Tolkningsuttalelse | Dato: 14.06.2023
Mottaker: Senja kommune
Vår referanse: 23/2429-2
Vi viser til e-post av 3. mai 2023 fra rådgiver Karoline Elise Dahl i Senja kommune. I e-posten stilles det spørsmål om hva som skal til for å oppfylle kravene til vann og avløp i plan- og bygningsloven (pbl.) § 27-1 og § 27-2 ved fradeling når det ikke er etablert verken offentlig eller privat anlegg i området der eiendommen skal fradeles.
Departementet informerer innledningsvis om at vi ikke går inn i enkeltsaker, men uttaler oss på generelt grunnlag om hvordan plan- og bygningslovgivningen er å forstå.
Departementet svarer
Etter pbl. § 27-1 første ledd er det krav om «forsvarlig adgang til hygienisk betryggende og tilstrekkelig drikkevann, samt slokkevann», før bygning kan føres opp eller bli tatt til bruk for mennesker og dyr. Det samme kravet gjelder ved oppretting og endring av eiendom (fradeling) ment til bebyggelse for mennesker og dyr.
Pbl. § 27-2 første ledd krever at «bortledning av avløpsvann skal være sikret og i samsvar med forurensningsloven» før eiendom ment til bebyggelse kan opprettes eller endres eller før oppføring av bygning blir godkjent.
Hensynet bak bestemmelsene er å unngå forurensning og sikre helsemessige og beredskapsmessige betryggende forhold.[1] Kravene innebærer at det skal være en sikkerhet for at akseptable løsninger for vann og avløp foreligger før tiltak tillates, og det påhviler bygningsmyndighetene å forsikre seg om dette i saksbehandlingen. Det er tiltakshavers ansvar å dokumentere i fradelingssøknaden at kravene lar seg oppfylle, jf. byggesaksforskriften (SAK 10) § 5-4 tredje ledd bokstav j, jf. pbl. § 21-2.
Kravene i bestemmelsene løses først og fremst gjennom tilknytning til offentlig ledningsnett, jf. tilknytningsplikten i pbl. §§ 27-1 andre ledd og 27-2 andre ledd.
Alternativt kan kravene løses ved å koble seg til et etablert privat anlegg, forutsatt at det dokumenteres en rett til dette, jf. vilkåret i pbl. §§ 27-1 første ledd og 27-2 første ledd «skal være sikret ved tinglyst dokument eller på annen måte som kommunen godtar som tilfredsstillende».[2]
Til sist kan kravene også oppfylles ved å etablere egen privat vann- og avløpsløsning på eiendommen. I det siste tilfellet må det på fradelingstidspunktet kunne dokumenteres at vann- og avløpsløsning lar seg etablere på eiendommen. I vedlagte uttalelse[3] svarer departementet på spørsmål om hvordan kravet til vannforsyning etter pbl. § 27-1 er sikret ved delingstillatelse. Ved etablering av nytt avløpsanlegg for den konkrete eiendommen vil det kreve utslippstillatelse fra forurensningsmyndighetene, samt byggetillatelse for selve anlegget.[4]
Avslutningsvis viser departementet til at vannforsyning og avløpsløsninger er noe kommunen først og fremst må ta stilling til gjennom arealplanleggingen etter reglene i pbl. kapittel 11 og 12. Kommunen kan gjennom planleggingen ta stilling til om det skal legges opp til offentlige eller private løsninger. Hvilke typer løsninger som kan aksepteres vil berøre annen sektormyndighet som forurensningsmyndighetene og helsemyndighetene. Arealplanleggingen i kommunen skal sørge for at disse sektorinteressene blir ivaretatt.
Videre er det i plan- og bygningslovens gjennomføringsdel regler om utbyggingsavtaler i kapittel 17 og regler om opparbeidingsplikt og refusjon i kapittel 18. Disse reglene sikrer gjennomføring av arealplanene i kommunen og legger til rette for at infrastruktur blir bygget ut slik at kravene i blant annet pbl. §§ 27-1 og 27-2 senere lar seg oppfylle.
Håper dette ga svar på spørsmålet dere stilte.
Vedlegg:
Sak 22/4016
Sak 22/5998
Sak 22/6571
Sak 23/2199
Kopi:
Direktoratet for byggkvalitet
[1] Ot.prp.nr.45 (2007-2008) s. 186.
[2] Uttalelse fra departementet i sak 22/4016
[3] Uttalelse fra departementet i sak 23/2199
[4] Uttalelse fra departementet i sak 22/6571 og sak 22/5998
+ There are no comments
Add yours