Tidens første resolusjon om sosial deltakelse for primærhelsetjenesten godkjent

Genève, 29. mai 2024– Medlemsstatene har blitt enige om en resolusjon om sosial deltakelse i nasjonal helseplanlegging og implementering, som baner vei for mennesker, lokalsamfunn og sivilsamfunn til å ha en sterkere stemme når det gjelder å påvirke beslutninger som påvirker deres helse og velvære.

Resolusjonen tar sikte på å takle helseulikheter og uthulingen av tilliten til helsesystemer, noe som er avgjørende i møte med de enestående utfordringene verden står overfor, som , konflikter og pandemiske .

Økende bevis viser det transformative potensialet til sosial deltakelse for å fremme tillit til helsesystemer, fremme rettferdighet og tilpasse helsevesenet til folks levde erfaringer. Toveisdialoger mellom myndighetene og menneskene de tjener kan føre til helsepolitikk, strategier og tjenester som er mer lydhøre for folks behov, spesielt de i sårbare og marginaliserte situasjoner.

Den nye resolusjonen anerkjenner dette potensialet. Implementeringen vil involvere regelmessige og vedvarende nasjonale deltakelsesmekanismer, for eksempel dialoger eller konsultasjoner og retningslinjer som gjenspeiler anbefalingene generert fra disse deltakende prosessene.

WHO vil fortsette å samarbeide med medlemslandene for å implementere denne resolusjonen ved å utvikle teknisk veiledning og operasjonelle verktøy; tilby kapasitetsbyggingsstøtte; og dokumentere og legge til rette for deling av landerfaringer. WHO har også i oppgave å rapportere fremgang til helseforsamlingen i 2026, 2028 og 2030.

Relaterte linker

  • A77/A/CONF./3 Sosial deltakelse for universell helsedekning, helse og velvære
  • A77/A/CONF./3 Add.1
    Økonomiske og administrative implikasjoner for sekretariatet av resolusjoner foreslått for vedtak av helseforsamlingen

Ny strategi skal utvikles for akutt, kritisk og operativ omsorg

I dag ba delegatene om generaldirektørens til å utvikle en global strategi og handlingsplan for integrert akutt, kritisk og operativ (ECO) omsorg og tjenester for perioden 2026–2035.

Midt i samtidige menneskelige og naturkatastrofer er nasjonale helsetjenester under økende press for å levere effektiv ECO-omsorg. Slike tjenester dekker folks helsebehov gjennom hele livsløpet, inkludert infeksjoner og skader, komplikasjoner under graviditet og fødsel, og hjerteinfarkt og hjerneslag.

ECO-tjenester er grunnleggende for beredskap og respons. Delegatene bemerket at hadde avslørt betydelige hull i tilbudet av ECO-omsorg globalt. I 2023 reagerte WHO på 65 graderte helsekrise over hele verden, opp fra 40 i 2013.

Denne beslutningen vil gi et håndgripelig kart for medlemslandene for å gjennomgå og utvikle retningslinjer for å muliggjøre universell tilgang til ECO-omsorg for alle mennesker i nød innen 2035. Strategien vil lette implementeringen av WHA- resolusjon 76. 2 om integrert akutt-, kritisk og operativ omsorg for universell helsedekning og beskyttelse mot helsekrise, som ble vedtatt i 2023.

WHO-sekretariatet vil legge fram et nytt utkast til strategi for helseforsamlingen i 2026.

Relaterte dokumenter

  • A77/4 Konsolidert rapport fra generaldirektøren
  • EB154(6) Universell helsedekning, rapport fra generaldirektøren

Relaterte linker

Land er enige om å integrere psykisk helse og psykososial støtte i nødhjelp

Helseforsamlingen godkjente en resolusjon for å styrke mental helse og psykososial støtte på tvers av alle stadier av nødsituasjoner, inkludert konflikter, naturkatastrofer og humanitære kriser. Nesten alle mennesker som er berørt av nødsituasjoner vil oppleve psykiske plager, med 1 av 5 sannsynlig å oppleve en psykisk helsetilstand.

Den nye resolusjonen krever integrerte psykiske helsetjenester av høy kvalitet som er tilgjengelige for alle, spesielt i skjøre og konfliktrammede områder. Den oppfordrer medlemslandene til å implementere WHOs omfattende handlingsplan for psykisk helse 2013–2030, som innlemmer psykisk helse og psykososial støtte i beredskaps-, respons- og gjenopprettingsarbeid.

Resolusjonen understreker behovet for langsiktige investeringer i samfunnsbaserte tjenester og tverrsektoriell koordinering for å forbedre tilgangen til omsorg. Den fremhever også de psykiske helsebehovene til humanitære arbeidere, som ofte er utsatt for alvorlig stress.

WHO har i oppgave å gi teknisk støtte, legge til rette for koordinering mellom byråer, styrke kapasitetsbygging og sikre mental helse og psykososial støtte integrering i beredskaps- og responsrammer.

