Åpne deleknapper for artikkelen
08.01.25 12:14
En sterk motstand mot tilsetningsstoffet som fører til lavere metanutslipp hos kyr blåste opp på sosiale medier mot slutten av fjoråret. Men fikk det noe utslag på salget?
👋Les alt på nationen.no i 1 måned for 1 krone!
Tilbudet gjelder kun nye abonnenter.
I sosiale medier har det vært oppfordret til å boikotte Tine, som har valgt å satse på såkalte metanhemmere. Det vil si at bønder tilsetter produktet Bovaer i fôret til kyrne, og resultatet er lavere utslipp av metan.
Det har blitt oppfordret til å kjøpe melk fra Rørosmeieriet, som lager utelukkende økologiske meieriprodukter og metanhemmere er ikke godkjent i økologisk produksjon.
Men har stormen i sosiale medier ført til noen store forbruksendringer?
Les ogsåBondelaget: – Vi lar ikke konspirasjonsteori endre politikken vår
Meny hadde 3 for 2-kampanje på melk fra Rørosmeieriet før jul, noe som påvirket salget hos Norgesgruppen, som eier matbutikkjedene Kiwi, Meny, Joker og Spar.
– Når det gjelder salgsutvikling på melk, som på de aller fleste andre varegrupper, så er det først og fremst aktiviteter og kampanjemekanismer som påvirker salget. Meny har kjørt 3 for 2 på melk fra Rørosmeieriet, og det ser vi gir en positiv utvikling på salget, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen.
Hun sier de ikke har merket noe til debatten rundt metanhemmere.
Vekst for Rørosmeieriet og Q
Coop har melk fra Rørosmeieriet i sin økologiske Änglamark-serie, og den vokste noe mot slutten av fjoråret.
– Utviklingen i markedet for søtmelk i desember i år, sammenlignet med i fjor, viser for Coops del at Rørosmeieriet fortsetter sin langvarige og flotte vekst, først og fremst drevet at Extras svært sterke utvikling, sier Knut Lutnæs, seniorrådgiver for kommunikasjon i Coop.
Konspirasjonsteorier eller sunt bondevett?
Men Coop ser ingen store endringer i salget av melk fra Tine.
– Tine har historisk hatt høye andeler i Coop, og Tine er omtrent i paritet med markedet. Vi ser at Coops kunder velger Q litt oftere enn tidligere, noe som medfører en noe sterkere utvikling av Q-melk enn markedet totalt. Vi ser altså ikke noen betydelige endringer i markedsutviklingen, sier Lutnæs.
Heller ikke blant Coops kunder har det vært mange henvendelser om metanhemmere.
– Vi har kun mottatt et par henvendelser ang. metanhemmere og opplever ikke dette som en omfattende debatt.
Økning i salg av mandel- og havremelk
Rema 1000 har ikke melk fra Rørosmeieriet i sitt nasjonale sortiment. Men de registrerer ingen nedgang i melkesalget.
– Melkesalget har holdt seg stabilt i november og desember sammenlignet med samme periode i fjor, og vi ser at enkeltprodukter som Tines 1,75 liters helmelk og 1-liters skummet melk har hatt økning i perioden, sier Hege Rognlien, leder for kommunikasjon i Rema 1000.
Rema 1000 har derimot registrert en økning i salget av alternativer til melk, slik som mandel- og havremelk.
+ There are no comments
Add yours