Forskningsministeren bekrefter at det «hele veien» har vært knyttet bekymring til radaranlegg i Troms – og kinesisk forskning på Svalbard. Men Norge har «full kontroll», bedyrer han.
Publisert fredag 29. november 2024 – 19:04
Sist oppdatert lørdag 30. november 2024 – 10:10
https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https://www.facebook.com/borsen.no/&tabs&small_header=true&width=360&height=70&adapt_container_width=true&hide_cover=false&lazy=true&show_facepile=false&appId=
– Jeg kan forsikre representanten Gulati om at vi er veldig godt kjent, fra regjeringen og norske styresmakters side, med de forholdene som har kommet fram i det brevet, og det som har kommet fram i det Dagbladet-oppslaget.
Det sa forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag 27. november, etter et spørsmål fra stortingsrepresentant Himanshui Gulati (Frp).
Tidligere i november skrev Dagbladet om de amerikanske kongressrepresentantene Raja Krishnamoorthi og John Moolenaar.
I et brev sendt til USAs utenriksminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin i oktober, slo de alarm om «pågående tilfeller av problematisk kinesisk flerbruksforskning i arktiske territorier av USAs Nato-allierte» – deriblant på Svalbard.Amerikansk alarm om forskning i Norge
Flerbruksforskning er forskning som kan anvendes til både sivile og militære formål.
I en uttalelse til Dagbladet skrev Krishnamoorthi at kinesisk flerbruksforskning på Svalbard utnyttes med mål om å styrke Folkets frigjøringshær (PLA), Kinas væpnede styrker.
Dette «bør være til stor bekymring for verdenssamfunnet», framholdt demokraten.
Kongressens komité om Kinas kommunistparti
Moolenaar og Krishnamoorthi er henholdsvis formann og ranking member av The United States House Select Committee on Strategic Competition between the United States and the Chinese Communist Party – en kongresskomité som består av både republikanere og demokrater.
Komiteens formål er å «bygge konsensus om trusselen Kinas kommunistparti utgjør og utvikle en handlingsplan for å forsvare det amerikanske folk, vår økonomi og våre verdier» på tvers av amerikanske partigrenser.Vis mer
En delegasjon bestående av rådgivere fra komiteen besøkte Norge over flere dager i oktober, og møtte blant annet representanter fra Utenriksdepartementets embetsverk.
– Bekymring hele veien
Under den den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag stilte Frp’s Gulati også spørsmål om forskningsradaren EISCAT_3D, som Dagbladet også har omtalt.
Radarens nye anlegg i Skibotn i Troms omfatter 10 829 antenner levert i 2022 av det kinesiske selskapet ECRIEE – som er involvert i militært innrettet forskning sammen med den kinesiske hæren.
– Dette har det vært knyttet en bekymring til hele veien som dette forskningssamarbeidet har foregått – som har gjort at vi har tatt en lang rekke sikkerhetsforanstaltninger når det gjelder både forskningssamarbeidet på Svalbard og oppbyggingen av det radaranlegget som representanten peker på, sa Hoel.
ECRIEE går også under navnet CETC 38, og er en del av det kinesiske statseide selskapet China Electronics Technology Group Corporation (CETC).
I 2020 omtalte tenketanken Australian Strategic Policy Institute CETC som «Kinas ledende produsent av militær elektronikk».Kinesisk general veiledet forsker i Norge
Kinesiske ECRIEEs leveranse omfattet ikke antennenes programvare og elektroniske komponenter. Disse leveres av svenske og finske selskaper. Et norsk selskap sto for installasjonen av utstyret i Skibotn.
– Det stemmer at metallet til disse radarene er produsert i Kina, men ellers er all teknologi i radarene fra land vi har sikkerhetspolitisk samarbeid med, sa Hoel fra talerstolen i Stortinget, og konkluderte:
– Jeg tror ikke vi kan gå mer inn på detaljene her, men det er i hvert fall full kontroll fra norske styresmakter på det som skjer.– Grenseløst naivt
Ekspert: To pr0blemstillinger
Sakene Hoel kommenterte i Stortinget handler begge om kinesiske aktører og forskning i Norge, men er likevel ulike på flere punkter.
Saken om kinesisk forskning på Svalbard og saken om EISCAT_3Ds kinesiske antenner illustrerer to ulike problemstillinger, mener Henrik Stålhane Hiim.
Han er professor ved Institutt for forsvarsstudier og leder for instituttets Senter for internasjonal sikkerhet.
– Den ene er hvorvidt det dreier seg om flerbruksforskning med direkte militær nytteverdi for Kina. Den andre er det mer generelle spørsmålet om hvorvidt det å gjøre innkjøp fra den kinesiske forsvarsindustrien er problematisk i seg selv, sier Hiim til Dagbladet.
– Jeg tenker at det er opplagt at man må unngå det første, mens punkt to er et mye mer politisk omstridt spørsmål.
– Klar over kobling
Forskningsminister Hoel har også kommentert det amerikanske brevet i et skriftlig svar til Frp’s Himanshu Gulati.
– Brevet fra de amerikanske kongressmedlemmene viser blant annet til koblinger mellom kinesiske forskningsinstitusjoner og Folkets frigjøringshær. Dette er en kobling både regjeringen og norske forskningsinstitusjoner er klar over og som er tydelig omtalt i nasjonale retningslinjer for ansvarlig internasjonalt samarbeid, skriver Hoel.
Han legger blant annet til at forskningssikkerhet og ansvarlig internasjonalt samarbeid vil være sentrale temaer i en stortingsmelding som legges fram til våren.
Regjeringen jobber allerede «langs flere spor for å styrke sikkerheten i høyere utdanning og forskning og ruste norske institusjoner til å håndtere risiko», framholder Hoel.
– Vi understreker at kunnskapssamarbeid med Kina skal være basert på norske interesser og bygge på etablerte verdier og prinsipper for akademisk samarbeid.
Ansvarlig internasjonalt samarbeid forutsetter at risiko blir vurdert «både fra sak til sak og samlet sett», framholder forskningsministeren.
– Det er derfor viktig at kunnskapssektoren er klar over at enkelte kinesiske institusjoner har særskilt nære band til Folkets frigjøringshær. Vi forventer at institusjonene og forskerne er særs aktsomme i møte med kinesiske aktører generelt, og særlig innenfor fag- og teknologiområde der EOS-tjenestene påpeker at særskilt aktsomhet er nødvendig.Forsker på missiler i Kina – leverte antenner til Norge
+ There are no comments
Add yours