Stoltenberg: Ukraina kan seire – men bare hvis vestlig støtte fortsetter

– Vestlige land har ikke gjort nok for å , sier foran Natos utenriksministermøte i Praha fredag.

Rapporterer fra PrahaI går kl. 17:19

Natos generalsekretær har torsdag ettermiddag holdt en tale i parlamentet i Tsjekkia. Enda en gang har han appellert til vestlige land om ytterligere støtte til Ukrainas kamp mot .

– Ukraina kan seire, men bare med fortsatt robust støtte fra Natos medlemsland, sa Stoltenberg.

I vinter utlyste Tsjekkia et spleiselag internt i : Landets regjering påtok seg å skaffe opptil én million artillerigranater til Ukraina – men trengte internasjonal hjelp til å betale for denne ammunisjonen.

sluttet seg senere til med et bidrag på inntil 1,6 milliarder kroner.

I juni vil Tsjekkia levere de første lastene. Ifølge statsminister Petr Fiala vil Ukraina få månedlige leveranser resten av året, med flere hundre tusen granater til sammen.

– Vi setter stor pris på Tsjekkias initiativ og ammunisjon. Det kan vi alle være stolte av. Men realiteten er at vi ikke har gjort nok, sa Nato-sjefen.

Foto: NATO HANDOUT / EPA

Alvorlige forsinkelser

– Vi har sett alvorlige forsinkelser, og alvorlige mangler, blant annet gjelder det levering av luftvern, sa Stoltenberg.

– Derfor diskuterer vi nå hvordan Nato kan ta en større rolle i leveranser og trening, for å minske risikoen for forsinkelser og hull i leveransene, la han til.

Nato planlegger altså en stor omlegging av støtten til Ukraina.

VG beskrev onsdag at Nato-landene må samlet gi rundt 450 milliarder kroner i årlig militær støtte fremover for å opprettholde støtten fra de to siste årene med Russlands krig i Ukraina.

Plan over flere år

Stoltenberg oppga ingen tall i talen i Praha. Men han gikk langt i å love Ukraina større forutsigbarhet når Nato overtar koordineringen av leveransene til Kyiv, i en plan som skal gå over flere år.

– Ukrainas kamp er kritisk også for vår alles , sa han.

Og Natos sterkere engasjement skal også være et signal til Russland:

– Det er et viktig signal til Moskva, for å overbevise Russland om at de ikke kan vente oss ut, la han til.

10-årig avtale

Stoltenberg bruker nå alle sine taler til å snakke om at Vesten må støtte Ukraina så lenge det er nødvendig, og at det kan ta lang tid før krigen mot Russland avsluttes.

HAR AVTALE MED UKRAINA: er på Natos utenriksministermøte i Praha torsdag og fredag. Foto: Alf Bjarne Johnsen, VG

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til VG at den nye sikkerhetsavtalen mellom Norge og Ukraina skal gå over de neste 10 årene. Avtalen inneholder ikke konkrete beløp for norsk finansielle støtte.

Men Eide viser til at regjeringen har startet samtaler med Stortinget om å utvide støtten til Ukraina gjennom Nansen-programmet, som i volum er på 75 milliarder kroner over fem år.

– Jeg har ingen nyheter om tall her og nå, men jeg opplever at det er bred enighet om at det kan bli mer, sier utenriksministeren.Publisert: 30.05.24 kl. 17:14Oppdatert: 30.05.24 kl. 17:19

Relaterte emner

Informasjon om AI i VG-artiklerNorge støtter Nato-sjefen: Ukraina kan bruke vestlige våpen mot mål i RusslandOpplysninger til VG: Slik blir Natos nye Ukraina-strategiStoltenberg: Foreslår flerårig milliardpakke til UkrainaNye angrep mot Ukraina: Norge ber Nato jobbe raskereStoltenberg i Kyiv: Innrømmer brutte løfter til Ukraina

Fra andre aviser

Bergens TidendeEide: Nato jobber for sakte for UkrainaBergens TidendeUSA kan snu om Ukraina-våpenBergens TidendeMacron og Scholz vil la Ukraina angripe mål på russisk territoriumBergens TidendeEide: Ukraina kan bruke våpen fra Vesten i RusslandBergens TidendeEU-ledere enige om nye sanksjoner mot Iran og raskere luftvernhjelp til UkrainaAftenpostenNato jobber med en «Trump-sikker» plan for støtten til Ukraina. De

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.