Uferdig sak: bare den hastende og akselererte leveringen av HIV-tjenester vil holde løftet om å få slutt på AIDS hos barn innen 2030

Til tross for betydelige gevinster i mange land, fortsetter kritiske hull å undergrave innsatsen for å få slutt på AIDS hos barn

KOMMENTAR: JA NÅ ER DET BARNA I UTVIKLINGSLAND(BLA OG DELER AV ASIA) SOM ER MÅLET!

https://www.who.int/news/item/22-07-2024-unfinished-business-only-the-urgent-and-accelerated-delivery-of-hiv-services-will-keep-the-promise- av-slutte-hjelpemidler-i-barn-innen-2030

Genève/München, 22. juli 2024| Til tross for fremskritt med å redusere HIV-infeksjoner og AIDS-relaterte blant barn, viser en ny rapport utgitt i dag av Global Alliance for Ending AIDS in Children innen 2030 at en presserende oppskalering av HIV-tjenester i land som er verst rammet av pandemien er nødvendig for å avslutte AIDS innen 2030.

Rapporten, Transforming Vision Into Reality, viser at programmer rettet mot vertikal overføring av HIV har avverget 4 millioner infeksjoner blant barn i alderen 0-14 år siden 2000. Globalt har nye HIV-infeksjoner blant barn i alderen 0-14 år gått ned med 38 % siden 2015 og AIDS-relaterte dødsfall har falt med 43 %. 

Blant de tolv Global Alliance-landene har flere oppnådd sterk dekning av livslang antiretroviral terapi blant gravide og ammende kvinner som lever med HIV, med Uganda nærmer seg 100 %, Den forente republikk Tanzania på 98 % og Sør-Afrika på 97 %. Mosambik har oppnådd 90 % dekning, med Zambia på 90 %, Angola på 89 %, Kenya på 89 %, Zimbabwe på 88 % og Elfenbenskysten på 84 %.

“Jeg applauderer fremgangen som mange land gjør med å rulle ut HIV-tjenester for å holde unge kvinner friske og for å beskytte babyer og barn mot HIV,” sa UNAIDS administrerende direktør, Winnie Byanyima. «Med medisinene og vitenskapen som er tilgjengelig i dag, kan vi sikre at alle babyer blir født – og forblir – HIV-frie, og at alle barn som lever med HIV kommer videre og fortsetter i behandling. Tjenester for behandling og forebygging må trappes opp umiddelbart for å sikre at de når alle barn overalt. Vi kan ikke hvile på laurbærene. Ethvert barns død av AIDS-relaterte årsaker er ikke bare en tragedie, men også en forargelse. Der jeg kommer fra, er alle barn våre barn. Verden kan og må holde løftet sitt om å få slutt på AIDS hos barn innen 2030.»

Globale allianseland innoverer for å overvinne barrierer og akselerere fremgangen mot å få slutt på AIDS hos barn. Til tross for fremskritt er imidlertid verken verden eller Global Alliance-landene for tiden på vei til å nå hiv-relaterte forpliktelser for barn og ungdom, og fremskrittet for å forhindre nye hiv-infeksjoner og AIDS-relaterte dødsfall blant barn har avtatt de siste årene.

“Å akselerere levering og bruk av HIV-tjenester for barn og ungdom er en moralsk forpliktelse og et politisk valg,” sa Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i Verdens helseorganisasjon. “Tolv land viser at de har tatt det valget, men det gjenstår betydelige utfordringer. Mens vi har gjort fremskritt med å øke tilgangen for gravide kvinner til testing og behandling for å forhindre vertikal overføring av HIV, er vi fortsatt langt fra å tette gapet i pediatrisk behandling. Vi må styrke samarbeidet og rekkevidden til Global Alliance ytterligere, og vi må gjøre dette arbeidet med fokus, hensikt og i solidaritet med alle berørte mødre, barn og ungdom.»

