DET ER LITEN TVIL LENGER AT FORSKNING.NO ER I LOMMA PÅ STATAN(ILLUMINATI).

Norge har gode muligheter til å bevare natur, ifølge studie

Studie viser hvordan Norge kan bevare 30 prosent av naturen, men hvor realistisk er det?

KOMMENTAR: DETTE ER SÅ HÅRREISENDE AT MAN HAR NESTEN IKKE ORD LENGER. BEVARER MAN NATUREN VED Å TILLATE BYGGING AV 1000 VIS AV ? BEFOLKNINGEN I HAR IKKE / KUN PRIVILEGEIER. DET IFLG . NORGE HAR LEVD UNDER ET DIKTATUR SIDEN 1905…OG DET ER DET FÅ SOM VET. BEFOLKNINGEN HYLLER DIKTATURET HVER 17 MAI. GALSKAP MED HJERNEVASK I BUNNEN.

Vilde Aardahl AasJournalist

Publisert torsdag 05. september 2024 – 04:30

Å bevare 30 prosent av Europas natur innen 2030 er et mål i den internasjonale naturavtalen. Nå har forskere sett på hvilke områder som passer best til dette.

De har funnet ut at områder i med kaldt klima, som Skandinavia og Skottland, er spesielt godt egnet.

Norge kan, blant 11 land i Europa, nå 30 prosent-bevaringsmålet hvis vi følger forskernes råd om å gjenopprette natur, ifølge studien.

Hvordan kan det gjøres?

Ved å kartlegge hvilke områder som er lite påvirket av mennesker, hvilke rovdyr og planteetere landene har og deres sjanse for å overleve, har forskerne kommet fram til at 25 prosent av Europa er egnet til bevaring. 

Målet er å bevare arter som allerede finnes i området eller å gjeninnføre arter for å gjenoppbygge økosystemet. 

Forskerne mener dette kan gjøres gjennom passiv eller aktiv gjenintrodusering.

  • Passiv gjenintrodusering handler om at dyr gradvis skal flytte tilbake til områder hvor de ikke lenger bor. For å få til dette, må området tilpasses slik at arten kan overleve der. I Norge har vi fjernet hytter og stier for å gjøre plass til villrein. Det er passiv gjenintrodusering.
  • Hvis artene mangler, så må de aktivt bli gjenintrodusert i naturen. Gjennom avlsprogram har vi i Norge aktivt gjenintrodusert fjellreven. 
Kart over Europa som viser hvilke områder som egner seg til gjenintrodusering av dyrearter. Nesten hele Norge har flere blå og lyseblå markeringer som viser at de er egnet til passiv gjenintrodusering.
Markeringene på kartet viser hvor egnet et område er for bevaring. Store deler av Norge har fått ulike nyanser av blå, som viser hvor i Norge vi har mulighet til å passivt gjenintrodusere dyrearter. Fargene går fra mørk til lys, hvor den mørkeste fargen viser de største områdene, og de lyseste fargene er mindre områder.

Utilgjengelige områder blir tilgjengelige

Mest lest

En del av områdene som forskerne peker på, er lite berørt av mennesker og har derfor stort potensial for bevaring.

I Norge har fjellområder og mindre tilgjengelige områder blitt lite påvirket av mennesker.

– Planlegging og vern har bidratt til å ta vare på disse områdene, men ikke i tilstrekkelig grad på noe vis, sier Sigrid Engen. Hun er forsker ved NINA og jobber med naturressursforvaltning.

Fjellområder har for eksempel vært attraktive for hyttebygging, og turisme.

– Presset bare øker på disse områdene, som blir mindre og mindre for hvert år som går, sier Engen.

Hva er 30 innen 30?

Naturavtalen ble vedtatt i 2022, på FNs naturtoppmøte.

Målet med avtalen er å stoppe menneskelig ødeleggelse av naturen og samtidig gjenopprette natur som allerede har blitt ødelagt. Innen 2030 skal 30 prosent av naturen bevares, både på land og i vann. 

Samtidig skal 30 prosent av naturen som er påvirket av ødeleggelse, bli restaurert, også innen 2030.

Kan skape konflikt

Men det å endre artssammensetningen, antallet rovdyr eller større planteetere i et stort område i Norge, vil være utfordrende, påpeker hun.

Endringene kan skape konflikt. Hun trekker fram det høye konfliktnivået som allerede er innen rovdyrforvaltningen i Norge i dag.

– Det samme gjelder innføring av utstrakte restriksjoner på menneskelSig bruk, som forfatterne legger til grunn for passiv gjenoppretting.

Studien påpeker at det å aktivt gjenintrodusere arter i naturen, kan skape konflikt med lokalbefolkningen. 

Engen forteller at i Norge er det ganske omfattende krav til at lokalmiljøet skal involveres ved større eller konfliktfylte naturendringer og restriksjoner på menneskelig bruk. Likevel har disse kravene fått kritikk. 

–Involveringsprosesser kritiseres ofte for såkalt skinn-involvering. Med det menes at resultatet er eller oppleves som forhåndsbestemt. Det gjelder også å være bevisst på og aktivt løfte grupper og stemmer som ofte ikke deltar eller blir hørt, samt gi rom for å anerkjenne ulike verdier og ulike typer kunnskap.

Hun mener en «nedenfra og opp»-tilnærming til bevaring er et ideal å strekke seg mot. 

–En tilnærming som bygger på lokal involvering og engasjement, der regulering av menneskelig bruk ikke oppleves som begrensninger, men som en naturlig del av samspillet mellom mennesket og natur.

Ledige stillinger

Vis alle ledige stillinger

Inntrykk av en enkel løsning

Så hvor enkelt er det å bevare natur?

– Man kan få inntrykk av at man har funnet en enkel løsning på et komplekst problem som naturkrisa. Hvis man dykker ned og ser litt nærmere på den praktiske gjennomførbarheten både lokalt, sosialt, økologisk og økonomisk, ser verden fort annerledes ut, sier Engen.

Men hun synes at studien kan være med på å skape bevissthet rundt naturtap.

– Slike perspektiver er nyttige for å motvirke såkalt erfaringsblindhet, det at man over generasjoner glemmer hvordan naturen en gang var og venner seg til en ny normal der mye har gått tapt.

– Jeg synes også det er forfriskende med ambisiøse mål, altså ikke bare å hindre ytterligere tap av natur, men proaktivt jobbe for å ta tilbake det som har gått tapt. En såkalt naturpositiv utvikling.

Referanser:

Studien «Expanding European protected areas through rewilding» er publisert i tidsskriften Current Biology. 

FNs naturavtale er publisert på FNs egen nettside.

LES OGSÅ

Slik planlegger verden å stoppe tapet av natur frem mot 2030

Forskere: Nye hytter og veier kolliderer med bevaring av norsk natur

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.