Ytringsfriheten er under sterkt angrep.

KOPIERT!

Fra 1.juli 2024 gjelder ny straffelov paragraf 130 om påvirkning fra fremmed etterretning.

Det er straffbart å bidra på vegne av etter avtale med fremmed etterretning i virksomhet som har til formål å påvirke beslutninger eller den allmenne meningsdannelse dersom denne virksomheten kan skade betydelige samfunnsinteresser.

Det er verd å merke seg at slik lovgivning brukes av for å kneble eller undertrykke brysomme stemmer eller ytringer sier advokatforeningen.

Ordlyden gir et urovekkende fritt spillerom og kan i prinsippet ramme frivillige organisasjoner, journalister og andre sier advokatforeningen og føyer til at det er viktig at slik lovgivning ikke kan misbrukes og anvendes overfor ytringer og handlinger som må vernes i et demokratisk .

Andre eksempler på angrep på ytringsfriheten:

Statsministerens kontor (SMK) forsøkte å begrense Stortingets adgang til innsyn i regjeringens dokumenter.

Solberg regjeringen forsøkte å begrense Sivilombudets innsynsadgang i regjeringens interne dokumenter.

Justis- og beredsskaps-departementet forsøkte å fjerne offentlighetens rett til innsyn i forvaltningens journalføring av interne dokumenter.

Både i Stortinget og i media ble det fremmet forslag om å sensurere de russiske mediene RT og Sputnik slik det er gjort i EU der folk bare skal få høre Natos fortelling om krigen i .

Men Regjeringen ble tvunget til å si nei til slik her hjemme etter sterkt press fra forskjellige hold.

Men Støre sa først ja til å innføre slik sensur. Men han kan ta det med ro for hovedstrømsmedia i gjengir stort sett bare Natos og regjeringens fortelling om krigen i Ukraina.

I USA er det innført lover som begrenser ytringsfriheten til universitetsansatte i følge Khrono.no Det gjelder særlig friheten til å kritisere Israel folkemordet i Gaza.

Slikt angrep på den akademiske ytringsfriheten ble også forsøkt av UIT her hjemme der professorer ble truet med personalsak fordi de deltok i et privat arrangement i .

Etter at professor Andenæs ved UIO uttalte at slik personalsak heller burde ha vært reist mot prorektor ved UIT beklaget sistnevnte sine uttalelser om personalsak.

I Tyskland ble det gjort et alvorlig slag mot pressefrihet og ved at myndighetene uten lov og dom innførte mot Compact Magazine.

Myndighetene sendte over 200 politifolk til å raide kontoret og hjemmet til utgiver Jurgen Elasser skrivet Utenfilter.no. Nettstedet og deres sosiale mediakanaler er nå slettet fra nettet. I tillegg er hans videoproduksjons-

selskap forbudt.

Grunnlovens paragraf 100 og EMK art. 10 setter svært høye krav til å innskrenke ytringsfriheten.

Ytringsfrihet, pressefrihet og informasjonsfrihet er helt avgjørende for å kunne opprettholde en demokratisk styreform.


Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.