Nylig utgitte satellittbilder viser hvordan Russland legger dekk på det langdistanse Tu-95MS-flyet for å forvirre bildematchende navigasjonssystemer som brukes av innkommende droner.

Thomas Nilsen

Thomas Nilsen

21. oktober 2024 – 12:50

Del på FacebookDel på TwitterDel på e-post

I løpet av de to siste årene har hundre sorter blitt fløyet fra Olenya flybase på Kola-halvøya med cruisemissiler rettet mot . Droner er nå treffer bakover, med minst tre rapporterte angrep de siste månedene.

Nyere satellittbilder laget offentlig av Google Earth beskriver hvordan prøver å beskytte denne strategisk viktige flybasen inne i polarsirkelen. 

Så snart et fly parkerer opp etter at de er kommet tilbake fra oppdraget, blir dekk satt på toppen av vingene. Det er mellom 12 til over 20 dekk på hver vinge av Tu-95MS-bombeflyene, mens Tu-22M supersoniske sett på satellittbildene har dekk plassert på både sammenleggbare vinger og flykroppen. 

En haug med dekk som er utpekt til dette formålet, kan sees foran de to rørformede plasthallene som ble reist på flyplassforkleet etter at Russland flyttet mange av sine langdistanse strategiske bombefly lenger nord sommeren 2022

Dette er de første gangene slike dekk har blitt sett på fly i Nord-Russland. Bruken av dekk dukket først opp på Engels-2 flybase i august i fjor etter at den ble angrepet av ukrainske droner ved flere anledninger. Engels-2 i Saratov-regionen ligger mye nærmere den ukrainske grensen, og angrepene her hadde sannsynligvis vært hovedårsaken til å flytte rundt ti Tu-160- og Tu-95MS-bombefly nord til Olenya-flybasen, som ligger rundt 1800 km fra grensen til Ukraina. 

Cirka 25 dekk er plassert på hver vinge av denne Tu-95MS-bombeflyen ved Olenya flybase.

Ligger rundt 1800 kilometer fra grensen til Ukraina, har flybasen blitt angrepet av droner minst tre ganger de siste månedene.

Med dekk på vingene vil dronene ‘ ‘datasyn ‘ ha vanskeligheter med å identifisere det dette er et fly.

Den elektroniske nyhetsnettstedet, Krigssonen, har tidligere publisert bilder som viser hvordan militære fly i Sør-Russland ble dekket av dekk på vingene og flykroppen.

Publikasjonen siterte Chief Officer Schuyler Moor i U.S. Sentralkommando som forklarer dekkets mål.

“Hvis du legger dekk på vingene, plutselig, har mange datamaskinsynsmodeller vanskeligheter med å identifisere at det er et fly, ” sa Moore på et møte som diskuterte AI-modeller og datasett. 

CNN fulgte nylig en gruppe droneoperatører til forskjellige oppskytningssteder i Ukraina, hvor de kan angripe militære mål dypt inne på russisk territorium. 

Langdistanse streik kan fly 1500 til 2000 km fra lanseringen, fortalte en operatør CNN

Programmert med mer enn 1000 forskjellige veipunkter, kan en unndra Russlands omfattende luftvernsystemer, heter det i rapporten. 

“Det ser ut som om vi spiller med dem, ” sa operatøren til CNN. “ … men det er ikke et spill. Det er en krig. “

Olenya flybase ligger sør for Murmansk på Kola-halvøya. Avstanden til Finland er 150 km og 200 km.

I august 2023 ble også Soltsy-2 flybase i Novgorod-regionen angrepet av droner. I løpet av timer har flere av Tu-22 M3-bombeflyene tok av og fløy nordover til Olenya. 

Satellittbildene fra august 2024 viser 39 Tu-22M3-fly, åtte flere enn normalt er stasjonert på Olenya. Flertallet av de eldre er imidlertid ikke luftverdige og brukes hovedsakelig til å skaffe reservedeler til de nyere bombeflyene.

Da satellittbildet ble tatt, var det 11 Tu-95MS langdistansebombere ved Olenya flybase med nesten alle parkeringsplasser okkupert. Tre stasjonære fly som ikke var på grunn av start, var til og med plassert ved drosjen til 3.500 meter rullebane.

