.no
To nye rapporter om Oslofjorden
Nyhet | Dato: 20.01.2025
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mottar i dag den tredje statusrapporten om oppfølgingen av Oslofjordplanen. Han får også en ny rapport om miljøtilstanden i Oslofjorden som viser at situasjonen er alvorlig.
– Vi må ta vare på Oslofjorden. Det er et stort prosjekt å få fjorden ren og rik igjen. Mye bra arbeid er i gang, men vi er langt fra målet. Situasjonen er alvorlig, og vi må vi holde trykket oppe, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Mandag mottok klima- og miljøministeren to nye rapporter om Oslofjorden. Rapportene ble lagt frem under et møte i Oslofjordrådet.
Den ene rapporten handler om hvilke tiltak som er gjennomført, og er laget av Miljødirektoratet. Den viser at arbeidet med å bedre forholdene i Oslofjorden er trappet opp på mange områder det siste året. Det overordnede bildet er likevel at det går for sakte.
Den andre rapporten gir en oversikt over miljøtilstanden i Oslofjorden. Tilstandsrapporten viser et alvorlig bilde for livet i fjorden, som er under for stort press fra menneskelig påvirkning. For ytre Oslofjord har tilstanden forverret seg de siste tiåret, mens for indre fjord er det en forbedring. Rapporten viser at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å redde fjorden.
Flere tiltak
De største påvirkningene på Oslofjorden kommer fra blant annet avløp, jordbruk og fiskeri.
Det siste året har regjeringen styrket innsatsen på flere områder:
- Flere kommuner har fått tilskudd til å planlegge nye renseanlegg med nitrogenfjerning, og det er fortgang i arbeidet med avløpsrensing og rensing av nitrogen.
- Det er etablert forbud mot å tømme kloakk fra fritidsbåter i Oslofjorden.
- Nytt gjødselregelverk trer i kraft tidlig i februar.
- I årets jordbruksavtale er det øremerket 170 millioner kroner til vannmiljøtiltak for Oslofjorden.
Regjeringen sender på høring forslag om nye og strengere regler for fiske i Oslofjorden. Høringen ble sendt ut på mandag. Et av forslagene er å forby all form for fiske i noen områder i nasjonalparkene Færder og Ytre Hvaler, samt i Indre Oslofjord.
– Engasjementet for å forbedre tilstanden i Oslofjorden er stort, både blant myndighetene og hos dem som lever av og rundt fjorden og bruker den til næring og fritid. Fiskerisektoren skal ta sin del av ansvaret, og håpet er at vi gjennom nye tiltak kan styrke fiskebestandene og økosystemene i fjorden. Jeg vet at flere av forslagene vil påvirke dem som lever av og rundt fjorden. Derfor ønsker vi en bred høringsprosess, der det er rom for justeringer sier fiskeri- og havminister Marianne Næss Sivertsen.
I 2021 ble det laget en femårig tiltaksplan for å bedre miljøtilstanden i Oslofjorden.
– Vi må fortsette innsatsen også etter 2026, som er satt som første milepæl for Oslofjordsatsingen. Det vil ta tid å snu den negative utviklingen. Alle må ta i et tak, slik at barna våre får mulighet til å fiske og oppleve en sunnere fjord, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Høring – om fiskeritiltak i Oslofjorden
Høring | Dato: 20.01.2025
Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet sender med dette på høring forslag til fiskeritiltak som kan bidra til å bygge opp fiskebestandene og et velfungerende økosystem i Oslofjorden. I etterkant av høringen vil det tas stilling til hvilke tiltak som skal innføres.
Status: På høring
Høringsfrist: 22.04.2025
Høringsnotat
Felles innsats for Oslofjorden:
Regjeringen hører nye fiskeritiltak
Pressemelding | Dato: 20.01.2025
Nærings- og fiskeridepartementet sammen med Klima- og miljødepartementet sender nå på høring forslag til nye fiskeritiltak i Oslofjorden.
