Runder snart 4000 fuglelik på få dager: – Vi er ikke eksperter.

DETTE ER HELT SJUKT…AT INGEN BER OM MER UNDERSØKELSER MEN STOLER BLINDT PÅ MATTILSYNET.PÅ TIDE AT DETTE STATENS MAKTORGAN GÅES I TØMMENE. NOEN MÅ SI I FRA!

IKKE EKSPERTER: – Det er jo masse folk som har mange spørsmål rundt de her tingene med , sier ordfører Wenche Pedersen i Vadsø. Etter onsdagens møte har hun troen på at kommunikasjonsflyten blir bedre i alle retninger. Foto: Alf Helge Jensen

 21.07.23 10:30

 Kjersti Nævestad

– Fram til onsdag hadde vi tatt 3000 fugler, og på torsdag har vi tatt cirka 700 til. Da begynner vi å nærme oss 4000.

 For abonnenter

– Mattilsynet var veldig tydelige på Dagsrevyen i går om at dette er det største utbruddet av fugleinfluensa som er registrert på villfugl i sier ordfører Wenche Pedersen i Vadsø til iFinnmark torsdag ettermiddag.

Vadsø kommune har vært spesielt hardt rammet av fugleinfluensa den siste tiden. Pedersen legger ikke skjul på at det byr på utfordringer å befinne seg i en helt ukjent situasjon hvor både bekymrede innbyggere og mediene krever svar på alt fra smittefare til opprydning.

Stort informasjonsbehov

Ordfører Pedersen forteller at de på mandag tok initiativ overfor Statsforvalteren i Troms og Finnmark om et møte rundt situasjonen med fugleinfluensaen:

– Statsforvalteren svarte raskt, og onsdag var det et møte hvor kommunene var inviterte til å delta.

Foruten flere av finnmarkskommunene, deltok Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Sivilforsvaret og andre på møtet som foregikk på Teams.

Flere spørsmål om problematikken rundt fugleinfluensa sto på agendaen. Sentralt i møte var kommunikasjonen ut til publikum og kommunikasjonen mellom involverte instanser.

STORT OPPRYDNINGSARBEIDE: Døde fugler ligger strødd flere steder i kommunen. Dette bilde er tatt i området ved Storelva i Vadsø kommune tidligere denne uka. Foto: Alf Helge Jensen

– Vi er ikke eksperter

Pedersen viser til at det har vært mange henvendelser fra både bekymrede innbyggere og mediene den siste tiden om fugleinfluensaen som herjer.

– Vi får mange rare spørsmål fra mange forskjellige. Alt fra publikum til fugletittere, og eksperter på ditten og på datten. Da er det også viktig at vi avgrenser hva det er kommunen kan mene noe om.

– Det som er poenget for oss, og som har vært poenget for oss hele veien, er at vi ønsker å få råd og veiledning, for vi er jo ikke eksperter på noen som helst slags måte på denne typen influensa. Vi har ikke vært borte i det her før.

– Det er jo derfor vi har vært veldig opptatt av å få de statlige organene, som har det overordnede ansvaret, både som fagmyndighet og på beredskap, til å ta sin rolle, spesielt i forhold til det som har med smitte og den type ting å gjøre som folk stiller spørsmål om.

– Vadsø som har de største utfordringene

Det var ikke bare kommunikasjonen ut til publikum som ble diskutert.

– Poenget var jo også å koordinere informasjon til kommunene. Det er jo i kommunene tingene skjer.

LES OGSÅPlukket opp 1200 døde fugler tirsdag: – Vi må kanskje be Sivilforsvaret om hjelp

Selv om det nå finnes fugleinfluensa både øst og vest i Finnmark er det svært ulikt så langt hvor hardt hver kommune har blitt rammet:

– Vi er kanskje den kommunen som har flest døde fugler, Det er helt tydelig at det er Vadsø som har de største utfordringene nå. men det er jo også døde fugler i andre . Nå er kommunene også veldig opptatt av at de skal kunne få den samme informasjonen alle mann.

Andre kommuner er også interessert i å få informasjon og høre om erfaringer som Vadsø kommune har gjort:

– Vi får jo bare håpe at de andre kommunene ikke kommer i samme situasjon som oss.

– Litt seint ute

– Hva ble konklusjon på onsdagens møte, spør iFinnmark.

– Konklusjonen var, slik jeg oppfattet det, at man har vært litt seint ute, men at man nå er på hugget, forklarer Pedersen.

Før hun fortsetter:

– Statsforvalteren og Mattilsynet er i hvert fall veldig på hugget i forhold til å samordne informasjon sånn at det skal gå ut noenlunde likt til alle kommunene.

