WHOs medlemsstater er enige om å inngå pandemisk avtale

28. mai 2024 NyhetsoppgaveGenève, SveitsLesetid: 

Mindre enn et minutt (267 ord)

Verdens helse-forsamling (WHA) anerkjente i dag fremdriften de siste to årene av medlemslandene for å utvikle en pandemiavtale og styrke den internasjonale helseforskriften (IHR, 2005). Regjeringer som møtes i Genève for den sytti-syvende verdenshelseforsamlingen er i samtaler for å fremme disse to innsatsene, som tar sikte på å øke verdens evne til bedre å kunne forhindre og svare på trusselen om fremtidige pandemier.

WHOs medlemsstater ble enige om å fortsette å jobbe under Verdens helse-forsamling, som avsluttes 1. juni, med sikte på å:

  • ferdigstille pakken med endringer til IHR (2005)
  • avtale tidspunkt, format og prosess for å inngå pandemiavtalen.

Under dagens økt vurderte WHA først dagsordenpost 13.4 om utkastet til pandemiavtale. Delegater erkjente det omfattende arbeidet som er ledet av den medlemsland Mellomstatlig forhandlingsorgan (INB), og Spesialenheten styrer arbeidet, siden regjeringer startet prosessen i desember 2021 å utvikle verdens første pandemiske overenskomst for å forhindre en gjentakelse av de globale helse-, økonomiske og sosiale virkningene av -pandemien.

Medlemsstatene gjentok at verden trenger en pandemiavtale bygd på prinsippene om rettferdighet, suverenitet og forebygging, beredskap og respons, og for å sikre at fremtidige generasjoner blir ivaretatt fra trusselen om uunngåelige fremtidige pandemier.

WHA-delegater vurderte også dagsordenpost 13.3, som la ut arbeidet som ble utført for å forhandle om endringer i den internasjonale helseforskriften(2005) for å bygge videre på erfaringer fra den globale responsen på COVID-19-pandemien.  

Medlemsstatene understreket at enighet om oppdaterte og sterkere internasjonale helseforskrifter var avgjørende for å sikre global helsesikkerhet.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.