(Oppdatert versjon)
-Situasjonen i fjorden tilsier at det er behov for strengere tiltak. Jeg vet at flere av forslagene vil påvirke dem som lever av og rundt fjorden. Derfor ønsker vi en bred høringsprosess, der det er rom for justeringer. Mange hensyn må veies, og vi ser frem til konstruktive innspill til vurderingen av hvilke tiltak som skal innføres, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Oslofjorden er i dårlig tilstand. De største påvirkningene er avløp, jordbruk og fiskeri. Det har siden 2019 vært innført fiskeritiltak for å styrke kysttorsken i Oslofjorden, blant annet et generelt forbud mot å fiske torsk i fjorden. Tiltakene har så langt ikke hatt ønsket effekt.
Likevel er fiskeriet i Oslofjorden av stor betydning for lokalsamfunnene. Det har tradisjonelt vært en viktig næringsvei som skaper arbeidsplasser og sikrer lokal tilgang til fersk sjømat. I tillegg er fiskeriet en del av regionens kulturarv og identitet. Derfor er det avgjørende å balansere nødvendige bevaringstiltak med en bærekraftig utvikling av fiskeriene, slik at vi både kan styrke fjordens økosystem og støtte de lokalsamfunnene som er avhengige av den. Regjeringen ber derfor særskilt om innspill på hvordan denne balansen best kan ivaretas.
Fiskeri- og havministeren og klima- og miljøministeren bestilte derfor i fjor faglige råd fra Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet om nye fiskeritiltak for å styrke fiskebestandene og økosystemet i fjorden. Tiltakene har blitt nærmere utredet og vurdert i departementene i forkant av høringsprosessen. Høringen inkluderer tiltak rettet mot både yrkesfiske og fritidsfiske. Fiske etter anadrom laksefisk, som sjøørret og laks, er også omfattet av enkelte av tiltakene.
-Det haster med å bygge opp igjen økosystemene og sårbare fiskebestander i Oslofjorden. Å oppnå en ren og rik Oslofjord krever samordnet og kraftfull innsats fra alle berørte. De siste årene har vi særlig tatt grep innen avløp og jordbruk. Nå tar vi tak i fiskeri, som også er blant de største påvirkningene, og sender en ambisiøs og omfattende liste med tiltak på høring, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
-Engasjementet for å forbedre tilstanden i Oslofjorden er stort, både blant myndighetene og hos dem som lever av og rundt fjorden og bruker den til næring og fritid. Fjorden er sterkt påvirket av ulike miljøbelastninger, og det kreves ambisiøse tiltak på tvers av sektorer for å snu den negative utviklingen. Fiskerisektoren skal ta sin del av ansvaret, og regjeringen sender derfor nå en omfattende liste med tiltak på høring, sier fiskeri- og havministeren.
Tiltakene sendes på høring med frist for innspill 22. april 2025.
Tiltakene som sendes på høring:
- Det tillates kun fritidsfiske etter fisk med håndholdte redskaper i Oslofjorden
- Antall teiner som kan brukes i teinefiske av fritidsfiskere halveres (fra 20 til 10 stk per person)
- Antall teiner som kan brukes i hummerfisket av fritidsfiskere halveres (fra 10 til 5 stk per person)
- Fiske med reketeiner forbys i fritidsfisket
- Adgangen til å gi dispensasjon fra påbudet om sorteringsrist i fisket etter reke med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål fjernes
- Bruk av oppsamlingspose og krepsespalte i fisket etter reker med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål forbys
- Fiske med bunnsatte garn, line, snurrevad, ruser og annen redskap egnet til å fiske bunnfisk forbys i hele fjorden
- Adgangen til å gi dispensasjon fra forbudet mot bunnsatte garn fjernes
- Adgangen til å gi dispensasjon fra forbudet mot fiske i gytefelt for torsk fjernes
- Fartøy med hjemmelslengde over 11 meter i fisket etter reke med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål kan kun fiske utenfor grunnlinjene
- Fiske etter brisling og sild forbys i Oslofjorden, innenfor en linje som følger de sørlige grensene til nasjonalparkene
- Fartøy med hjemmelslengde over 13 meter i fiske etter brisling og sild kan kun fiske utenfor grunnlinjene
- Alt fiske forbys i nullfiskeområde 1 (Indre fjord)
- Alt fiske forbys i nullfiskeområde 2 (Færder nasjonalpark)
- Alt fiske forbys i nullfiskeområde 3 (Hvaler nasjonalpark)
+ There are no comments
Add yours