Tjener 120 millioner på disse stripene. Innlegg riktignok fra 2012 men fortsatt et aktuellt tema!

(VG Nett) Disse kondensstripene på himmelen er god butikk for Avinor. 120 millioner kroner i året betaler utenlandske flyselskap for å fly gjennom norsk luftrom.

Ja her benyttes ordet kondensstriper som rent fysisk er feil å bruke. Det blir IKKE lange striper med kondens fra turbinmotorer….det er ren og skjær løgn!

Publisert:

27. desember 2012

At Avinor henter mye av sine inntekter fra himmelen, er noe alle vet. Men at flytrafikk du aldri ser noe mer av enn kondensstripene på himmelen, gir inntekter på hele 120 millioner i året, forbauser nok de fleste.

Reise

Disse flyene er altså ikke nedom på bakken engang, likevel genererer de massevis av penger til Avinor-kassa.

LES OGSÅ: Her er fly-Norges raskeste sikkerhetskontroll

Billigere enn

Så lenge tilbyr billigere luftrom for flyselskapene enn vårt naboland Sverige – for det gjør vi – foretrekker de største interkontinentale flyselskapene å fly over oss for å holde kostnadene så lave som mulig.

LES OGSÅ: Avinor vil legge ned flyplasser

At Norge i tillegg ligger såpass langt «nord på globusen» gjør at mange flyselskap velger å fly her – nærmest mulig polområdet – for å korte ned tidsbruken.

Emirates og Ethiad

Slikt blir det penger av:

– Noen av våre største kunder i luften har ingen eller bare svært få bakkeoperasjoner i Norge, forteller Torbjørn Henriksen, ansvarlig for kunder og internasjonalt samarbeid i Avinors flysikringsdivisjon.

LØNNSOM GJEST: Emirates, her avbildet på Frankfurts lufthavn, er blant selskapene som betaler mest til Avinor for å overfly norsk luftrom på sine langdistanseruter. Foto: Jan Ovind

Blant de mest «lønnsomme» flyselskapene finner vi Emirates (Avinors fjerde største kunde målt i underveis-inntekter), Qatar Airways, Etihad Airways, United Airways og Turkish Airlines.

OG dette er de flyselskapene som 24/7 sprayer giften sin over Norge samtidig som noen av de har destinasjoner som Gardemoen, Flesland, Narvik. Bodø og . Snakker man korrupsjon her?

Vekt og distanse

Overflyvnings-avgiftene som flyselskapene må betale til Avinor regnes ut fra flyets vekt og fløyet distanse.

LES OGSÅ: Avinor-sjefen sier fra seg SAS-pensjon

Prisen for å fly gjennom norsk luftrom varierer dermed fra 5000 til 30.000 kroner.

Underveis geleides flyene av norske flygeledere. Mye av den transatlantiske flytrafikken gjennom norsk luftrom kontrolleres fra flygeledersentralen i Bodø.

-samarbeid

Også de russiske flyselskapene Aeroflot og Transaero er blant de 20 største Avinor-kundene i luften, og Henriksen sier at samarbeidet med vår store nabo i øst har blitt tettere og bedre de siste årene.

LES OGSÅ: Vil bruke 27 milliarder på flyplassene våre

– Gjennom ICAO (International Civil Aviation Organization) har vi god kontakt med Russland. I og med at våre luftrom grenser opp mot hverandre, sier det seg selv at de er en viktig samarbeidspartner, avrunder Henriksen.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.