Denne artikkelen er mer enn 

1 måned gammel

Weatherwatch: Romraketter som hjelper til med å utløse nattlige skyer

Denne artikkelen er mer enn en måned gammel

Forskning viser sterk sammenheng mellom sommerlanseringer og hyppigheten av det sprø sølvblå fenomenet

Kate Ravilious1. august 2024 07.00 CESTDel1

Noctilucent skyer er et sjeldent og spesielt syn. Disse skinnende, sølvblå skyene, som bare er synlige på breddegrader mellom 45 ° og 80 °, kan noen ganger sees høyt på himmelen på en klar sommernatt. Men de siste tiårene har de gjort hyppigere opptredener, og nå avslører en ny studie at romlanseringer er med på å gyte dem.

Sammensatt av veldig tynne ark iskrystaller, nattlig – “nattskinnende ” – skyer dannes bare under spesielle forhold. Høyt oppe i den tørre mesosfæren, omtrent 80 kilometer over jordoverflaten, trenger skyene støvpartikler, fuktighet og veldig kalde temperaturer. Eksplosive vulkanutbrudd produserer noen ganger disse ingrediensene, og meteor dusjer også. På 1800-tallet ble nattlige skyer bare sett en gang hvert par tiår, men nå kan de sees flere ganger hver sommer, med juli den mest sannsynlige måneden. Så hva er endret?

Skrive i tidsskriftet Jord- og romvitenskap, forskere viser en sterk sammenheng mellom sommerrakettoppskytninger og hyppigheten av nattlige skyer. Hver oppskytning spruter ut tonn vanndamp som, hvis vinden blåser riktig vei, legger seg ut og hjelper til med å utløse skyformasjon. Sammen med rakettoppskytninger antas også å spille en rolle, noe som gjør nattlige skyer til et mer vanlig trekk ved nattehimmelen.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.