Værmodifikasjoner (som strekker seg over nesten et århundre) for å «kontrollere» været forårsaker ødeleggende værekstremer og klimaskader rundt om i verden. Skysåing, værmodifikasjoner og andre geoingeniøraktiviteter kan ikke skilles fra miljøkrigføring og trenger et presserende regulatorisk tilsyn og forbud. -ZG
24. januar 2022 | Av Steven Zeitchik | The Washington Post |
» Når amerikanere stiller inn på NBC for å se OL i Beijing neste uke, kunne de se noen av de blåeste himmelen og hviteste bakkene vinterlekene noensinne har kjent.
Kina vil tross alt sørge for det.
Mens skiløperne slalom og snowboardkjørere snøcrosser , vil den kinesiske regjeringen sannsynligvis jobbe hardt bak kulissene med en kanskje enda vanskeligere bragd: å kontrollere været. Landet forventes å aktivere avdelinger som Beijing Weather Modification Office, en avdeling av det skummelt navngitte China Meteorological Association Weather Modification Center . Begge er veletablerte statlige byråer hvis makt nylig er blitt utvidet til å omfatte flere handlinger på tvers av større territorium.
I tråd med tradisjonen ved de siste lekene , gjør Kina allerede millioner av liter vann til falsk snø. Men værintervensjoner får en mer kosmisk rolle. Regjeringen kan gå inn for å prøve å skape regn, spre stormer og til og med gjøre himmelen blå. «The Truman Show» har kanskje ingenting i Beijings organisasjonskomité.
Landet har lenge forsøkt å endre været gjennom sky-seeding, en prosess for å prøve å stimulere nedbør ved å skyte sølvjodid-fylte skjell og raketter inn i skyer. Titusenvis av mennesker jobber for Beijing Weather Modification Office og andre provinsielle kolleger. I løpet av årene har de fått i oppgave å skyte raketter for å motvirke sandstormer, redusere haglbyger og lindre tørke.
Men i løpet av de siste 14 månedene har Kina trappet opp programmet sitt til nivåer man sjelden har sett, verken der eller rundt om i verden. I desember 2020 kunngjorde myndighetene en stor utvidelse, og satte som mål å utløse regn over mer enn to millioner kvadratkilometer – et område større enn 187 av verdens land. Programmet ble offisielt lansert i forrige måned.
Denne innsatsen kan få store konsekvenser for både Kinas 1,4 milliarder mennesker og naboer som Myanmar, India og Nepal, og øke en slags etisk-meteorologisk spenning mellom nasjonal suverenitet og globalt ansvar.
Eller i lekform: har et land rett til å forme været?
«Jeg tror det vi har sett fra Kina – og det vi kommer til å se fra Kina – er værmodifiserende teknologi som brukes oftere og mer aggressivt og mer ensidig, og sannheten er at vi egentlig ikke vet hva det betyr for ulike økosystemer,” sa Dhanasree Jayaram, en professor i avdelingen for geopolitikk og internasjonale relasjoner ved Indias Manipal Academy of Higher Education som har forsket på kinesisk værmodifikasjon. «Det eneste vi vet er at atmosfæren ikke er delt av politiske grenser.»
Link til hele artikkelen_The Washington Post
Link til Kinas meteorologiske administrasjon
«CMA deltar aktivt i aktiviteter og programmer til WMO, IPCC, WCRP, GCOS, UNFCCC, GEO, CGMS, CEOS, Typhoon Committee, Verdensbanken, etc., og har samarbeidsavtaler med ECMWF, EUMETSAT, ICIMOD og GCC. CMA har etablert en bilateral samarbeidsmekanisme innen meteorologi med 22 land, inkludert USA, Canada, Finland, Australia, Japan, Russland, Storbritannia, Republikken Korea, Tyskland, Frankrike, DPRK, Mongolia og Vietnam.» LINK
Vennlig lenke
- NOAA
- De regionale klimasentrene i WMO RA
- APEC klimasenter
- Globale produksjonssentre for langdistanseprognoser (WMO GPCer)
- Mellomstatlig panel for klimaendringer IPCC
- FNs rammekonvensjon om klimaendringer
- WMO GPC-nettsted
- Ledende senter for verifiseringssystem for langdistanseprognoser
- Ledende senter for lang rekkevidde prognose multi-modell ensemble
Lenker til GPC-nettsteder
Link til artikkel _ Kina sprer værmodifikasjonsprogram over halve landet
Lenke til _ U.S. Senatets komité for bevilgninger anbefaler $15 000 000 til sky-aerosolforskning BEVILLINGER: 2020
«…forståelse av skyaerosoleffekter krever investeringer i nye teknikker som kontrollerte eksperimenter sammen med observasjonsstudier , modellering og databehandling. Komiteen anbefaler $15 000 000 for sky-aerosolforskning, teknologiinnovasjon og databehandling.» -Side 115 Link
+ There are no comments
Add yours