Å sikre ungdoms helse og velvære i dag er avgjørende for helsen til fremtidige generasjoner – WHO

23. september 2024 — Økt investering er påtrengende nødvendig for å håndtere utviklende helserisiko og møte de mentale og seksuelle og reproduktive helsebehovene for nesten 1,3 milliarder ungdommer (i alderen 10-19 år) globalt, ifølge en ny vitenskapelig publikasjon utgitt av World Helseorganisasjonen (WHO). Ungdomstiden er et unikt og kritisk stadium i menneskelig utvikling, som involverer store fysiske, følelsesmessige og sosiale overganger, og er et sentralt vindu for å legge langsiktig grunnlag for god helse.

“Å fremme og beskytte helsen og rettighetene til unge mennesker er avgjørende for å bygge en bedre fremtid for vår verden,” sa Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO. «Omvendt vil det å unnlate å håndtere helsetruslene som ungdom står overfor – noen langvarige, andre i fremvekst – ikke bare ha alvorlige og livstruende for unge mennesker selv, men vil skape økende økonomiske kostnader for . Det gjør investering i tjenester og programmer for ungdomshelse både et moralsk imperativ og en økonomisk no-brainer.»

Publikasjonen ble lansert på et arrangement i utkanten av FNs Fremtidens toppmøte . Den fremhever en rekke urovekkende trender i ungdomshelse observert i løpet av det siste tiåret, og peker på det presserende behovet for handling.

Minst 1 av 7 ungdommer globalt lider nå av en psykisk lidelse, for eksempel med spesielt høye forekomster av depresjon og angst. Anemi blant ungdomsjenter er fortsatt utbredt, på nivåer som ligner de i 2010, mens nærmere 1 av 10 ungdommer er overvektige. Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) inkludert syfilis, klamydia, trichomoniasis og genital herpes som ofte forekommer blant ungdom øker, og hvis de ikke behandles, kan de ha livslange konsekvenser for helsen.

I mellomtiden påvirker vold, inkludert mobbing, millioner av unge mennesker over hele verden hvert år, med ødeleggende konsekvenser for deres fysiske og mentale helse.

Angående dette har forsøk på å tilbakekalle unges tilgang til seksuell og reproduktiv helsehjelp og omfattende seksualundervisning eskalert midt i et økende tilbakeslag mot likestilling og menneskerettigheter. Retningslinjer for restriktiv samtykkealder begrenser deres tilgang til STI- og HIV-tjenester. Slike tiltak kan marginalisere unge mennesker, redusere helsesøkende atferd og føre til varige negative helseeffekter.

KOMMENTAR: WTF!!!

Studien legger vekt på andre bredere grunnleggende utfordringer for ungdommens fremtid, inkludert , konflikter og ulikhet.

Forfatterne fremhever også at gevinster er mulig med riktig investering og . For eksempel har ungdoms hiv-infeksjoner gått ned på grunn av koordinert og vedvarende innsats på dette området. Ungdomsgraviditet og skadelig praksis som kjønnslemlestelse og tidlig ekteskap har redusert. I tillegg er mange positive trender i helseutfall knyttet til mer tid på skolen, spesielt for jenter; siden 2000 har antallet barn i ungdomsskolealder som ikke går på skolen gått ned med nesten 30 %.

Mot dette bakteppet gir funnene gode argumenter for å investere i ungdoms helse og velvære, med oppmerksomhet på grunnleggende elementer, inkludert utdanning, helsetjenester og ernæring. Forfatterne ber om å vedta og implementere lover og retningslinjer som beskytter ungdoms helse og rettigheter, for at helsesystemer og tjenester skal være mer lydhøre for unges unike behov, og for prioritering av ungdomsengasjement og myndiggjøring på tvers av forskning, programmering og politikkutforming.

“Ungdommer er mektige og utrolig kreative krefter for det gode når de er i stand til å forme agendaen for deres velvære og deres fremtid,” sa Rajat Khosla, administrerende direktør for Partnerskap for mødre, nyfødte og barns helse (PMNCH), som co. -vert for arrangementet der publikasjonen ble lansert. «Ledere må lytte til hva ungdom ønsker og sikre at de er aktive partnere og beslutningstakere. De er kritiske for verdens fremtidige sosiale, økonomiske og politiske stabilitet, og hvis de får den plattformen de trenger, kan de bidra til å gjøre en bedre og sunnere verden mulig for alle.»

Tidligere i år forpliktet verdens ledere seg til å fremskynde innsatsen for å forbedre mødre- og barns helse , inkludert ungdomshelse, på Verdens helseforsamling. Implementering av disse forpliktelsene, så vel som de som reflekteres i FNs pakt for fremtiden, vil være avgjørende for å beskytte og fremme helse og velvære til nåværende og fremtidige generasjoner.

Merknader til redaktører

Publikasjonen ble utgitt ved et arrangement på høyt nivå sammenkalt i margen av FNs generalforsamling. Det ble arrangert av regjeringene i Chile, Colombia og Irland sammen med FNs Human Reproduction Programme, PMNCH og WHO i samarbeid med: FP2030, Guttmacher, International Association for Adolescent Health (IAAH), Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (JHUSPH) ), Plan International, UNESCO, UNFPA, Women Deliver og YieldHub.

Fremtidens toppmøte finner sted 22. og 23. september 2024, og søker ny konsensus rundt hvordan det internasjonale systemet kan utvikle seg for å bedre møte behovene til nåværende og fremtidige generasjoner.

KOMMENTAR: VI FÅR SE OM HELSEMINISTEREN SKAL DELTA PÅ DETTE MØTET??

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.