Mario Draghi, Equinor og Shell: Nå legges viktige rammer for Norge som energinasjon…EU EU EU!

EUs viktige Draghi-rapport fremmer ønske om norsk rørgass på lange kontrakter til Europas industri og forbrukere. Men EU vil ha den billig. Equinor dropper planer om hydrogenrør til Tyskland, og Shell legger vekk planer om fabrikk for blått hydrogen på Nyhamna-anlegget.

Tre menn kledd i forretningsantrekk er avbildet i et side-ved-side-arrangement. Mannen til venstre står ved et podium. Mellommannen har blå bakgrunn. Mannen til høyre smiler.
Draghi-rapporten kan innvarsle endringer i forholdet til EU. Foto Støre: Pontus Höög/Den norske FN-delegasjonen. Draghi: Aurore Martignoni, EC-Audiovisual Service. Opedal: Ole Jørgen Bratland, Equinor.

Klimalederen i korte trekk:

  • I rapporten om hvordan EU kan styrke sin konkurransekraft foreslår Mario Draghi at EU skal inngå langsiktige kontrakter med om leveranser av rørgass. Men han vil ha gassen billig.
  • At Equinor og Shell dropper store satsinger på blått hydrogen betyr at milliardinvesteringer uteblir og at et tungt argument for mer leting etter gass svinner hen.
  • Uten hydrogenrør fra Norge kan det bli danskene som legger premissene for hvordan systemet for hydrogentransport i Nord- utvikles. Det betyr forrang for grønt hydrogen basert på fornybar energi, ikke blått basert på gass og karbonfangst.

Viktige nyheter som rammer inn den norske energi- og klimapolitikken har kommet tett i det siste.

Blått hydrogen har vært sett på som en forsikring om at det vil være gassetterspørsel nærmest inn i evigheten, og dessuten bidra til å legge grunnlag for en storskala karbonfangstindustri i Norge. Blått hydrogen lages som kjent av gass med hjelp av karbonfangst og -lagring.

Når Equinor legger bort planer om hydrogenrør til Tyskland og Shell dropper sine planer om en stor hydrogenfabrikk ved Nyhamna-anlegget, kan vi konstatere at det ikke blir noen storeksport av blått hydrogen fra Norge til Europa.

Det er altså investeringer for flere titalls milliarder som uteblir. Bare hydrogenrøret er ifølge DN anslått til å koste 30 milliarder.

KOMMENTAR: DET STØRE IKKE LYKTES HELT MED VED Å OMSKRIVE TILSLUTNINGSAVTALEN ( EØS) I 1994 SER DET UT FOR AT HAN NÅ KAN KLARE Å GJENNOMFØRE ET I EU. . OM IKKE HAN GJØR DET SÅ VIL ERNA OVERTA STAFETTPINNEN. IKKE SÅ RART… FOR DET NORSKE FOLK ER FOR FEIGE TIL Å SI I FRA! EU EU EU ER DERES AGENDA!

Draghi vil ha gass, men den skal være billig

I den store nye rapporten om EUs konkurransekraft, fremmer den tidligere italienske statsministeren og tidligere sjefen for EUs sentralbank, Mario Draghi, forslag om at EU bør inngå langsiktige avtaler med leverandører av rørgass. Den siste gassen EU trenger før det er slutt på behovet, bør være rørgass og ikke LNG på skip, ifølge Draghi.

Norge vil uten tvil fortsatt være EUs foretrukne gassleverandør.

Bak Draghis ønske, ligger det at EU-landenes industri og forbrukere skal unngå å bli flådd på grunn av høye gasspriser.

Som konsekvens av -krigen og bortfallet av russisk gass, har Norge de siste årene tjent ekstremt mye penger. EUs betaling til Norge for olje og gass oversteg ifølge Draghi-rapporten 50 milliarder Euro både i 2022 og 2023, noe som er tregangeren i forhold til gjennomsnittet i perioden 2017-2021.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.