Elvia setter opp nettleien – rammer hele Østfold

Høyspentledning i Lillomarka i Nittedal.
Høyspentledning i Lillomarka i Nittedal. Foto: Paul Kleiven

KOMMENTAR: DET ER HELT UTROLIG AT DET NORSKE FOLK LAR SEG MANIPULERE SLIK ELVIA BEDRIVER. MEN NÅR DET ER SAGT SÅ GJØR DE IKKE ANNET ENN HVA POLITIKERNE HAR GITT DE LOV TIL Å GJØRE. JEG HAR VÆRT IGJENNOM EN RETTSAK SOM GIKK TIL LAGMANNSRETTEN DER VI TAPTE MED GLANS. HVORFOR. FOR DET FØRSTE VAR DOMMEREN TIDLIGERE ANSATT HOS REGJERINGSADVOKATEN. FOR DET ANDRE BLE VI NEKTET Å HA DOMMER MED FAGKOMPETANSE, FOR DET TREDJE HADDE DE SAKSØKTE OPPNEVNT AV EINAR FLYDAL TIL ADVOKAT SOM ER BLANDT DE HØYEST BETALTE I OG SOM ETTER MIN MENING IKKE GJORDE JOBBEN SIN. HELE RETTSAKEN SKULLE EGENTLIG IKKE VÆRT MOT ELVIA MEN STATEN. OM SÅ VAR VAR RESULTATET GITT HELT FRA TINGRETTEN. NOE JEG ALLEREDE DA SA AT VI IKKE HADDE EN SJANSE TIL Å NÅ FREM. MAO BORTKASTET Å GÅ TIL LAGMANSRETTEN. OG NÅR DE I TILEGG SKULLE PRØVE SAKEN FOR HØYESTERETT OG OGSÅ VIDERE TIL EMD SÅ KAN MAN SPEKULERE I OM HVA DISSE OPPNEVNTE VILLE OPPNÅ.

 05.09.24 17:01

 Gunnar Paulsen

Fra 1. oktober setter Elvia opp nettleien. Det betyr enda høyere strømregning for rundt to millioner mennesker i , Innlandet, Akershus og Østfold.

 For abonnenter

Elvia skriver på sine hjemmesider det de siste årene har det vært store svingninger i både strømpriser og nettleie, og endringer i flaskehalsinntekter gjør at de nå justerer nettleien.

Nettleien du ser på hver strømregning er i realiteten det du betaler for å få strømmen du bruker transportert til der du bor.

Flaskehalsinntekter

Men strømmen produseres ikke alltid der den trengs, og da må den flyttes. Flaskehalsinntekter oppstår dermed når kraft overføres mellom områder med forskjellig kraftpris. Inntekter som tilfaller Statnett videreføres til deres kunder gjennom reduksjon i nettleie.

Regjeringen vedtok nemlig i 2022 at Statnetts høye flaskehalsinntekter skulle tilbakeføres til nettselskapenes kunder.

– Som følge av store overføringer og flaskehalsinntekter fra Statnett har nettselskapene kunnet holde økningen i nettleie nede. Nå er disse inntektene og overføringene redusert og Elvia setter derfor opp nettleia, skriver de på sine hjemmesider.

Flaskehalsinntekter

Flaskehalsinntekter som oppstår som følge av kraftutveksling mot andre land, altså på mellomlandsforbindelsene, deles 50/50 mellom Statnett og partner i nabolandet mens inntekter som oppstår som følge av kraftutveksling mellom prisområdene i Norge i sin helhet tilfaller Statnett. I 2024 er ikke forskjellene i strømpriser mellom Norge og utlandet, og mellom prisområdene i Norge like stor som i 2023, og derfor er flaskehalsinntektene også redusert.

Statnetts tillatte inntekt er regulert. Flaskehalsinntektene som tilfaller Statnett, bruker Statnett til å bygge bedre strømnett i Norge. Grunnet ekstraordinært store inntekter de siste årene har Statnett også overført noe av inntektene til kundene sine (som Elvia) gjennom reduksjon i tariffer.

Siden 2022 har nettselskapene midlertidig blitt tildelt midler gjennom Statnetts flaskehalsinntekter. Elvia og andre nettselskaper har brukt midlene til å holde nettleien lavere enn den ellers ville vært. Nå er disse inntektene redusert og nettleia settes derfor opp.

Kilde: Elvia.no

Prisen øker

Elvia har satt opp noen eksempler på hva økningen vil koste forbrukerne. Beregningene deres viser at for en leilighet med et årsforbruk på 8.000 kWh vil økningen utgjøre rundt 50 kroner per måned, eller 600 kroner i året. Et rekkehus som bruker 14.000 kWh vil få en ekstraregning på 105 kroner i måneden, noe som utgjør 1.260 kroner i året.

En enebolig som har et forbruk på 25.000 kWh, vil måtte betale 180 kroner mer i måneden, noe som tilsvarer 2.160 kroner.

Nettleien du betaler over strømregningen går blant annet til drift av nettet, til vedlikehold og nyinvesteringer i nett, til beredskap, til elsikkerhet og eltilsyn.

Forventer flere økninger

Elvia forklarer videre at nettselskapene i Norge er tildelt ansvaret for å eie, bygge og drifte nettet innenfor sitt geografiske område.

– Selskapene er derfor strengt regulert av Reguleringsmyndigheten for energi (RME). Nettselskapet fastsetter prisen på nettleie, mens RME kontrollerer at det ikke hentes inn høyere nettleie enn det selskapet har lov til å kreve, skriver de.

– Nettleien skal dekke utgiftene et nettselskap har og Elvia forsøker å justere den for å være tettest mulig på tillatt inntekt uten at det medfører unødvendige svingninger i nettleien. Det er for tidlig å si sikkert, men Elvia forventer at det kan komme én økning til i nettleie i løpet av vinteren, skriver de videre.

Mest i statlige avgifter

Elvia skriver videre at Omtrent 50 prosent av det du betaler i nettleie, går til statlige avgifter i form av avgift på elektrisk kraft (elavgift), merverdiavgift og bidrag til energifondet Enova.

20 prosent av det du betaler går til drift av Statnetts nasjonale strømnett. De siste 30 prosentene går til Elvia, og blant annet til oppgradering, , drift og vedlikehold av nettet. Elvia er i beredskap døgnet rundt, alle dager i året, slik at vi alltid er klare til å rykke ut ved behov.

Her er de nye prisene:

De nye prisene gjelder fra 1. oktober 2024 og blir synlig på regningen i november. Nettleien består av tre deler; fastledd, energiledd, og avgifter.

FastleddDøgnmaks – kWh per timekr/månedEnergiledd – dag/natt og helg
Trinn 10–214052,50 / 45,00 øre kWh
Trinn 22–523052,50 / 45,00 øre kWh
Trinn 35–1037552,50 / 45,00 øre kWh
Trinn 410–1552552,50 / 45,00 øre kWh
Trinn 515–2067552,50 / 45,00 øre kWh

Prisene gjelder fra 1. oktober 2024.

Kilde: Elvia.no

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.