Skyer opprettet av fly har større innvirkning enn utslippene de slipper ut

av Jez Fredenburgh30. november 2022

Et fly flyr under skyer. Foto av John McArthurutsikt stort

Å forstå hvordan fly kontraster påvirker klimaendringene, kan tilby en rute for å redusere den globale oppvarmingen raskt, sier Dr. Edward Gryspeerdt.

Klimagasser (GHG) er ikke de eneste bidragsyterne til global oppvarming som er skapt ved å fly – skyene som er dannet høyt oppe i atmosfæren av fly har også en betydelig innvirkning.  

Å forstå dem bedre kan tilby verdifulle måter å endre luftfart på og redusere dens innvirkning på klimaet.  

Dr Edward Gryspeerdt, Forskningsstipendiat og foreleser, i Grantham Institute, forklarer mer om arbeidet hans med å studere effekten av menneskelig aktivitet på skyformasjon.  

Hva har skyer å gjøre med klimaendringer?  

I hovedsak er alle skyer reflekterende og skaper en avkjølende effekt på klimaet, men noen er også veldig flinke til å fange varme, fungere som et teppe over hele planeten og bidra til å varme det videre. Så noen skyer reduserer global oppvarming, mens andre øker den.  

Skyer er laget av mange dråper vann og kanskje noen få iskrystaller – hver av disse formene rundt en aerosolpartikkel, for eksempel havsalt, ørkenstøv, sot fra brennende fossilt brensel og svovelsyre.

Hvis du øker partikler, får du flere dråper eller iskrystaller i den skyen, og det endrer egenskaper.  

Satellittbilde av kontraster er fra NASA Worldview, sør i Frankrike
Satellittbilde av kontraster sør i Frankrike, fra Worldview.

Hvordan er luftfart og skipsfart knyttet til skyer?

Vi vet at menneskelig aktivitet, som skipsfart og luftfart, endrer skyer. Skip produserer mye partikler, og det samme gjør fly.  

Luftfartskontrakter – den plommen du ser dannes bak et fly når det flyr langs – har en betydelig innvirkning på klimaet. Når jetbrensel brenner, skaper det vann og små partikler av sot – da dette etterlater motoren vanndråpene raskt fryser til is.  

Hvis forholdene er riktige, vokser disse iskrystallene og sprer seg over himmelen som en sky. Dette skjer når et fly reiser gjennom et område der en sky ventet på å danne seg, med iskrystallene som dannes bak flyet, og utløste dannelsen av en større sky. 

Kontrailer på himmelen over Imperial College London
Kontrailer på himmelen over Imperial College London. Foto tatt av Dr. Gryspeerdt.

Hvordan påvirker disse skyene klimaet? 

I et nøtteskall skifter skip eksisterende skyer, noe som får dem til å avkjøle jorden ytterligere, mens skyer skapt av fly varmer jorden.  

“Den oppvarmende effekten av kontrastene i atmosfæren i dag, er mer enn all CO2 som har blitt sendt ut av fly siden flyets morgen.”Dr Gryspeerdt

Skip produserer mange aerosoler, men slipper dem vanligvis lavt i atmosfæren – dette skifter skyer nær jordoverflaten, gjør dem lysere og skaper en avkjølende effekt.  

Skyer dannet fra luftfarten er høyt oppe (10 km opp i troposfæren), og er veldig kalde, noe som gjør dem flinke til å stoppe varmen fra jorden og holde den varm. 

Så ved å produsere flere av disse skyene på høyt nivå, varmer fly klimaet gjennom mer enn bare klimagassutslippene. 

Video plassholderbilde
Å forstå hvordan fly kontraster påvirker klimaendringene, kan tilby en rute for å redusere den globale oppvarmingen raskt, sier Dr. Edward Gryspeerdt.

Hvor betydelig er den oppvarmende effekten av skyer fra luftfarten? 

Det er viktig. Den oppvarmende effekten av kontraster er mer enn halvparten av den totale klimapåvirkningen av fly.

Hvis du tar kontrastene som er i atmosfæren i dag, er den varme effekten av dem mer enn all CO2 som har blitt sendt ut av fly siden flyets morgen. 

Fly er i strid med Imperial College London
Fly er i strid med Imperial College London. Foto tatt av Dr. Gryspeerdt.

Se en timelapse av skyer, spilt inn som en del av Dr. Gryspeerdts arbeid, over Imperial College London. 

Dette høres ikke bra ut – hva kan vi gjøre? 

“Ved å forstå kontraster kan vi finne måter å redusere effekten av. For eksempel å omdirigere fly bort fra der en sky er i ferd med å danne seg … “Dr Gryspeerdt

Ideelt sett vil vi redusere flyging og alle tilhørende utslipp. Imidlertid er det fordeler for samfunnet ved å fly, og slike drastiske endringer er muligens urealistiske akkurat nå.  

Men ved å forstå kontraster, kan vi finne måter å redusere effekten av. For eksempel kan omdirigering av fly bort fra der en sky er i ferd med å danne seg, ved bruk av forskjellige typer fly eller drivstoff, og fly i forskjellige høyder, bidra til å redusere kontraster og deres varmeeffekt.  

Så er kontrastene eller drivhusgasser som sendes ut av fly verre for klimaet? 

Det er en avveining – drivhusgasser som slippes ut av fly, holder seg i atmosfæren i hundrevis av år. Så hvis du omdirigerer en flytur for å unngå en varmende smuss, har du fremdeles CO2 og oppvarmingen fra det ekstra drivstoffet som er brent, så du må være sikker på fordelen med det du skal gjøre.  

Se flere timelapse-videoer av skyer, på Dr Gryspeerdts blogg. 

Er du optimistisk for at vi skal løse klimaendringer?  

På noen måter er jeg optimistisk fordi vi faktisk vet hva løsningen er, men det er den gjørende biten som er vanskelig – vi bare trenger å komme videre og gjøre det.

Vi må finne ut hvordan vi gjør det på en måte som er effektiv og rask. Dette er utfordrende, men det er fremdeles veier som vil se oss unngå farlige

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.