To forskere mot minister og helsedirektør k.o.

Av

 Pål Steigan

 –

12. mars 2021

0

Fra NRK Debatten 9. mars 2021

Forsker og ekspert på epidemier Charlotte Haug og lege og professor Mette Kalager stilte opp i NRK Debatten 9. mars 2021 mot helsedirektør Bjørn Guldvog og kunnskapsminister Guri Melby. Debatten var profesjonelt ledet av journalist Fredrik Solvang.

Guldvog har vært vant til å sende ut drakoniske direktiver til befolkninga uten å få kritiske spørsmål, så det ble tydeligvis en svært uvant situasjon for ham.

Haug pekte på at konsekvensene for barn og unge ved å stenge skoler og barnehager er for alvorlige til at de kan godtas. Verken Guldvog eller Melby kunne tilbakevise dette. Charlotte Haug sa også at myndighetene er altfor opptatt av smittetall istedetfor å se på hvor mange som blir alvorlig sjuke eller dør.

Kalager etterlyste informasjon fra myndighetene om hva som er fordelene og ulempene ved de tiltakene. Hun sa at det i et demokratisk må være gjennomsiktighet slik at forskere og publikum kan etterprøve det myndighetene foretar seg. Kalager spurte hvorfor det etter ett år med tiltak fortsatt ikke foreligger slike vurderinger. Dette var ikke Guldvog i stand til å svare på.

Også Kalager understreket at det å bare å se på smittetallene er en stor feil, for når man tester flere vil man også få flere positive tester. Haug pekte på forskjellen mellom positiv og faktisk sjukdom.

Solvang var flink til å stille oppfølgingsspørsmål. «Hvorfor varsler dere like strenge tiltak nå så for ett år siden når det det er færre sjuke, færre innlagte og færre på respirator?» Dette klarte ikke Guldvog å svare på.

Stilt overfor ekspertene Haug og Kalager ble Melby og Guldvog reine lettvektere. Kanskje tar vi litt hardt i når vi antyder at det ble knockout, men det ble i hvert fall et soleklart tap på poeng. En annen som vant på poeng var programleder Solvang som ikke lot seg avfeie med unnvikende og upresise svar.

Tillitsvalgt i Folkehelseinstituttet, Marc Gayorfar, sa at myndighetene hadde gått bort fra å argumentere med , fordi de tallene går ned. I stedet legger de vekt på antall smittede, noe som jo underbygger det Charlotte Haug argumenterte med.

Overlege Jon Henrik Laake ved Rikshospitalet pekte på at antall intensivplasser i er under halvparten av gjennomsnittet for OECD. Og sa at det ikke er kommet til nye intensivplasser i dette koronaåret. Guldvog hadde ikke noe godt svar verken på hvorfor intensivkapasiteten er så lav i utgangspunktet eller hvorfor den ikke er økt når nettopp dette har vært et hovedargument for nedstengning.

Se hele Debatten her.

Les: Medisin-professor tordner mot Nakstad: – De må fortelle oss mye mer detaljer

Misbruk av føre-var-prinsippet

Forsker: Høyt smittetall er misvisende – vil vite hvor mange som blir syke

Forrige artikkelStorbritannia: mange dødsfall og skader med Pfizer og AstraZeneca

Neste artikkelKina regner med å bli teknologisk supermakt

Pål Steigan

Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.