WWF Norge følger etter sin svenske søsterorganisasjon og gir rødt lys til nordsjøreka i Sjømatguiden.
Publisert onsdag 08. juni 2022 – 06:00
Sist oppdatert onsdag 08. juni 2022 – 13:47
https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https://www.facebook.com/dagbladet/&tabs&small_header=true&width=360&height=70&adapt_container_width=true&hide_cover=false&lazy=true&show_facepile=false&appId=116676921744431
Forrige uke kunne Dagbladet bringe nyheten om at den svenske organisasjonen Världsnaturfonden WWF rødlister nordsjøreka.
Nordsjøreka – nærmere bestemt dypvannsreke, eller pandalus borealis – fiskes i norsk, svensk og dansk farvann.
Nå lider det tibeinte krepsdyret samme skjebne i Norge. Det opplyser WWF Verdens naturfond til Dagbladet.
Overgangen til rødt lys har rot i en avgjørelse om at WWF i mindre grad skal lene seg på sertifiseringer som Marine Stewardship Council (MSC) og Aquaculture Stewardship Council (ASC).Rødlister svenske reker: – Uforståelig
Vil forbedre standarder
Bakgrunnen for dette er igjen «økende bekymringer rundt påliteligheten til standardene», ifølge WWF.
– WWF ønsker å forbedre både MSC- og ASC-standardene, men våre forsøk har så langt ikke ført til de forbedringene som vi mener kreves.
Det sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond i en pressemelding.
– Derfor har vi kommet i en situasjon der vi ikke automatisk kan si at alt sertifisert fiske oppfyller våre kriterier for bærekraftig fiske eller oppdrett. Konsekvensen blir at ikke alle MSC- og ASC-sertifiserte produkter automatisk er grønne valg i vår sjømatguide.
Rekene tines i en fei!
0 seconds of 1 minute, 34 secondsVolume 10%
about:blankRASK TINING AV REKER: Her viser professorene ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, Trygve Eikevik og Armin Hafner, hvor kjapt du kan tine rekene før de skal pilles. Video: Sondre Asknes Yggeseth/NTNU.
Årets utgave av Sjømatguiden – WWFs forbrukerguide for fisk og skalldyr – lanseres på den internasjonale havdagen, onsdag 8. juni.
Guiden rangerer arter etter trafikklysmodellen, vurdert etter fiskets påvirkning på økosystemet, hvordan det går med bestandene, og hvorvidt forvaltningen og kontrollen vurderes som effektiv. Rødt lys betyr «styr unna».Regjeringens hemmelige Kina-plan
Får rødt lys
WWF framholder at organisasjonen i lang tid har arbeidet for å få rekefisket i Nordsjøen og Skagerrak MSC-sertifisert.
«Men også her er det mangler som gjør at sertifiseringen ikke er god nok. Som en konsekvens får reker fra Nordsjøen og Skagerrak rødt lys i Sjømatguiden», heter det i pressemeldingen.
Reka fikk rødt lys av WWF Sverige allerede i 2014, men året etter ble den miljøsertifisert, og fikk dermed grønt lys igjen av Naturfondet.
Dypvannsreka er Norges største og økonomisk viktigste rekeart, ifølge Store norske leksikon.
Norges viktigste rekefiskerier finnes i Skagerrak, Norskerenna og Barentshavet, men rekearten er utbredt langs hele norskekysten.
Overrasker forskerne
0 seconds of 52 secondsVolume 10%
about:blankNON STOP: En fisk overrasket en gruppe forskere. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av!
– Så dumt
I forrige uke ble det altså klart at WWF Sverige valgte å se bort ifra sertifiseringen, og reker fisket i svensk farvann får altså rødt lys igjen.
Det fikk bransjeorganisasjonen Svenske fiskeres produsentforening (SFPO) til å rive seg i håret:
– Det er bare så dumt at jeg ikke vet hva jeg skal si, sier formann Peter Ronelöv Olsson i SFPO til SVT, og mener det hele er «uforståelig».
Årsaken til rødlistingen var ifølge WWF at rekefisket i Nordsjøen og Skagerak inntil nylig har vært for dårlig forvaltet. De pekte samtidig på at det er gjort forbedringer.
– Dette fisket er ikke biologisk langsiktig holdbart, sa Inger Melander i WWF til SVT.
+ There are no comments
Add yours