Vedrørende kartellvirksomhet i Norge: Omfattende benyttet, fordi det aldri får personlige konsekvenser for kartellutøverne.
I går kunne vi lese at Konkurransetilsynet har gitt de store dagligvarekjedene gebyrer på totalt 4,9 milliarder kroner for ulovlig prissamarbeid. Saken er varslet anket.
De 4. 9 milliardene fordeles slik: Norgesgruppen får 2,3 milliarder kroner i gebyr, Coop og Rema 1000 1,3 milliarder kroner hver.
Jeg tror jeg har mange med meg når jeg sier at dagligvarebaronene kommer til å fortsette og le hele veien til banken, og lempe bøtene over på forbrukerne i form av gradvis høyere priser.
Og hvorfor får denne kartellvirksomheten aldri personlige konsekvenser for de som sitter på toppene?
For kartellvirksomheten kommer ikke av seg selv. Det er alltid personer som står bak.
Hjemmelen finnes i Konkurranseloven § 32 om straff hvor det heter:
«Med bøter eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt
a. overtrer §§ 10, 18 første ledd eller 19 første ledd,
b. overtrer vedtak etter §§ 12 første eller femte ledd, 16 eller 16 a,
c. unnlater å etterkomme pålegg etter § 24 eller § 25,
d. gir uriktige eller ufullstendige opplysninger til konkurransemyndighetene,
e. bryter forsegling foretatt i medhold av § 25, eller
f. overtrer forskrift i medhold av § 14.
Er en overtredelse av § 10 utført under særdeles skjerpende omstendigheter, kan fengsel inntil 6 år anvendes. Ved avgjørelse av om særdeles skjerpende omstendigheter foreligger, skal det legges vekt på om overtredelsen har vært søkt holdt skjult, om den har voldt betydelig økonomisk skade, om den har gitt betydelig økonomisk fordel og grovheten av overtredelsen for øvrig.»
Kartellvirksomheten i Norge er for øvrig langt mer utbredt enn folk har den ringeste anelse om. Og det gjelder også i delvis eide statlige virksomheter.
Mange husker sikkert Veidekke- saken fra 2011, hvor folket ble svindlet for utallige millioner kroner. Veidekke og NCC svindlet skattebetalerne gjennom omfattende prissamarbeid. Veidekke er delvis eid av Folketrygdfondet.
Han som satt som styreformann i Veidekke i perioden 1991-2005, var også styrelederen for Tilsynsrådet for advokater og tidligere advokat og partner i Thommessen, Christian Bruusgaard.
I juni 2006 ga ØKOKRIM to forelegg til Veidekke ASA på 3,5 og 4 millioner kr, for henholdsvis ulovlig prissamarbeid, forfalskning av fakturaer, forfalskning av regnskaper for å skjule gevinsten ved den straffbare virksomheten, og for mafia-/kartellvirksomhet. De kriminelle forholdene hadde primært skjedd i perioden 1991-2004. Tidligere leder av Tilsynsrådet for adv.virksomhet, Chr. Bruusgaard, satt altså da som styreformann i Veidekke.
Staten mener tydeligvis at det var helt greit at daværende styreformann i Veidekke, og daværende leder av Tilsynsrådet for advokater, Christian Bruusgaard, også beriket seg med kontrakter i 50 millioners klassen gitt av Veidekke til eget selskap, Filtbygg AS.
Og hva med DNB, som hovedsakelig er eid av Næringsdepartementet?
I oktober 2016, åpnet ESA konkurransesak mot DNB.
EFTAs overvåkingsorgan mistenkte omfattende brudd på EØS-avtalens konkurranseregler og åpnet en formell sak mot DNB, Nordea, Finans Norge og BankID.
Men plutselig ble det helt stille, også rundt den saken.
Konklusjonen er: Kartellvirksomhet er omfattende benyttet i Norge, men uten at én eneste toppleder er stilt til strafferettslige ansvar. Og bøtene de får, lempes gradvis over på forbrukerne i form av økte priser innen det aktuelle segment.
Minner meg om da tidligere styreformann i Tilsynsrådet for advokater,Christian Bruusgaard, ga kontrakter for over 13 millioner kroner til forretningskameraten sin, Svein Erik Stiansen. Uten anbud.
Eneste konsekvens:
En bot på kr 400 000 til Tilsynsrådet for advokater, som staten betalte til staten.
Stiansen slapp (selvsagt) å tilbakebetale de millionene han ulovlig hadde fått fra Tilsynsrådet for advokater.
Og for Bruusgaard? For han fikk lovbruddene, heller ikke denne gang, noen personlige konsekvenser.
Sånn er det i landet hvor mafiaen styrer i sosialdemokratisk og sterk statlig ånd.
22.8.24
+ There are no comments
Add yours