COINTELPRO [Counterintelligence Program] (1956-1976)

Skrevet av14. mars 2014av bidratt av: Hannah Foster

Public domain image

COINTELPRO var et motintelligensprogram drevet av Federal Bureau of Investigation (FBI) fra omtrent 1956 til 1976. Det kombinerte innsatsen fra Spesialenheten og lokale politistyrker for å spore, trakassere, diskreditere, infiltrere, ødelegge og destabilisere dissidentgrupper i USA. COINTELPRO målrettet kommunistpartiet, det sosialistiske , den amerikanske indiske bevegelsen, de som ble ansett som en del av “New Left, ” KKK, og mest akutt, svarte borgerrettigheter og militante svarte nasjonalistiske grupper.

J. Edgar Hoover, direktøren for FBI, anså militante svarte nasjonalistiske grupper for å være den farligste trusselen som USA står overfor på den tiden på grunn av deres opplevde potensial til å forårsake sivil uro og vold. FBIs COINTELPRO fokuserte på Black Panther PartyMalcolm X, den Nation of Islam, og andre. COINTELPRO forsøkte også å undergrave, skremme og baktale voldsomt ikke-voldelige svarte ledere som Martin Luther King Jr.

Motintelligensmetodene som ble brukt av FBI-programmet, inkluderte å sende undercover-agenter inn i Black Panther Party, hvor de oppfordret til kriminelle handlinger og fremmet mye av volden som publikum kom til å knytte negativt til Panthers. Andre metoder inkluderte plantingsinformanter, videoovervåking, wiretapping, samt telefonsamtalekampanjer og falske brevskriving for å så intragruppe uenighet. Faktisk mistenkes COINTELPRO å ha bidratt til skillet som dannet seg mellom Malcolm X og Nation of Islam som resulterte i hans attentat i 1965.

Det anslås at COINTELPRO og polititjenestemennene som jobbet som en del av programmet drepte 28 medlemmer av Black Panther Party og fengslet ytterligere 750 i deres forsøk på å ødelegge gruppen. COINTELPRO utnyttet også spenninger i Black Panther Party, noe som førte til drapet på Sam Napier, som drev avisen Black Panther Party i Oakland, California. COINTELPRO og Chicago, Illinois Police Department sto også bak attentatet mot Mark Clark og Fred Hampton, som sov ved Black Panther-hovedkvarteret 4. desember 1969. Mens to skudd ble avfyrt fra leiligheten, avfyrte politiet hundrevis av runder inn i den leiligheten og drepte dem begge.

Fullstendig informasjon om opprinnelsen og aktivitetene til COINTELPRO forblir unnvikende, ettersom deltakende agenter er juridisk bundet til hemmelighold, og FBI beholder kontrollen over de fleste COINTELPRO-filene som finnes. På grunn av den svært følsomme naturen til COINTELPROs handlinger, ble mange detaljer om programmet med vilje aldri skrevet slik at de aldri senere kunne bli utsatt.  Noen COINTELPRO-filer kom fram i mars 1971 etter at en venstreorienterte gruppe kalte Citizens ‘ Committee for Investigate FBI brøt seg inn i et lite FBI-kontor i Pennsylvania, beslagla dokumenter og formidlet dem til nyhetssteder. I 1975 ble USA Velg komité for å studere statlige operasjoner med hensyn til etterretningsaktiviteter (også kjent som kirkekomiteen) bidro til å bringe andre COINTELPRO-aktiviteter fram,men fordi komiteen bare krevde at FBI skulle fremlegge sterkt redigerte dokumenter, var virkningen av å avsløre sannheten begrenset.

emner:

African American HistoryGrupper og organisasjoner

vilkår:

1900-tallet (1900-1999)Civil Rights – SCLCCivil Rights – COREUSA-Washington D.CPolitisk parti-svart Panther PartyPolitisk parti-kommunistpartiReligiøs organisasjon-nasjon av islam

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.