17. juni 2024 09:41 – Oppdatert 17. juni 2024 09:59
– Natos mål er selvfølgelig en verden uten atomvåpen, men så lenge atomvåpen eksisterer, vil vi forbli en atomallianse. En verden der Russland, Kina og Nord-Korea har atomvåpen, og Nato ikke har, er en farligere verden, mener Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Her under et møte med Natos forsvarsministre i Natos hovedkvarter i Brussel, 13. juni 2024.
Vil avskrekke Russland og advare Vladimir Putin mot å utløse atomkrig på det europeiske kontinentet.
Flere av Natos medlemsland er i besittelse av atomvåpen. Dette er viden kjent. Likevel snakkes det sjelden om hvilken kapasitet de enkelte landene sitter på, og hvor de er utplassert.
Nå ber Natos generalsekretær Jens Stoltenberg alliansens medlemmer om å være mer åpne om hvordan de omtaler sitt eget atomarsenal.
I tillegg varsler Stoltenberg at flere av Natos atomvåpen trolig vil bli tatt ut av lagre og satt i høyere beredskap som et svar på Russlands krasse og truende atomvåpen-retorikk.
Det skriver The Telegraph.
– Nato kan møte noe som det aldri har møtt før, og det er to atomdrevne potensielle motstandere, Kina og Russland. Selvfølgelig har dette konsekvenser, sier Stoltenberg til avisen.
Nato-sjefen varsler modernisering av atomvåpen: – Ultimat sikkerhetgarantiLES SAKEN
Skal hentes ut av lagre
Russlands tidligere forsvarsminister Sergej Sjojgu, under et tidligere møte med presidenten i Belarus, Alexander Lukasjenko, i Minsk, sammen med forsvarsministeren i Belarus, Viktor Khrenin. Russland har utplassert flere taktiske atomvåpen i Belarus.
Intervjuet ble gjort i Nato-hovedkvarteret i Brussel hvor Stoltenberg blant annet redegjorde for hvordan alliansen skal møte Russlands stadige sabelrasling med eventuell bruk av atomvåpen mot Ukraina og vestlige land som gir Ukraina våpen.
Ifølge The Telegraph pågår det nå konkrete diskusjoner innad i Nato om at medlemslandene i større grad skal ta sine atomvåpen ut av lagring og gjøre disse operative, og dermed innføre et høyere beredskapsnivå i Europa.
Dette skjer samtidig som Vladimir Putin og flere av hans mest sentrale medarbeidere gjentatte ganger har truet med å bruke taktiske atomvåpen for å vinne krigen mot Ukraina.
Canada gjør seg klare for et USA i borgerkrigLES SAKEN
Klart budskap til Putin
– Jeg vil ikke gå inn på operasjonelle detaljer om hvor mange atomstridshoder som skal være operative og hvilke som skal lagres, men vi må rådføre oss om disse spørsmålene. Det er akkurat det vi gjør nå, understreker Natos generalsekretær.
Stoltenbergs begrunnelse for å skjerpe atomvåpen-beredskapen skal være å demonstrere hvilken ødeleggende kapasitet Nato er i besittelse av, og på den måten avskrekke Russland fra å foreta seg noe som kan få katastrofale konsekvenser.
– Åpenhet hjelper til med å kommunisere det direkte budskapet om at vi selvfølgelig er en atomallianse, sier Jens Stoltenberg.
Video: Putin: – Faren for atomkrig undervurderes
0 seconds of 30 secondsVolume 90%
– Vi må være fullt forberedt
Seniordirektør for våpenkontrollen i Det hvite hus, Pranay Vaddi, gjorde det i forrige uke klart at USA kan bli nødt til å øke utplasseringen av strategiske atomvåpen som følge Putins gjentatte atomtrusler.
– I mangel av en endring i motstanders arsenaler, kan vi nå et punkt i de kommende årene hvor en økning fra dagens utplasserte antall er nødvendig. Vi må være fullt forberedt dersom presidenten tar den avgjørelsen, sa Vaddi, ifølge Reuters.
Han la til at det vil resultere i en besluttsomhet om at det kreves flere atomvåpen for å avskrekke våre motstandere og beskytte det amerikanske folket og deres allierte og partnere.
Stoltenberg: – Putin tror fortsatt at han kan vinne krigenLES SAKEN
Advarer mot Kinas atomprogram
Foruten Russlands trusler om å bruke atomvåpen, advarer Jens Stoltenberg også om Kinas atomvåpenprogram, som er i kraftig og hurtig vekst. Innen 2030 antar Nato at Kina har 1000 operative stridshoder.
Natos største atommakter har de fleste av sine atomarsenaler på lager, men nå kan det bli aktuelt å gjøre atomvåpnene klare for bruk av frykt for en eventuell konfrontasjon med Russland og Kina.
Storbritannia skal ha utplassert om lag 40 av sine 225 atomvåpen i Europa, mens USA skal ha utplassert 1700 av sine 3700 atomstridshoder. Frankrike holder fortsatt størrelsen på sine lagre og antall atomvåpen i beredskap hemmelig.
+ There are no comments
Add yours