5. oktober 2024 – Kinshasa – Den demokratiske republikken Kongo startet i dag mpox-vaksinasjon, og la til et viktig tiltak for å komplettere den pågående utbruddskontrollarbeidet for å stoppe spredningen av virussykdommen og redde liv.
Vaksinasjonen, som ble lansert i den østlige Nord-Kivu-provinsen, vil prioritere helsearbeidere og frontlinjepersonell, kontakter med bekreftede tilfeller, kontakter til disse kontaktene og andre risikogrupper. Vaksinasjonen vil deretter rulles ut i 11 av de mest berørte helsesonene i provinsene Equateur, Nord-Kivu, Sankuru, Sør-Kivu, Sud-Ubangi og Tshopo.
Den demokratiske republikken Kongo har mottatt 265 000 doser av MVA-BN-vaksinen donert av EU-kommisjonens helseberedskaps- og responsmyndighet, Gavi, Vaksinealliansen og USAs regjering.
«Når vi samler innsatsen for å stoppe mpox-utbruddet, markerer utrullingen av vaksinen et viktig skritt for å begrense spredningen av viruset og sikre sikkerheten til familier og lokalsamfunn,» sa Dr Matshidiso Moeti, WHOs regionale direktør for Afrika. «Vaksiner er et viktig tilleggsverktøy i utbruddskontroll, og vi er takknemlige for våre partnere som har donert dosene. Vi jobber tett med nasjonale myndigheter for å effektivt levere vaksinene til de som trenger dem mest.»
WHO anbefaler at vaksinasjon implementeres som en del av en omfattende respons som inkluderer økt overvåking, samfunnsengasjement, kontaktsporing, folkehelse og sosiale tiltak, og hensiktsmessig saksbehandling. WHO og partnere jobber tett med nasjonale myndigheter for å skalere opp og forsterke alle viktige kontrolltiltak for å redde liv og få slutt på utbruddet.
For ytterligere å styrke den pågående utbruddsresponsen, har mer enn 300 WHO-eksperter som støtter polioutryddelsesarbeid i Den demokratiske republikken Kongo blitt integrert i mpox-responsen. Ekspertene har omfattende felterfaring innen folkehelse, spesielt innen lokalsamfunnsbasert og aktiv overvåking på helseinstitusjoner, saksundersøkelser, kontaktsporing og risikokommunikasjon, og har vært i forkant i kampen mot polio og andre vaksineforebyggende sykdommer.
I forberedelsene til mpox-vaksinasjonen har WHO støttet de nasjonale helsemyndighetene på en rekke områder, inkludert opplæring av helsearbeidere; forbedre vaksineleveringssystemer og infrastruktur som vaksinelagring og transport; samfunnsengasjement; samt sikre tilsyn og evaluering av prosessen for kvalitetsvaksinelevering. Det pågår også arbeid for å forsterke tiltak for å identifisere og adressere feil- og desinformasjon om vaksiner og engasjere seg med samfunns- og religiøse ledere for å øke tilgangen til nøyaktig informasjon.
Mpox-vaksiner er for tiden mangelvare, spesielt i Afrika. I september 2024 la WHO til MVA-BN som den første mpox-vaksinen til sin prekvalifiseringsliste, et skritt som forventes å lette rettidig og økt tilgang til dette livsviktige produktet i lokalsamfunn med akutt behov, for å redusere overføring og bidra til å begrense utbruddet.
WHO samarbeider med partnere, inkludert Gavi, Vaksinealliansen og UNICEF, for å etablere en distribusjonsmekanisme for doser som doneres av andre land, samt fra direkte anskaffelser fra vaksineprodusenten.
Den demokratiske republikken Kongo har rapportert mer enn 30 000 mistenkte og laboratoriebekreftede tilfeller, og 990 dødsfall siden starten av 2024 – som står for 90 % av tilfellene rapportert fra 15 land i den afrikanske regionen så langt i år.
./.
Den demokratiske republikken Kongo starter mpox-vaksinasjon | HVEM | Regionalt kontor for Afrika
+ There are no comments
Add yours