Historisk nederlag for Ap i Finnmark – Høyre tar makten

Ap har for første gang i historien mistet makten i Finnmark. – Dette er et politisk . Det er som om Høyre skulle mistet makten i Bærum, sier valgekspert Jonas Stein.

ER FOLK I TOTALT BLOKKERT???

Publisert:

Oppdatert for mindre enn 2 timer siden

Det har vært en innholdsrik uke for Nord-Norge.

Vi oppsummerer:

  • Nord-Norgebanen er lagt død – igjen.
  • Kuk-konflikten i Harstad-politikken har for alvor hardnet til.
  • Den ikoniske puben Scotsman har dødd – og gjenoppstått på tredje dag.
  • Politisk redaktør Skjalg Fjellheim slutter i Nordlys. Han skal nå pendle fra til Bodø – en skjebne det er uklart om det i det hele tatt er mulig å gjenoppstå fra.

Og sist, men ikke minst: Fredag ble det klart at går på et historisk nederlag i Finnmark.

For første gang siden det ble innført valg til fylkestinget, har de mistet makta i Finnmark, mens Høyre nå har sikret seg fylkesordførerkjedet.

– Dette er det all grunn til å juble over, sier Høyre-leder til VG.

I AKSJON: Høyre har for første gang tatt makten i Finnmark. Det gir Erna Solberg en grunn til juble, i en ellers krevende politisk høst for partilederen.
I AKSJON: Høyre har for første gang tatt makten i Finnmark. Det gir Erna Solberg en grunn til juble, i en ellers krevende politisk høst for partilederen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Første gang det skjer

Det nye flertallet i Finnmark består av Nordkalottfolket, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Industri- og næringspartiet.

– Dette er et politisk jordskjelv av de sjeldne. Det er like oppsiktsvekkende som om Høyre hadde mistet makta i Bærum, sier valgforsker Jonas Stein, ved Universitetet i Tromsø.

– Ap har dominert Finnmark helt siden vi begynte med fylkestingsvalg på 70-tallet, sier Stein.

PEILING PÅ POLITIKK: Jonas Stein er doktor i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Han mener betydningen av Aps nederlag i Finnmark knapt kan overdrives.
PEILING PÅ POLITIKK: Jonas Stein er doktor i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Han mener betydningen av Aps nederlag i Finnmark knapt kan overdrives. Foto: Privat

Han viser til at Arbeiderpartiet fikk 45,9 prosent oppslutning i fylkesvalget så sent som i 2015. I høstens valg er de redusert til 22,8 prosent.

Stein sier Melkøya har hatt en viss påvirkning av valgresultatet – men forteller at Aps nedgang startet før det.

– Det har vært mye konflikter i Finnmark. Mellom reindrift og andre store næringer, som industriprosjekt, gruveutbygging og vindkraft. I tillegg har det vært en konflikt mellom øst og vest, med Vadsø i Øst og Alta i Vest, forklarer Stein.

Tøft nederlag for Ap

Stein peker på urfolkspolitikk som en viktig konfliktlinje i fylket I fylkesvalget stemte én av fire velgere på samiske lister, heller enn de tradisjonelle politiske partiene.

Det første til et brakvalg for Nordkalottfolket – som ble nest største parti med 19 prosent oppslutning.

– Nordkalottfolket er i samepolitikken noe vi kan kategorisere som et radikalt parti. De er skeptisk til Sametinget og reindriften, og flere rettigheter for samer. Deres framgang har vært avgjørende for at Ap nå mister makta, forklarer han.

Ap har fått ordføreren ved hvert eneste valg i Finnmark. Kun da Helga Pedersen gikk av som fylkesordfører for å bli fiskeriminister i 2005, hadde Finnmark en fylkesordfører fra et annet parti. Da tok varafylkesordføreren fra SV, Kirsti Saxi, over fylkesordførerkjedet.

– Dette er enda et symboltungt slag for Ap og Støre, som rammer hardt i krisen de allerede står i.

KJEMPET OM KJEDET: Hans-Jacob Bønå er navnet på Finnmarks neste fylkesordfører. Her er han avbildet sammen med Arbeiderpartiets toppkandidat Linda Beate Randal. Hun har de siste årene jobbet som direktør Innovasjon Norge.
KJEMPET OM KJEDET: Hans-Jacob Bønå er navnet på Finnmarks neste fylkesordfører. Her er han avbildet sammen med Arbeiderpartiets toppkandidat Linda Beate Randal. Hun har de siste årene jobbet som direktør Innovasjon Norge. Foto: Innovasjon Norge

Høyre: – Veldig artig

Hans-Jacob Bønå er navnet på Finnmarks neste fylkesordfører.

