Observerte nattlysende skyer på Krapfoss: – Vinkelen på sola og mørket er avgjørende

LYSER OPP: Nattlysende skyer kan observeres om sommeren nå som nettene blir mørkere. Foto: Privat

Åpne deleknapper for artikkelen

 24.07.22 12:38

 Marius Lysø

Natt til søndag observerte Maren Orm Pettersen et unikt himmelfenomen i Moss. Hun er ganske sikker på at det var nattlysende skyer hun så.

 For abonnenter

– Jeg har ikke det beste kameraet, men her har dere et av flere bilder jeg har tatt av det jeg tror er nattlysende skyer, sier Pettersen til Moss Avis.

Hun forteller at hun har observert skyene ved flere anledninger i sommer.

– Det virker som at de er ekstra store i år. Dette bildet ble tatt på Krapfoss, avslører hun.

Tommel opp fra meteorologen

Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Pernille Borander, gir Pettersen medhold i at det var nattlysende skyer hun så natt til søndag.

– Det ser veldig sånn ut, sier meteorologen.

Hun forteller at månedsskifte mellom juni og august er sesongen for himmelfenomenet, og at fenomenet består av de høyeste skyene vi har.

– Skyene dannes når de kommer omtrent 80 kilometer høyt opp i atmosfæren. Det er typisk i våre områder av verden at man ser de, påstår Borander.

Hun forteller at skyene består av lyskrystaller, og at de kun kan ses før sola går opp, eller etter at sola har gått ned.

– Da vil solstrålene treffe skyene. Vinkelen på sola og mørket er avgjørende elementer for at man skal kunne se skyene, fortsetter meterologen.

Det er altså mange ting som skal klaffe for at himmelfenomenet skal komme til syne.

Menneskeskapte skyer

Selv om nattlysende skyer er fine å se på, så er det ikke bare vel og bra at de oftere ses rundt om i verden. Forsker ved Meteorologisk institutt, Anders Doksæter Sivle, mener himmelfenomenet kan være en konsekvens av global oppvarming.

– Metaninnholdet i atmosfæren har økt mye de siste 150 årene. Forråtnelsesprosesser i sumper og myrer, samt fra store jordbruksområder er grunnen til dette, meddeler Sivle.

Forskeren er opptatt av om det er en sammenheng mellom økt drivhuseffekt og nattlysende skyer. Han viser blant annet til at forskere har foretatt systematiske radarmålinger av himmelfenomenet siden 1987.

– På fjellet ved Andenes i Vesterålen er det et internasjonalt forskningsmiljø som undersøker dette. I tillegg blir benyttet for å nå opp til dette atmosfærelaget med måleinstrumenter, avslutter forskeren.

Meterologenes forklaringer på dette denne personen har sett viser bare at de IKKE vil/ kan fortelle folket sannheten! Skremmende utvikling!

RED.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.