FHI trapper opp beredskapen mot fugleinfluensa, og har sikret opsjon på 11 millioner vaksiner hvis det blir en pandemi. Onsdag ble landets kommuneleger oppdatert om risikovurderingen.
KOMMENTAR: DA STARTER VEL DENNE FAKE INFLUENSAEN GJERNE I N NORGE…IGJEN?? NÅR SKAL FOLK VÅKNE OG GÅ SAMMEN MOT DISSE TERRORISTENE?
For 10 minutter siden
Lytt til saken•6 minutter
Avspilling har en varighet på 6 minutter.1x
Kortversjonen
- FHI har sikret en forhåndsavtale om vaksiner til alle nordmenn i tilfelle en ny pandemi.
- Avtalen gir Norge tilgang til 11 millioner doser fra to leverandører.
- Verdens helsemyndigheter frykter at fugleinfluensa skal spre seg mellom mennesker.
- Risikoen for smitte til mennesker i Norge anses fortsatt som lav.
Vis mindre
Avtalen med to leverandører gjelder vaksiner som vil bli produsert først hvis det oppstår et nytt influensavirus som gir en pandemi, og omfatter to doser til alle i Norge.
– Det dreier seg om til sammen 11 millioner doser, fra to produsenter, men vi kommer ikke til å kjøpe så mange, sier Preben Aavitsland, fungerende områdedirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet (FHI), til VG.
Vaksinene vil bli produsert mot et helt nytt virus som ikke eksisterer i dag, etter samme metode som dagens influensavaksiner. FHI venter at de første vaksinene vil bli levert fire til seks måneder etter at WHO har erklært en ny pandemi.
Det er farmasiselskapene GSK (tidligere GlaxoSmithKline) og Seqirus som skal levere vaksiner til Norge
– Vi skulle gjerne hatt vaksiner enda raskere, men den muligheten finnes ikke for noe land nå, skriver Aavitsland i en epost til VG.
Han presiserer at slik det ligger an nå, er det veldig lav risiko for mennesker å bli smittet.
Intern øvelse
Tirsdag denne uken gjennomførte FHI en intern øvelse om temaet.
Onsdag ble landets kommuneleger oppdatert om situasjonen gjennom et webinar.
FHI har også hatt møter med mikrobiologiske laboratorier i Norge, og bedt om årvåkenhet i alle ledd.
I løpet av noen uker vil instituttet oppdatere risikovurderingen sin.
18. desember erklærte guvernør Gavin Newsom krisetilstand i California, som er den hardest rammede delstaten i USA.
Mandag denne uken opplyste helsemyndighetene i Louisiana om at en 65-årig mann døde etter smitte av H5N1 fugleinfluensavirus, det første dødsfallet av denne typen i USA. Mannen hadde underliggende sykdommer, og ble innlagt på sykehus i desember.
Smittet av rå melk
Dyreviruset H5N1 topper FHIs bekymringsliste fordi det kan utvikle seg til et virus som smitter mellom mennesker.
Utbruddet blant melkekyr i USA har vart siden mars 2024, og har spredt seg til 16 delstater.
Melkekyrne har fått jurbetennelse, og minst 40 personer er blitt smittet gjennom kontakt med jur eller rå melk. FHI advarer nordmenn som reiser til USA om å unngå å drikke rå melk.
I tillegg er mer enn 20 personer i USA smittet av fugleinfluensa gjennom kontakt med fjærkre.
FHI mener at situasjonen i USA ikke høyner risikoen for smitte til mennesker i Norge, men frykter at fortsatt smitte mellom pattedyr kan øke risikoen for at viruset utvikler seg til å kunne smitte til – og mellom – mennesker.
Frykter blandingsvirus
Onsdag informerte FHI landets kommuneleger om at dette kan skje på to måter:
- Enten ved at viruset endrer seg gjennom flere tilfeldige mutasjoner.
- Eller ved at et menneske smittes med både fugleinfluensa og vanlig influensavirus, slik at det oppstår et blandingsvirus som smitter som vanlig menneskeinfluensa.
– Dersom det skjer, endres risikovurderingen umiddelbart. Da kan vi få en epidemi eller pandemi av influensa blant mennesker, skriver Aavitsland til VG.
– Vi skulle nok ønske at USAs myndigheter gjorde mer for å stoppe utbruddet blant melkekyr. Det er absolutt uheldig at dette får pågå måned etter måned, skriver Aavitsland.
Finland begynte allerede i juni 2024 å tilby vaksinering mot fugleinfluensa for enkelte personer som arbeider med dyr.
Både EU og Storbritannia har sikret seg opsjoner på et stort antall vaksiner.
Ifølge Reuters har WHO registrert 950 tilfeller av fugleinfluensa blant mennesker til nå. Halvparten av dem har resultert i dødsfall.
«Én mutasjon unna en pandemi»
«Vi kan være så lite som én mutasjon unna en pandemi», skrev Eirik Mofoss og Sigrid Bratlie, henholdsvis daglig leder og seniorrådgiver i tankesmien Langsikt, i en kronikk i Aftenposten like før jul.
– Utviklingen det siste året med rask økning av smitte i fugler, pattedyr og mennesker, er så urovekkende at det absolutt er på tide å begynne å forberede seg, sier Sigrid Bratlie til VG. Hun er utdannet molekylærbiolog.
Etter covid-pandemien ble Folkehelseinstituttet pålagt store kutt i budsjettet. Bratlie mener det er viktig at FHI og Helsedirektoratet har tilstrekkelig med ressurser til å holde grundig øye med situasjonen også her til lands.Penger.no– En tjeneste fra VGHøye strømpriser: Sjekk Penger.no sin strømguide
– De må kunne drive smitteovervåkning og gjerne overvåkning av avløpsvann, det vil gi en ganske god indikasjon på mengden smitte. I disse dager er det fem år siden starten på covidpandemien, og vi står potensielt overfor en ny pandemi. Jeg tror ikke samfunnet tåler en ny runde, sier Bratlie.
Naturkatastrofe
Det er ikke bare mennesker som trues av den smittsomme sykdommen.
– Fugleinfluensa er allerede en naturkatastrofe, sier Bratlie.
– Enormt mange fugler har mistet livet allerede, mer enn 300 millioner dokumenterte tilfeller på verdensbasis. Flere arter har havnet på rødlisten på grunn av dette, og det er i seg selv en tragedie.
Les også
- Fugleinfluensa påvist to steder i landet – 170 døde måker funnet
- Fugleinfluensa tok livet av 20 store kattedyr i amerikansk dyrepark
Publisert: 09.01.25 kl. 14:13
+ There are no comments
Add yours