En annen endring synlig fra satellitter ved flybasen er drivstoffavsetningsområdet (bilder nedenfor). Her er det plassert beskyttelsesskjold som ligner garn laget av metalltråder over hver av de 13 radene som inneholder flere drivstofftanker. 

Jet drivstoffavsetning på Olenya flybase før og etter august 2024. Bildet til høyre viser beskyttelsesnett over og støttestrukturer på sidene av tankene.

Det store 68 000 kvadratmeter store drivstofftankområdet ligger mindre enn en kilometer vest for flyplassen der flyene er parkert opp. 

Ukrainske droner har med suksess truffet oljedepoter mange steder lenger sør i Russland og forårsaket store branner og hindret drivstoffleveranser til den russiske krigsmaskinen. 

Ukrainas selvforsvarsargument er enkelt; ingen drivstoff – ingen flyreiser for å levere cruisemissiler som kan angripe landet deres. 

Når Ukraina fortsetter å slå militærbaser dypt inne i Russland, utvikler Moskva desperat mottiltak. 

En ukrainsk drone ble truffet av artilleri og eksploderte midt i luften noen hundre meter foran Olenya flybase.

En video på sosiale medier av a drone nærmer seg Olenya i august i år indikerer hovedproblemet for russisk luftvern. Ettersom mikroplanet lastet med eksplosiver kommer i lave, er tradisjonelle S-300- eller S-400-missiler ubrukelige, da de er designet for å ta ned fly som flyr høyere enn like over tregrensen. 

Dronen ble til slutt truffet av artilleri og eksploderte i luften. 

I helgen sendte Ukraina igjen en bølge av droner inn i Russland. Militære tjenestemenn i Moskva hevdet at det hadde “ødelagt ” 110 ukrainske droner på forskjellige steder i Russland. 

Ingen droner ble rapportert nordover mot Murmansk-regionen.

Et stort luftvernkompleks, designet for å beskytte Olenya og Russlands enda mer strategiske ballistiske rakettubåtbase nord for Murmansk, ligger et steinkast fra rullebanen Olenya, 1500 meter mot øst. 

Google Earths siste satellittbilder viser nå tydelig en base som er på vakt.

Seks av S-300, S-400 eller BUK-M3 overflate-til-luft missiloppskyttere har rørene sine oppført klare til bruk. Dette er i motsetning til tidligere satellittbilder fra basen, da de samme mobile luftfartøyets missilsystemer ble parkert med rakettoppskyttere senket. 

Synlig på bildene er også tre høye mobile antenner for kraftig elektronisk krigføring. En mindre kjøretøybasert antenne ser ut til å være en GPS-jammer.  

Anti-missil, anti-fly forsvarskompleks ved siden av Olenya flybase med elektroniske krigføringsenheter, S-300, S-400 og BUK-M3 mobile lanseringer.

“Vi er alle redde,” sier kvinne i Olenegorsk mens ukrainske droner angriper lokal flybase

Piloter frykter at flyreiser vil gå lite på drivstoff over plutselig lukking av luftrommet

Angrep på Kiev barnesykehus sannsynligvis utført av Tu-95MS fra Olenya flyplass

tu-95ms nyheter drone Olenya tu-22m3

Del på FacebookDel på TwitterDel på e-post

Olenya flybase dekker opp midt i drone frykt

Norden vurderer felles anskaffelser av infanterikampkjøretøy

To transportørgrupper på trening utenfor Norge

Tre ganger flere russiske diplomater i Norge enn omvendt

Norge, Tyskland satte kritisk undervannsinfrastruktur på NATOs agenda

Russiske lovgivere ønsker å konfiskere eiendommer til de som forlot

“Jeg vil vurdere å donere til en arktisk veldedighet ”

Murmansk øker beskyttelsen mot droneangrep

Kirill Martynov: “Når raketter flyr inn i byene i et naboland, kan du ikke gå på akkord med samvittigheten din”

Livet som russisk politiker og ‘utenlandsk agent.’ Viktor Vorobyev

Landemerkefly fra Middelhavet til Barentshavet

Touchdown i Sputnik. Forsvarsminister Belousov besøker marine infanteribrigade nær den nordiske NATO-grensen

Ansatt av det russiske generalkonsulatet i Kirkenes knyttet til FSB

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.