Norge øker støtten til sultbekjempelse i Sudan…mens det norske folk står i matkø???

RINGER DET SNART NOEN BJELLER…ELLER ER DET TOTAL SPERRE?

Nyhet | Dato: 28.12.2023

Sudan er en av fire sultkatastrofer som FNs matvareprogram er mest bekymret for i 2024. Ifølge FN vil nesten 40 prosent av de som trenger nødhjelp i verden i 2024 komme fra Sudan. Nesten 18 millioner mennesker i Sudaner rammet av sult. Derfor øker den humanitære støtten til sultbekjempelse i landet med 25 millioner kroner.

Sudan er nå det landet med flest mennesker på flukt i verden. Etter åtte måneder med krig, er enda flere fordrevet, syke og sultne. 37 prosent av Sudans befolkning er rammet av sult. Matmangelen er mest akutt i områdene der aktive kamphandlinger og organisert vold pågår. I deler av landet, der konflikten er mindre intens, er matsikkerheten under press grunnet mange internt fordrevne, samt mangel på blant annet såkorn og finansiering.   

– Verdens matvareprogram (WFP) har advart om fare for hungersnød i Sudan neste år. Vi øker nå støtten ytterligere, som følge av den ekstremt alvorlige humanitære situasjonen i landet, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Fra fruktbart jordbruksland til krig og matmangel

I er Sudan et landbruksland med overskudd av mat. Fem stater i øst, som hittil har vært relativt stabile, er kjent som Sudans  kornkammer. Når det ikke er krig lever omlag en av seks sudanere av det de kan dyrke. Fram til nylig kjøpte WFP nesten all mat til sine humanitære operasjoner i området fra Sudan. Det har ikke vært mulig de senere år, på grunn av redusert produksjon. Nå faller produksjonen ytterligere, på grunn av krigshandlingene.

– Om ikke krigshandlingene stopper og mer nødhjelp når inn, vil enda flere sulte neste år – i et land som har alle forutsetninger til å være sjølforsynt. Norge oppfordrer partene til å etterleve sine forpliktelser under humanitærretten og menneskerettighetene for å beskytte landets sivile. Slik kan folk komme tilbake til hjemmene sine og jorda si, som de lever av, sier Tvinnereim.

Nødhjelpskolonne beskutt

Både FN og norske organisasjoner som er til stede i Sudan, rapporterer om vanskeligheter med å nå ut til folk i nød på grunn av begrenset humanitær tilgang og store sikkerhetsutfordringer. Flere humanitære arbeidere er blitt drept på jobb i Sudan i 2023, og for kort tid siden ble en nødhjelpskonvoi fra Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) angrepet da den skulle evakuere nødlidende fra Sudan. To ble drept og flere ble skadet i hendelsen.

– Det er helt uakseptabelt at en tydelig merket nødhjelpskolonne fra ICRC angripes. Vi har sagt det før og sier det igjen: Humanitære aktører må få tilgang til å yte livreddende nødhjelp uten hindringer. Og nødlidende sivilbefolkning må få fritt leide ut av farlige områder og dit nødhjelpen er, sier utviklingsministeren.

Fakta

  • Samlet norsk humanitær til Sudan er om lag 345 millioner kroner i 2023.
  • Norsk humanitær bistand til Sudan i 2023 er fordelt slik:
  • Norske humanitære organisasjoner, som Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og Norges Røde Kors: ca. 123 millioner kroner.
  • FN-systemet, som WFP, UNHCR, FNs humanitære landfond, UNFPA og UNICEF: 222 millioner kroner.
  • I tillegg kommer norsk støtte gjennom FNs nødhjelpsfond (CERF) og Røde Kors-bevegelsens nødhjelpsfond (DREF), som umiddelbart ble satt i arbeid så snart sudanske flyktninger begynte å krysse grensene. Hittil i år har Sudan fått 630 millioner kroner gjennom FNs nødhjelpsfond. Hver tiende krone i dette fondet er fra Norge.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.