Data viser markert økning i årlige koleradødsfall

Verdens helseorganisasjon (WHO) har publisert global kolerastatistikk for 2023 , som viser en økning i tilfeller og .

Antall rapporterte koleratilfeller økte med 13 % og dødsfall med 71 % i 2023 sammenlignet med 2022. Over 4000 mennesker i fjor av en sykdom som kan forebygges og enkelt behandles.

45 land rapporterte tilfeller, en økning fra 44 året før og 35 i 2021. Trettiåtte prosent av de rapporterte tilfellene var blant barn under fem år.

er en akutt tarminfeksjon som spres gjennom forurenset mat og vann. med begrenset tilgang til sanitæranlegg er mest berørt.

Konflikt, , utilstrekkelig trygt vann og sanitæranlegg, fattigdom, underutvikling og befolkningsforflytning på grunn av nye og nye konflikter og katastrofer fra naturkatastrofer bidro alle til økningen i kolerautbrudd i fjor.

Den geografiske fordelingen av kolera endret seg betydelig fra 2022 til 2023, med en nedgang på 32 % i tilfeller rapportert fra Midtøsten og Asia, og en økning på 125 % i . Mange land i Afrika rapporterte om en høy andel av dødsfall i lokalsamfunnet, noe som indikerer hull i tilgangen til behandling.

Dette er det første året flere land har rapportert dødsfall fra kolera som skjedde utenfor helseinstitusjoner, kjent som “samfunnsdødsfall”. I fem av 13 rapporterende land skjedde over en tredjedel av koleradødsfallene i samfunnet, noe som fremhever alvorlige hull i tilgang til behandling og behovet for å styrke dette området for respons.

Afghanistan, Den demokratiske republikken Kongo, Malawi og Somalia fortsatte å rapportere om store utbrudd av over 10 000 mistenkte eller bekreftede tilfeller, med Etiopia, Haiti, Mosambik og Zimbabwe som økte tallet i 2023.

Foreløpige data viser at den globale kolerakrisen fortsetter inn i 2024, med 22 land som for tiden rapporterer om aktive utbrudd. Selv om antallet tilfeller rapportert så langt i 2024 er lavere sammenlignet med samme periode i fjor, er 342 800 tilfeller og 2400 dødsfall allerede rapportert til WHO på tvers av alle kontinenter per 22. august.

Den økte etterspørselen etter koleramaterialer som orale koleravaksiner (OCV), diagnostiske tester og essensielle medisiner som orale rehydreringssalter og intravenøse væsker for rehydrering vedvarer inn i 2023, og utgjør en utfordring for sykdomsbekjempelse globalt. Siden oktober 2022 har International Coordinating Group (ICG), som forvalter nødvaksineforsyninger, suspendert standard to-dose vaksinasjonsregimet i responskampanjer for kolerautbrudd, og tatt i bruk en enkeltdose-tilnærming i stedet for å nå og beskytte flere mennesker gitt begrenset forsyninger.

Til tross for den lave beholdningen av OCV, ble rekordhøye 35 millioner doser sendt i fjor, med én-dose-strategien i kraft. Mens vaksinasjon er et viktig verktøy, er trygt drikkevann, sanitær og hygiene fortsatt de eneste langsiktige og bærekraftige løsningene for å få slutt på kolerautbrudd og forhindre fremtidige.

WHO anser den nåværende globale risikoen for kolera som svært høy og reagerer med hast for å redusere dødsfall og begrense utbrudd i land rundt om i verden. WHO fortsetter å land gjennom styrket folkehelseovervåking, saksbehandling og forebyggende tiltak; levering av essensielle medisinske forsyninger; koordinering av feltdistribusjoner med partnere; og støtte for risikokommunikasjon og samfunnsengasjement.

USD 18 millioner har blitt frigitt fra WHO Contingency Fund for Emergencies for kolerarespons siden 2022. WHO har appellert om USD 50 millioner for å svare på kolerautbrudd i 2024, men dette behovet forblir udekket.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.