– For første gang har vi klart å vippe Ap av pinnen. Det er veldig artig, jeg må innrømme det, sier Bønå til VG.

Han er ingen hvem som helst når det kommer til rekordknusing for Arbeiderpartiet. I 2015 vant han valget i Vadsø og rappet ordførerkjedet fra Ap – etter de hadde hatt det sammenhengende siden 1933.

– Og nå har vi klart det igjen, sier han tilfreds.

Bønå peker på å snu befolkningsnedgangen, kontroll på en svært krevende økonomi og «utvikling av Finnmark» som sine viktigste saker de neste fire årene.

Partileder Erna Solberg er godt fornøyd med resultatet.

– For første gang på 99 år er vi landets største parti i et valg, og jeg gleder meg stort over hver eneste ordfører og fylkesordfører vi nå får i hele landet, også helt nord. Det er klart det er ekstra gøy å ta noen skalper, som Finnmark, og Trondheim som det i dag ble klart at vi skal styre, sier hun.

Arbeiderpartiet: Utrolig trist

– Nei, hva skal jeg si? Vi gjorde det ikke godt i valget. Men vi ble likevel største parti, og jeg hadde ikke trodd vi skulle havne på utsiden, sier Aps førstekandidat i Finnmark, Linda Beate Randal.

Hun forteller at Ap hadde sonderinger med både Nordkalottfolket og Høyre, men at samtalene brøt sammen da det ble klart at Nordkalottfolket pekte på Høyre til å få fylkesordføreren – til tross for at Ap er dobbelt så stort som Høyre.

– Det kunne ikke vi gå med på som styringsparti. Da skar det seg.

FRIERFERD: Jonas Gahr Støre har flere ganger besøkt Finnmark - her fra da han i vinter besøkte reindriftsaktører like etter Fosen-demokstrasjonene i Oslo. Likevel har velgerne vist ham ryggen i det tradisjonelle Ap-fylket.
FRIERFERD: har flere ganger besøkt Finnmark – her fra da han i vinter besøkte reindriftsaktører like etter Fosen-demokstrasjonene i . Likevel har velgerne vist ham ryggen i det tradisjonelle Ap-fylket. Foto: Mattis Sandblad / VG

Dermed ender Ap for første gang i opposisjon i Finnmark.

– Jeg synes det er utrolig trist. Vi har akkurat vært gjennom en tvangssammenslåing som Ap har fått løst opp etter at finnmarkingene har ført en hard kamp. Likevel er det Høyre, som har ansvar for sammenslåingen, som får den viktigste posisjonen. Det synes jeg er trasig, sier Randal.

Forhandlet vekk posisjoner

Nest største parti i valget – og største parti i den nye koalisjonen – er Nordkalottfolket.

De har forhandlet vekk samtlige av de mest sentrale posisjonene – deriblant fylkesordførerposisjonen.

– Det har vi gjort for å heller få politisk gjennomslag. Vi er ikke så opptatt av posisjoner, sier førstekandidat Magne Ek.

Ek, som selv har vært vara på fylkestinget i en periode, sier ingen av deres representanter har erfaring med møteledelse, og at det derfor var enkelt å gi fra seg fylkesordfører – og varaordfører-posisjonen.

VALGSEIER: Magne Ek i Nordkalottfolket sier de har forhandlet vekk posisjoner for politisk gjennomslag.
VALGSEIER: Magne Ek i Nordkalottfolket sier de har forhandlet vekk posisjoner for politisk gjennomslag. Foto: Nordkalottfolket

Én posisjon som likevel har vært viktig for dem er en av styreplassene i Fefo – Finnmarkseiendommen. Et selskap for forvalter store deler av de offentlige eiendommene i Finnmark.

Ek sier at de er en motstemme til NSR på Sametinget, og at Nordkalottfolkets viktigste sak er «likeverd».

– Det er ordet vi er mest opptatt av. Likeverd mellom folk og mellom næringer.

– Hva betyr det?

– I Finnmark er det en næring som styrer veldig mye, nemlig reindriftsnæringa. den stopper mye av utviklingen i fylket, fordi de sier nei uansett. Det er vi kritisk til, for vi trenger andre næringer for å få utvikling, sier han.

Publisert:

Publisert: 29.09.23 kl. 22:57

Oppdatert: 29.09.23 kl. 23:36

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.