Fremgangen vil bli sporet med årlige rapporter til helseforsamlingen fra 2025 til 2031, for å sikre ansvarlighet og vedvarende oppmerksomhet til spørsmål knyttet til psykisk helse i nødssituasjoner.

Relaterte dokumenter:

  • A77/A/CONF./11 Styrking av mental helse og psykososial støtte før, under og etter væpnede konflikter, naturkatastrofer og menneskeskapte katastrofer og helse- og andre nødsituasjoner
  • A77/A/CONF./11 Add.1 Økonomiske og administrative implikasjoner for sekretariatet av resolusjoner foreslått for vedtak av helseforsamlingen
  • Psykisk helse i nødstilfeller

Globale partnere feirer 50 år med immuniseringsfremgang

28. mai deltok WHA 77 delegater og partnere i en spesiell høynivåarrangement til minne om 50-årsjubileet for det utvidede programmet for immunisering (EPI) . Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør sa i åpningen av arrangementet: “Takket være er det 40 % større sannsynlighet for at barn i dag får sin neste bursdag enn barn for 50 år siden. Denne fremgangen er et resultat av partnerskap, ledere, forskere, sivilsamfunn, lokalsamfunn og familier som har jobbet sammen for å oppfylle drømmen om vaksinasjon for alle.”

Arrangementet inneholdt generasjoner av immuniseringsledere: HE Budi Gunadi Sadikin, helseminister, Indonesia; Dr Tore Godal, tidligere rådgiver for statsministeren, og grunnleggende administrerende direktør i , Vaksinealliansen; Dr. Umit Kartoglu, President & CEO, Extensio et Progressio; Dr Sania Nishtar, administrerende direktør, GAVI, Vaksinealliansen; og Ted Chaiban, viseadministrerende direktør, UNICEF, blant mange andre.

HE Khumbize Chiponda, helseminister, Malawi, delte hvordan gjorde en livsendrende forskjell for familien hennes for 5 tiår siden, da tre av hennes eldste søsken ikke overlevde på grunn av barnesykdommer.

Markeringen feiret det anslåtte minimum av 154 millioner liv som er reddet gjennom EPI i løpet av de siste 50 årene og ba om fornyet politisk og økonomisk forpliktelse til å prioritere, investere i og styrke essensielle vaksinasjonsprogrammer over hele verden, spesielt for å nå “nulldose” barn som livsviktige vaksinasjoner.

Arrangementet så også frem, med foredragsholdere som understreket sin visjon og ambisjon for de neste 50 årene med immunisering og innovasjon. Foredragsholdere hyllet John Lloyd, som var arkitekten bak vaksinens kjølekjede og en ubesunget helt innen global helse, og takket helsearbeidere i samfunnet og i frontlinjen for deres dedikasjon til vaksinering for alle.

Relaterte linker:

Ledere fremhever helse som en viktig investering i økonomier

Ved et strategisk rundebord presenterer delegater fra medlemslandene, partnere og eksperter fra helse- og finanssektoren dristige nye ideer og initiativer, og posisjonerer helse som et delt ansvar og investering for alle sektorer og det sentrale målet for økonomier.

Fremskritt mot universell helsedekning (UHC) har blitt hemmet av utilstrekkelig offentlig finansiering til å finansiere nasjonale helseplaner. Regjeringer, investeringsbanker og andre aktører setter nå i gang innovative løsninger, ikke bare for å bygge bro over kortsiktige gap, men også for å sikre bærekraft i helsefinansiering.

Thomas Östros, visepresident i Den europeiske investeringsbanken, sa at det er etablert en Health Impact Investment Platform for å gjøre multilaterale utviklingsbanker i stand til å koordinere en tilnærming for katalytisk å investere i primærhelsetjenester i lav- og mellominntektsland.

Professor Mariana Mazzucato, leder av WHOs råd for helseøkonomi for alle, gjentok at forhold som påvirker helse og velvære påvirkes av økonomiske og sosiale faktorer . Dr. Akmaral Alnazarova, helseminister, Kasakhstan, delte at en internasjonal koalisjon for UHC er planlagt, og understreker behovet for omorientering av helsesystemene mot en fullt finansiert tilnærming til primærhelsetjenesten for å oppnå UHC.

Dr Githinji Gitahi, konsernsjef i Amref Health Africa, fremhevet at det blir tatt skritt for å bedre tilpasse finansieringen av helsesystemer gjennom globale helseinitiativer, som GAVI, Vaksinealliansen og Global Fund, med nasjonale prioriteringer, for å fremme målene. av ‘Lusaka-agendaen’.

Japans helseviseminister og medisinsk sjef, Dr Masami Sakoi, kunngjorde at den japanske regjeringen vil samarbeide med WHO og Verdensbanken for å etablere et nytt UHC Knowledge Hub i Tokyo i 2025 for å hjelpe land med å styrke koordineringen mellom helse- og finanssektorer.

Relaterte linker

I slekt

Investeringsrunde

Fjortende generelle arbeidsprogram

Folkehelsepriser og utmerkelser

Medieressurser

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.