En svak Stoltenberg prøvde seg med bløff – ikke en gang, men flere

Av

 Pål Steigan

 –

29. september 2024

0

Skjermdump fra NRK.

I det intervjuet NRKs Yama Wolasmal hadde med Jens Stoltenberg stilte han Stoltenberg til veggs slik ingen annen journalist i Norge har gjort. Flere ganger tok Wolasmal den avtroppende NATO-generalsekretæren i bløff, slik som da han spurte Stoltenberg: Hvor mange ganger Kina har gått til krig mot et annet land de siste 40 år?

Stoltenberg gikk rett i fella og stotret fram « har gått til krig mot Vietnam».

Den var Wolasmal forberedt på, så han kontret at det var «mer enn 40 år siden», så han gjentok spørsmålet og Stoltenberg ble svar skyldig. Krigen mellom Kina og Vietnam var nemlig i februar-mars 1979, som et svar på Vietnams invasjon i Kambodsja. Og det var en krig Kina forøvrig tapte. Sovjetunionen støttet Vietnam.

https://steigan.no/2024/09/endelig-fikk-stoltenberg-kritiske-sporsmal-pa-nrk/embed/#?secret=Y20pIed0LE#?secret=PfNMUmAifz

Men det var en annen Stoltenberg kom med, og den var han så fornøyd med at han gjentok den. Da Wolasmal påpekte at krigen i går dårlig for Vesten og spurte hvor lenge man skulle fortsette, svarte Stoltenberg:

«Men Ukraina har tatt tilbake 50% av det arealet opprinnelig tok». Det skulle bevise at /Ukraina har framgang og være et argument for bare å holde på med enda mer penger og våpen.

Wolasmal tok ikke den, men han kan ha den til en annen gang.

Den gjenerobringa som Stoltenberg reklamerer med skjedde under den første motoffensiven til Ukraina da Russland nesten uten kamp trakk seg ut av store områder. Men det er lenge siden.

Siden sommeren 2023 har fronten ligget praktisk talt stille, bortsett fra at i det siste har Russland rykket fram på mange frontavsnitt og tatt den ene byen og den ene forsvarslinja etter den andre.

Dette er nemlig så langt ikke en krig om territorier. Det er en utmattelseskrig, og Russland har malt den ukrainske hæren i stykker og ødelagt alle de våpnene USA og NATO har sendt østover.

Hvis man tviler på dette, kan man see på disse to kartene fra det sterkt Ukrainsk-vennlige Institute for the study of war:

Fra ISW. Til venstre er situasjonen i juli 2023, til høyre situasjonen 27. september 2024. Frontlinja har ligget nesten helt fast, bortsett fra at Russland har erobret noen små områder.

Denne totale mangelen på framgang for Ukraina har kostet hundretalls milliarder kroner og for ikke å snakke om ekstremt mange ukrainske liv.

Hvor lenge skal Vesten krige slik mot Russland? Til siste ukrainer?

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.