LES OGSÅEva stenger Havhesten grunnet fugleinfluensaen: – Før var det «flue i suppa», nå er det «krykkjer i suppa»

– Folk er bekymret

– Opplever du at det er mange som er veldig bekymret?

– Ja, det er klart at folk er bekymret, spesielt i de områdene som er hardest rammet. Folk er bekymret for om det smitter. De lurer på om det kan smitte til mennesker eller til våre kjæledyr, forteller Pedersen.

Før hun fortsetter:

– Det er klart at det er mange spørsmål, men jeg synes at nå etter hvert har man fått samordnet informasjonen på en måte som gjør at vi er relativt trygge når vi informerer om hva som skjer. Men det er klart at det er mange interesser i dette.

OGSÅ TEMA: Ordfører Pedersen forteller at HMS med tanke på verneutstyr og desinfisering etter at man har ryddet død fugl ble tatt opp på onsdagens møte. Dette bildet ble tatt under opprydning i Vadsø kommune tidligere denne uka. Foto: Alf Helge Jensen

Flere personer i sving

I Vadsø kommune er både ansatte fra teknisk etat og sommervikarer satt i sving for å plukke opp døde fugler:

– I går på det meste så hadde vi åtte mennesker som holdt på med opprydningsarbeide. Når jeg var med på avslutninga i dag, så var de en 5–6 stykker som holdt på.

– De hadde vært en runde i Sjåbuselva, og så var de mest i Storelva. Fuglene samler seg, og det ser også ut som de samler seg rundt ferskvann på slutten.

Må ha hjelp til opprydning

Dette er imidlertid ikke de eneste stedene hvor det er behov for opprydning:

– Det ligger også mye døde fugler i flomålet, altså langs strandkanten. Og vi har jo ikke tatt mål av oss til å rydde opp over alt, opplyser Vadsø-ordføreren.

Før hun fortsetter:

– Vi har tatt mål av oss til å rydde der det er mest trafikk av folk, altså der det går folk. Vi har allerede signalisert til statsforvalterne at når det gjelder en større oppryddingsaksjon langs hele fjæra og hele flomålet, så klarer vi ikke det alene. Da må det settes inn større ressurser.

Å skulle drive opprydningsarbeid koster penger. Pedersen sier at spørsmålet rundt økonomi ikke ble noe særlig diskutert på onsdagens møte:

– Men det vi har fått tilbakemelding direkte til oss i Vadsø, det er jo at dersom det viser seg at vi har store ekstrautgifter, så kan vi søke om ekstraordinære skjønnsmidler. Det vil vi jo komme tilbake til når vi har gjort en oppsummering av det som vi har gjort til nå.

Dyretragedie

– Tenker du at det er veldig mye ansvar som blir lagt på kommunen i denne saken?

– Ja, vi følte vel det i starten. Da følte vi oss litt alene. Men jeg merker jo at nå har flere av de statlige virksomhetene kommet på banen med statsforvalteren som koordinerende leder oppi det hele.

– Er kommunen i krisetilstand?

– Det er ikke en krise i kommunen, men det er en dyretragedie som foregår, og det er veldig leit å se.

– Vi gjør så godt vi kan i forhold til det vi kan gjøre, og der er jo opprydding sentralt, og på den måten prøve å begrense det så mye som mulig. Og den informasjonsbiten, som jeg synes vi nå etter hvert får bedre og bedre hjelp til fra andre, faller på plass.

Gjeldende råd for å forebygge smitte

  • Ikke ta på syke eller døde fugler eller andre dyr hvor det er mistanke om smitte. Hvis du likevel må fjerne døde fugler, les råd på Mattilsynets nettsider.
  • Vask hendene med såpe og vann etter kontakt med fugl, avføring fra fugl eller utstyr som har vært i kontakt med fugl.
  • Varsle Mattilsynet ved mistanke om fugleinfluensa hos fugler og andre dyr.
  • Kontakt lege dersom du har hatt kontakt med fugl eller andre dyr med mistenkt eller bekreftet smitte. Dette er spesielt viktig dersom du utvikler influensalignende (som f.eks. feber og hoste), øyekatarr, oppkast, diaré eller alvorlig sykdom de 10 påfølgende dagene.
  • Hunder og katter bør holdes unna syke og døde fugler.

(Kilde: FHI.no)

Les mer om:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

6Comments

Add yours
    • 2
      Jan Winås

      Vi er tilbake til den tiden. Historien gjentar seg. Bare vent til de gjør alvor av å innføre de lover/ regler de har fattet
      i forbindelse med smitten..vaksineringen korona sertifikat smartbyer osv. Angiveri ser man allerede nå og har pågått siden før krigen.

+ Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.