Siv Jensen er inne i varmen til verdens industriherrer, tidligere amerikanske utenriksministere og toppsjefer i verdens industriforetak.Åpne deleknapper for artikkelen
- FacebookDel på Facebook
- TwitterDel på Twitter
- EpostSend lenke til artikkelen på epost
18.06.06 09:26 19.06.06 13:47
Even LandreTips meg
Ottawa, Canada 11. juni: De forlot Brookstreet Hotel like diskret som de ankom.
Vestens rikeste og mektigste mennesker. I år var fire norske samfunnstopper invitert til det årlige møtet i Bilderberg.
Mens det stormet rundt Fremskrittspartiet forrige helg, var Siv Jensen for første gang på det topphemmelige møtet Bilderberg Gruppen avholdt i Ottawa, Canada.
I maktsfæren av verdens eminenser var fire nordmenn; en kvinnelig partileder, en tidligere idrettstopp og to industribyggere. Frp-leder Siv Jensen, styreformann i SAS Egil Myklebust, tidligere Statoil-sjef Harald Norvik og Johann Olav Koss, OL- vinner og leder av den humanitære barneidrettsorganisasjonen Right to Play, har alle en ting til felles: de tilhører en av verdens mest myteomspunne maktsentra, Bilderberg Meetings.
Mektige
Industriherren David Rockefeller, tidligere utenriksminister i USA Henry Kissinger, toppsjefene i en rekke av verdens største industriforetak, Franco Bernabe i Rotschild Europe, Jacob Wallenberg i det svenske maktdynastiet Wallenberg, den italienske økonomen Mario Monti, Nellie Kroes, Carl Bildt og den irakiske toppolitikeren Ahmed Chalabi.
– Overdrevet
Noen har vært faste gjester en årrekke, mens andre, som Siv Jensen, var gjest for første gang.
Jensen mener den mystiske auraen rundt konferansen er betydelig overdrevet. Men hun tar det som en stor ære å bli invitert.
– Jeg har ingen formening om hvorfor jeg ble invitert. Det får du heller spørre de som har invitert meg, sier Jensen til NA24.
Hva foregikk der?
– Det var en rekke interessante foredrag av toppolitikere, som jeg synes var givende, sier Jensen.
Hvorfor er det så mye hemmelighold rundt Bilderberg?
– Den mystiske auraen rundt dette er litt overdrevet. Men disse møtene gir kanskje rom for å snakke friere, tror Jensen.
Ifølge en presseuttalelse sendt ut i forbindelse med Bilderberg møtet i Canada, heter det at deltakerne blir invitert for sin erfaring, sin kunnskap og sin posisjon. De deltar på konferansen som privatpersoner og ikke som representant for sitt embete.
Dette er Bilderberg:Første gang avholdt på Hotel Bilderberg i Nederland i 1954.Samler en nøye utvalgt maktelite.Forumet møtes årlig, og drøfter globale spørsmål.Ingen resolusjoner bli fremsatt, ingen avsteminger blir foretatt og det kommer ingen kunngjøringer.Tema i år var Europeisk-Amerikanske relasjoner, energispørsmål, Russland, Iran, Midt-Østen, Asia, Terrorisme og immigrasjon på dagsorden. |
130 deltakere
Cirka 130 deltakere var invitert til Canada i år. To tredeler fra Europa, resten er nord-amerikanere. En tredel statsmenn og toppolitikere. Resten er ledende økonomer, toppsjefer i industrien, strateger, utdanning og media.
Gruppen, som ledes av Etienne Davignon, ble dannet under den kalde krigen Den kritiseres for å ha en konspiratorisk karakter og for forsøk på hemmelig styring av verden.
Svenske Jacob Wallenberg forsøkte i 2004 overfor den svenske avisen Dagens Nyheter å dempe gruppens betydning.
– Dette er bare ett av mange møter over hele verden der beslutningstakere kommer sammen, sier Wallenberg.
Maktens tinder
Blant internasjonale ledere som har en fortid i Bilderberg-gruppen er Bill Clinton, Tony Blair, Italias statsminister Romano Prodi, NATOs tidligere generalsekretær George Robertson og sjefen for den europeiske sentralbanken Wim Duisenberg.
Tidligere har samfunnstoppene Eivind Reiten i Hydro, Svein Gjedrem i Norges Bank, kringkastingssjef John G. Bernander, Tinius Nagell-Erichsen, Thorvald og Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland, Kristin Clemet og Kåre Willoch deltatt.
Diskresjon, ikke hemmelighold
Det som skiller Bilderberg fra andre elite-konferanser, som for eksempel World Economic Forum, som hvert år avholdes i Davos i Sveits, er mystikken rundt møtet.
– Diskresjon, fremfor hemmelighold, er nøkkelen til et et slikt møte, sa Financial Times journalist Martin Wolf. Han har vært invitert flere ganger i en ikke-reporterende rolle.
+ There are no comments
Add yours