WHO legger til en HPV-vaksine for enkeltdosebruk

https://www.who.int/news/item/04-10-2024-who-adds-an-hpv-vaccine-for-single-dose-use

WHO kunngjorde at et fjerde WHO-prekvalifisert humant papillomavirus (HPV)-vaksineprodukt, Cecolin®, har blitt bekreftet for bruk i en enkeltdoseplan. Beslutningen er tatt basert på nye data om produktet som oppfylte kriteriene fastsatt i WHOs 2022-anbefalinger for alternativ, off-label bruk av HPV-vaksiner i enkeltdoseplaner . Denne viktige milepælen vil bidra til å forbedre bærekraftig forsyning av HPV- – slik at flere jenter kan nås med vaksinene som forebygger livmorhalskreft.

“I motsetning til de fleste andre kreftformer har vi evnen til å eliminere livmorhalskreft, sammen med dens smertefulle ulikheter,” sa Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør. “Ved å legge til et annet alternativ for en én-dose HPV-vaksinasjonsplan, har vi tatt enda et skritt nærmere å overføre livmorhalskreft til historien.”

Mer enn 95 % av de 660 000 livmorhalskrefttilfellene som oppstår globalt hvert år er forårsaket av HPV. Hvert annet minutt dør en kvinne av denne sykdommen som kan forebygges globalt, og 90 % av disse dødsfallene skjer i lav- og mellominntektsland. Av de 20 hardest rammede landene av livmorhalskreft, er 19 i .

Introduksjoner av HPV- har blitt hemmet av global forsyningsmangel siden 2018, og produksjonsutfordringer som en av produsentene møtte tidligere i år førte til ytterligere mangler, og potensielt påvirket millioner av jenter som trenger HPV-vaksiner i Afrika og Asia.

“Å ha 90 % av jentene fullvaksinert med HPV-vaksinen innen 15 års alder er målet for den første pilaren i WHOs globale strategi for eliminering av livmorhalskreft ,” sa Dr Kate O’Brien, direktør for avdelingen for . og biologi ved WHO. “Gitt de vedvarende forsyningsutfordringene, betyr dette tillegget av enkeltdosevaksineprodukt at land vil ha større utvalg av vaksiner for å nå flere jenter.”

Et økende antall vaksineprodukter som i utgangspunktet var prekvalifisert for bruk i en 2-doseplan kan nå brukes i en enkeltdoseplan. Enkeltdosebruksindikasjonen for denne tilleggsvaksinen, Cecolin®, er innlemmet i den andre utgaven av WHOs tekniske dokument om hensyn til HPV-vaksineproduktvalg (reflektert i tabell 4 i dette dokumentet). Som for andre medisiner og vaksiner, når det er data som støtter modifisert bruk, veiledet av en klar folkehelsegevinst, kan offentlige helserådgivningsorganer anbefale “off-label” bruk , inntil en produsent legger til denne modifiserte bruken på etiketten.

Globale data utgitt 15. juli 2024 indikerer at dekningen av én dose HPV-vaksine blant jenter i alderen 9-14 år økte fra 20 % i 2022 til 27 % i 2023 . I 2023 implementerte 37 land enkeltdoseplanen. Per 10. september 2024 implementerer 57 land enkeltdoseplanen. WHO anslår at adopsjonen av enkeltdoseplanen har ført til at minst 6 millioner ekstra jenter ble nådd med HPV-vaksiner i 2023.

Tidligere i år forpliktet land og partnere nesten 600 millioner dollar i ny finansiering for å eliminere livmorhalskreft . Finansieringen inkluderer 180 millioner dollar fra Bill & Melinda Gates Foundation, 10 millioner dollar fra UNICEF og 400 millioner dollar fra Verdensbanken. Sammen med den sterke forpliktelsen fra , vil disse investeringene bidra til å fremskynde introduksjoner og øke dekningen av HPV-vaksine blant jenter innen 2030.

WHO prekvalifiserte en femte HPV-vaksine

En annen god nyhet er WHO-prekvalifiseringen 2. august 2024 av en ekstra HPV-vaksine, Walrinvax® , som gjør det til det femte produktet tilgjengelig på det globale markedet. Dette vil bidra til en mer bærekraftig tilførsel av HPV-vaksiner, slik at flere jenter kan få vaksinen. Walrinvax® er prekvalifisert med en to-dose-plan. Ytterligere data vil være nødvendig for å vurdere om denne vaksinen kan anbefales for enkeltdoseplan i fremtiden.

Relaterte lenker:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.