WHO lanserer nytt initiativ for å forbedre pandemiberedskapen
Genève, 26. april 2023 – For å hjelpe land bedre å forberede seg på fremtidige pandemier, lanserte WHO i dag et nytt initiativ som gir veiledning om integrert planlegging for å reagere på luftveispatogener som influensa eller koronavirus.
Det nye Preparedness and Resilience for Emerging Threats Initiative , eller PRET, inneholder de nyeste verktøyene og tilnærmingene for delt læring og kollektiv handling etablert under COVID-19-pandemien og andre nylige folkehelsekriser.
Gjennom initiativet vil WHO bruke en overføringsmetode for å veilede land i pandemiplanlegging, gitt at mange kapasiteter og evner er vanlige blant grupper av patogener. PRET svarer på oppfordringen om teknisk veiledning og støtte for å fremme og styrke integrert beredskap og respons, som skissert i Verdens helseforsamlings resolusjoner.
COVID-19-pandemien og andre helsekriser har vist at land må være operative klare til å svare på smittsomme sykdommer, med skreddersydde beredskapsplaner i hånden og bedre koordinering og samarbeid med andre sektorer som landbruk.
«Beredskaps-, forebyggings- og responsaktiviteter må ikke være provinsen i helsesektoren alene,» sa Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør. «Akkurat som helsekriser har innvirkning på tvers av mange sektorer, må også vår beredskaps- og responsinnsats dekke sektorer, disipliner og patogener. Det er også avgjørende at samfunnsengasjement og rettferdighet er sentrum for vår innsats, spesielt for de befolkningene som er marginaliserte og mest utsatt.»
PRET er en utvikling i WHOs tilnærming til pandemiberedskap gjennom bruk av en overføringslinse, snarere enn fokus på spesifikke sykdommer. WHO vil fortsette å utvikle og formidle veiledning om spesifikke sykdommer etter behov.
Lanseringen av initiativet finner sted på den siste dagen av møter med over 120 personer som representerer medlemsland, partnere og WHO-sekretariatet, for å definere veien videre for PRET, inkludert utviklingen av et globalt implementeringsveikart for respiratorisk patogen pandemisk beredskap .
PRET-initiativets første modul fokuserer på respiratoriske patogener, inkludert influensa, koronavirus og respiratorisk syncytialvirus. Gitt den pågående COVID-19-pandemien og den mulige trusselen om fugleinfluensa, vil denne modulen gjøre det mulig for land å kritisk gjennomgå, teste og oppdatere planleggingen av respiratorisk pandemi for å sikre at de har funksjonelle kapasiteter og kapasiteter på plass.
En prosess er i gang for å identifisere den neste gruppen patogener, som arbovirus, som skal behandles under dette initiativet. Dette vil følge prioriteringer identifisert gjennom de ti forslagene for å styrke den globale arkitekturen for helseberedskap, respons og resiliens (HEPR).
PRET-initiativet innleder en ny æra for pandemiberedskap og representerer en utvikling av WHOs kjerneaktiviteter for å støtte alle medlemsland i å styrke helseberedskap, forebygging og responskapasiteter og -evner. Initiativet kan også tjene til å operasjonalisere målene og bestemmelsene i pandemiavtalen, som for tiden forhandles av WHOs medlemsland.
Etter innspill og diskusjoner blant møtedeltakere, inviterer WHO interessenter til denne globale oppfordringen til handling for å fremme respiratorisk patogen pandemisk beredskap.
Oppfordring til handling
WHO, medlemslandene og partnerne jobber sammen for å identifisere og implementere prioriterte tiltak for å styrke nasjonal, regional og global beredskap for pandemier og nye smittsomme sykdommer. Vi anerkjenner rollen til lokalsamfunn og alle sektorer, og behovet for harmonisert og vedvarende momentum for å avslutte syklusen av panikk og omsorgssvikt som er altfor vanlig i pandemiberedskap og respons.
Vi husker erfaringer fra tidligere epidemier og pandemier, spesielt de som er forårsaket av respiratoriske patogener. Disse patogenene har og vil fortsette å utgjøre en betydelig global trussel med potensial til å forårsake enorm sykelighet og dødelighet, overvelde helsesystemer, destabilisere den globale økonomien og forsterke ulikhetene, som eksisterer i tilgangen til både verktøyene for å forhindre pandemier og helsehjelp for alle mennesker.
Dette er en oppfordring til handling for å akselerere beredskapen for pandemier og nye trusler globalt. Effektiv beredskap er avhengig av robust planlegging og koordinert handling. En kollektiv forpliktelse om følgende handlinger vil se fremgang oppnådd innen desember 2025, som vil bli beskrevet i (Preparedness and Resilience for Emerging Threats (PRET) overvåkingsrammeverket):
Oppdater beredskapsplaner som bekrefter prioriterte handlinger og som har tatt hensyn til erfaringer fra tidligere hendelser. Planlegging for en respiratorisk patogenpandemi basert på temaene identifisert i PRET-modul #1: Planlegging for respiratoriske patogenpandemier er en prioritet, fordi vi erkjenner risikoen som respiratoriske patogener utgjør.
Øke tilkoblingen mellom interessenter i planlegging av pandemiberedskap gjennom systematisk koordinering og samarbeid . Dette inkluderer å bygge rettferdige systemer; gjennomføre felles øvelser; og dele informasjon om god praksis, utfordringer og muligheter.
Dedikere vedvarende investeringer, finansiering og overvåking av pandemiberedskap med et spesielt fokus på å adressere hullene som er identifisert under tidligere pandemier og epidemier.
COVID-19-pandemiresponsen har vist hva som kan oppnås med politisk engasjement, samfunnsengasjement og finansiering. Kjernen i dette arbeidet er å sikre egenkapital for å være klar for neste pandemi sammen. Handling for hele samfunnet er nødvendig for å oppnå fremgangen som er skissert i denne oppfordringen til handling. Implementering bør derfor styrke samfunnenes motstandskraft; vedlikeholde, opprettholde og bygge på rutinesystemer; og utnytte bredere kapasiteter for beredskap og respons.
Denne oppfordringen til handling ble utgitt på Preparedness and Resilience for Emerging Threats (PRET): Global Meeting for Future Respiratory Pathogen Pandemics holdt 24.–26. april 2023 i Genève, Sveits.
4 kommentarer
- Jan Erik WinåsFugleinfluensa neste! Les dette!
+ There are no comments
Add yours