Nedenfor finner du Dr Tedros åpningsreplikker på en felles pressekonferanse holdt i dag i Port Sudan og opptaket av pressekonferansen.

WHOs generaldirektørs åpningskommentarer på pressekonferanse i Port Sudan – 8. september 2024

https://www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-press-conference-in-port-sudan—9-september-2024

8. september 2024

Salam aleikum wa rahmatAllah wa barakatuh,

Takk minister for at du ønsker Sudan hjertelig velkommen, og at du har brukt så mye tid de siste to dagene på å oppdatere meg personlig om de mange utfordringene og handlingene som blir tatt for å svare på Sudans alvorlige humanitære krise.

Jeg har mistet tellingen hvor mange ganger jeg har vært i Sudan, som statsråd og nå som generaldirektør for Verdens helseorganisasjon. Sudan er som mitt hjem. Jeg føler jeg hører hjemme her. Jeg har lenge respektert generøsiteten, motet og vennligheten til folket.

Så dette er grunnen til at situasjonen i Sudan i dag gjør meg veldig trist.

Men jeg er også trist å se at krisen ikke får den oppmerksomheten den fortjener fra det internasjonale samfunnet.

I går besøkte jeg et WHO-støttet pediatrisk anlegg i Port Sudan, som gir livreddende omsorg for spedbarn som lider av akutt underernæring. Jeg ble rystet over tilstanden til mange av de små, bortkastede barna, og lamslått av de opprivende beretningene om mødrene deres som har blitt fordrevet flere ganger på grunn av usikkerheten, i det minste takknemlige for å finne tilflukt på denne klinikken.

I dag besøkte jeg Shagya-området der internt fordrevne mennesker fra forskjellige deler av landet samles og kan få tilgang til viktige primærhelsetjenester, som leveres ved et annet WHO-støttet helseinstitusjon.

Sudanesere lider gjennom en perfekt storm av kriser:

  • over 500 dager med konflikt;
  • det største nivået av forskyvning i verden;
  • hungersnød i noen deler, og fare for dette i andre. 25,6 millioner mennesker – over halvparten av Sudans befolkning – forventes å møte høye nivåer av akutt matusikkerhet;
  • katastrofer inkludert flom som fører til at demninger sprenger;
  • sykdomsutbrudd, inkludert , , dengue og meslinger, med risiko for mpox;
  • flere rapporterte hendelser med konfliktrelatert seksuell vold; og
  • nesten kollapsen av store deler av landets helsesystem – anslagsvis 70-80 % av helsefasilitetene fungerer ikke fullt ut over hele landet.

WHO og våre partnere har varslet Sudan siden konflikten startet, og arbeidet for å møte noen av utfordringene.

Men snakk med mange mennesker i Sudan i dag, så vil de fortelle deg at krisen faller for døve ører rundt om i verden.

Det internasjonale samfunnet har tilsynelatende glemt Sudan, og tar lite hensyn til konflikten som river det fra hverandre, med i regionen.

Det er derfor jeg har kommet til Sudan. Jeg er her, sammen med min søster Dr. Hanan Balkhy, WHOs regiondirektør for Øst-Middelhavet, for å møte det brede spekteret av partnere som er involvert i responsen, og for å be om akutte og oppskalerte tiltak for å gi flere ressurser, mer tilgang til humanitær hjelp, og mer for helsearbeidere og pasientene de betjener.

Ifølge tilgjengelige data har Sudans konflikt så langt drept mer enn 20 000 mennesker, noe som er en undervurdering, fordrevet over 10 millioner mennesker inne i landet, og tvunget ytterligere 2 millioner til å flykte til nabolandene. Dette er den største interne forflytningen av mennesker i verden i dag.

Omfanget av nødsituasjonen er sjokkerende, og det samme gjelder utilstrekkelig tiltak for å begrense konflikten og svare på lidelsene den forårsaker.

Dette manifesterer seg på andre måter, inkludert utilstrekkelige nivåer av finansiering, altfor mange angrep på helsevesenet med tellingen allerede over 100, og angrep på andre humanitære og menneskene de tjener, og manglende evne til å sikre uhindret grenseoverskridende og grenseoverskridende tilgang. for humanitær nødhjelp.

Konflikten har etterlatt rundt 25 millioner mennesker – mer enn halvparten av landets befolkning – i sårt behov for humanitær hjelp.

Av disse trenger 14,7 millioner akutt bistand til en rekke livreddende , som den humanitære sektoren har bedt om 2,7 milliarder amerikanske dollar for, som er mindre enn halvparten finansiert.

Men vi må fokusere på alle mennesker i nød – alle 25 millioner – og det betyr at det kreves ekstra ressurser for å dekke deres behov.

Vi ber verden om å våkne og hjelpe Sudan ut av marerittet det gjennomlever.

Hva trenger vi?

  • Vi trenger en umiddelbar våpenhvile, som fører til en varig politisk løsning. Den beste medisinen er fred.
  • Vi må beskytte helseinstitusjoner, helsearbeidere og pasienter – helse bør ikke være målrettet.
  • Vi trenger vedvarende tilgang for å levere forsyninger og bistand.
  • Vi må skalere opp sykdomsovervåkingen; i noen stater er vi blinde for hva som skjer på grunn av usikkerheten på bakken.
  • Vi må oppskalere vaksinasjonsdekningen mot kolera, polio, meslinger og andre sykdommer som sprer seg i berørte områder.
  • Og vi trenger en massiv økning i økonomien fra det internasjonale samfunnet for å skalere opp responsen.

Hvis vi gjør dette, vil vi:

  • redde millioner av liv, hovedsakelig barn og kvinner, som i dag lever på grensen til å overleve;
  • og vi vil gi den sårt tiltrengte roen som alle mennesker sårt trenger og fortjener;
  • og gi håp for dette stolte landet.

Vi må ikke svikte folket i Sudan.

SLUTT:

——–

Link til opptaket:

https://who.canto.global/b/HN537

Med vennlig hilsen

WHOs medieteam


INVITASJON TIL MEDIA

Felles pressekonferanse om Sudans humanitære krise

HVA:

WHOs generaldirektør Dr Tedros tar et oppdrag til Sudan for å vurdere helseeffektene av den konfliktdrevne humanitære krisen, som har blitt forsterket av omfattende skader og tap av menneskeliv forårsaket av kraftig regn og flom. I løpet av sin tid i Sudan har Dr Tedros besøkt helseinstitusjoner som betjener fordrevne sudanere, møtt nasjonale helsemyndigheter og FN-partnere.

NÅR: Søndag 8. september kl. 9.30 CEST

HVOR: Port Sudan, Sudan (og strømmet her) av vertslandet: https://www.facebook.com/AlhakimNewss .

Vær oppmerksom på at vi vil oppdatere deg den kan også sees på WHOs sosiale medieplattformer.

Vi har også som mål å sende opptaket av denne felles pressekonferansen i etterkant.

WHO:

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør;

Dr Haitham Mohamed Ibrahim Awadallah, føderal helseminister, Sudan;

Dr. Hanan Balkhy, regiondirektør for WHOs østlige middelhavsregion.

Dr Shible Sahbani, WHO-representant i Sudan

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.