Politikerne i Aremark sa ja, mens Statsforvalteren reagerer. Enda en sak det lukter av!


På lik linje med kommunens salg av 12-15 mål tomt med formål FELTUTBYGGING 16 TOMTER ved Aremarksjøen ( sentrum) for 2 milli.

Vil stanse hyttebyggingen

Politikerne i Aremark vil si ja, mens Statsforvalteren vil sette ned foten og si nei til at en ny hytte skal få bygges bare 25 meter fra vannet.

Hans Petter Kjøge hans-petter.kjoge@ha-halden.no


Hytta er planlagt bygget ved Bøensfjorden, like nordøst for brua over Fossbekksundet ved fylkesvei 124.

Politikerne sa ja

I mai måned sa drifts- og utviklingsutvalget i Aremark ja til en dispensasjonssøknad for bygging i strandsonen. Og for bygging i vernede vassdrag.

Drift og utviklingsutvalget vedtok dispensasjon med begrunnelse i at de «ser på tiltaket som en fordel for å fortette istedenfor å bygge ut nye områder. Området er allerede bebygd og tiltaket vil ikke være av noe stor sjenerende karakter. Det helhetlige kulturmiljø og landskapsformer vil ikke endres betydelig, og området vil ikke forringes.

Utvalget mener det er en fordel for bygda og innbyggerne at det blir lagt opp til utvikling og rom for nye hytteturister og at denne utviklingen skjer på en skånsom måte for natur og kulturmiljøet.

Vedtaket er en omgjøring av kommunedirektørens innstilling. Han ville avslå dispensasjonssøknaden.

Statsforvalteren vil altså det samme.

– I strid med føringer

I et klagebrev på vedtaket til Aremark kommune, skriver Statsforvalteren:

– Vi mener tiltaket er i strid med nasjonale og regionale føringer for strandsonen og vernede vassdrag.

Statsforvalteren skriver videre:

– Statsforvalteren skal påse at dispensasjoner ikke gis i strid med nasjonale og viktige regionale interesser innen miljøvern, landbruk, barn og unges interesser, , samfunnssikkerhet og gravplasser.

– Søknaden gjelder oppføring av hytte med et bebygd areal (BYA) på 88,8 m2 og et bruksareal (BRA) på 67,8 m2. Eiendommen har et areal på 1470 m2. Hytta vil ligge ca. 25 meter fra Bøensfjorden (Haldenvassdraget) i et område som i kommuneplanens arealdel er avsatt til LNF-område.

– I 100m-beltet skal det tas særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser. Vassdraget er også omfattet av Rikspolitiske retningslinjer for vernede vassdrag.

– Nasjonale mål for forvaltning av vernede vassdrag er blant annet å unngå inngrep som reduserer verdien for landskapsbilde, naturvern og friluftsliv. I nasjonale forventninger er det poengtert at arealbruken langs vassdrag skal vurderes i et helhetlig og langsiktig perspektiv.

– Varsomhet

– Kommuneplanens arealdel er forholdsvis ny, etter omfattende høringsrunder. Det ble også fremmet innsigelser og gjennomført mekling. Dette innebar et resultat hvor kommunen fikk medhold i noen av sine utbyggingsønsker, mens andre ble tatt ut. Vi mener kommunens helhetlige arealdel har avklart hvilke områder som kan bygges ut og hvilke som skal bevares. Det må da vises varsomhet ved hva man dispenserer for i ettertid.

– Oppføring av omsøkte hytte vil medføre et inngrep som både innebærer vesentlig nedbygging og privatisering av strandsonen på stedet. I området hvor hytta er planlagt oppført er det i dag forholdsvis lite bebyggelse, noe som innebærer at det er gode muligheter for et flere typer friluftsliv. Vi er ikke enig i at området er bebygd, selv om det finnes noe bebyggelse i nærheten.

– Reduserer allmenn ferdsel

– Oppføring av omsøkte hytte vil innebære et inngrep som reduserer mulighetene for allmenn ferdsel og bruk av strandsonen på stedet, samtidig som hytte vil bli liggende forholdsvis eksponert og fremtredende mot vassdraget og landskapet omkring.

– Omsøkte hytte vil også bidra til en nedbygging av natur. Området er ikke kartlagt for naturverdier, men vi ser det er registrert både fiskemåke og makrellterne på holmen i øst. Registreringene er forholdsvis gamle, men indikerer uansett at stedet er verdifullt for slike fuglearter. Fiskemåke er vurdert som sårbar (VU) på Norsk rødliste for arter 2021 og makrellterne er vurdert som sterkt truet (EN). I henhold til plan- og bygningslovens § 19-2 kan dispensasjon ikke gis dersom hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, hensynene i lovens formålsbestemmelse eller nasjonale eller regionale interesser, blir vesentlig tilsidesatt.

– Fordelene ved å gi dispensasjon skal være klart større enn ulempene, heter det i klagebrevet.

– Tilbake til politikerne

Avtroppende kommunedirektør Andreas Lervik sier til HA at Aremark kommune nå tar Statsforvalterens klage til etterretning.

– Jeg kommer til å sende klagebrevet tilbake til utvalget som fattet dispensasjonsvedtaket. Det er opp til dem å omgjøre vedtaket eller ikke, sier han.

Hvis politikerne står på sitt, vil saken bli behandlet av en annen statsforvalter i og med Statsforvalteren i og Viken nå er blitt en part i saken.

KOMMENTAR: KANSKJE SNART PÅ TIDE Å SE HVILKE SOM SITTER MED MAKTEN I KOMMUNEN. I DENNE KOMMUNEN ER DEMOKRATI ET FREMMED ORD…..PÅ SCICILIA ER DET VISST NOK NOE I SAMME GATE.

TAKK TIL EN NAIV OG FEIG BEFOLKNING

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.