Rundt 120 000 barn i alderen 0-14 år ble smittet med HIV i 2023, med rundt 77 000 av disse nye infeksjonene i Global Alliance-landene. AIDS-relaterte dødsfall blant barn i alderen 0-14 år utgjorde 76 000 globalt, med Global Alliance-land som står for 49 000 av disse unødvendige dødsfallene. Vertikale overføringshastigheter forblir ekstremt høye noen steder, spesielt i Vest- og Sentral-Afrika, med hastigheter på over 20 % i land inkludert Nigeria og Den demokratiske republikken Kongo.

“I kampen mot HIV må vi gjøre en mye bedre jobb for barn,” sa Peter Sands, administrerende direktør for Global Fund for Fight AIDS, Tuberculosis and , som gir finansiering til HIV-programmer i over 100 land gjennom et land. ledet partnerskapsmodell. “Til for nasjonale programmer har vi anskaffet de siste dolutegravir-baserte pediatriske behandlingsregimene til avtalte priser. Våre investeringer i laboratoriesystemer bidrar til å sikre at eksponerte spedbarn testes raskt og at de som tester positive raskt settes i gang med alderstilpasset antiretroviral behandling. Differensiert testing og behandlingsmetoder bidrar til å lukke det diagnostiske gapet og sikre mer barnesentrert tjenestetilbud.»

Det er bekymringsfullt at behandlingsgapet mellom voksne og barn fortsetter å øke.

“Bare 57 prosent av barn som lever med HIV får livreddende behandling, sammenlignet med 77 prosent av voksne,” sa UNICEFs assisterende direktør HIV/AIDS, Anurita Bains. “Uten tidlig og effektiv testing og behandling, er HIV fortsatt en vedvarende trussel mot helsen og velværet til barn og ungdom og setter dem i fare for døden. For å lukke behandlingsgapet må vi støtte myndighetene til å skalere opp innovative testmetoder og sikre at barn og unge som lever med HIV får den behandlingen og støtten de trenger.»

I 2023 var det 210 000 nye infeksjoner globalt blant unge kvinner og jenter i alderen 15–24 år (130 000 i Global Alliance-land), fire ganger høyere enn 2025-målet satt til 50 000. Å forhindre nye infeksjoner i denne aldersgruppen er kritisk både for å beskytte helse og velvære til unge kvinner og for å redusere risikoen for nye infeksjoner blant barn.

Kjønnsforskjeller og menneskerettighetsbrudd øker kvinners sårbarhet for HIV og reduserer deres evne til å få tilgang til viktige tjenester. Globalt har nesten én av tre kvinner vært borti en eller annen form for vold i løpet av livet, med ungdomsjenter og unge kvinner uforholdsmessig berørt av vold i nære relasjoner. I de fire Global Alliance-landene med tilgjengelige data, er landene foreløpig ikke på rett spor for å nå målet om å sikre at innen 2025 er mindre enn 10 % av kvinner, nøkkelbefolkninger og personer som lever med HIV opplever kjønnsbaserte ulikheter og kjønnsvold.

“Det har vært bemerkelsesverdig å se hvor mange flere barns liv som kan reddes når alle interessenter og partnere går sammen for å forplikte seg til å stoppe AIDS hos barn. Selv om det er gjort store fremskritt, særlig gjennom den vellykkede introduksjonen av pediatrisk dolutegravir, gjenstår det fortsatt store hull. på tvers av den pediatriske kaskaden, og vi må forplikte oss på nytt med formål og innovasjon for å oppfylle løftene vi har gitt innen 2025 og utover, sier ambassadør John N. Nkengasong, USAs globale AIDS-koordinator og spesialrepresentant for globalt helsediplomati.

Global Alliance for Ending AIDS in Children innen 2030 ble lansert i 2022 av WHO, UNICEF og UNAIDS for å gjenopplive den pediatriske HIV-agendaen. Den har nå vokst, og i tillegg til FN-byråene inkluderer alliansen sivilsamfunnsbevegelser, inkludert Global Network of People living with HIV, nasjonale myndigheter i de mest berørte landene, og internasjonale partnere, inkludert PEPFAR og Global Fund. Tolv land er medlemmer: Angola, Kamerun, Elfenbenskysten, Den demokratiske republikken Kongo (DRC), Kenya, Mosambik, Nigeria, Sør-Afrika, Den forente republikken Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe.

Mediekontakter:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.