Norge fikk verstingpris etter dagens klimatoppmøte

SUR UTMERKELSE: «Dagens fossil»-prisen har blitt delt ut på klimatoppmøter siden 1999. Tirsdag stakk Norges statsminister av med prisen. Foto: Terje Pedersen

Norge har blitt kåret til «dagens fossil» av Climate Action Network (CAN) på klimatoppmøtet i Glasgow. Miljøministeren sier at han på ingen måte føler seg truffet.

Av CAISA LINEA HAGFORS

KARIN MURI

ALF BJARNE JOHNSEN

NTB

 og ODA ORDINGPublisert:Oppdatert for mindre enn 2 timer siden

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Den lite ettertraktede prisen deles ut daglig til landene som «gjør mest for å bidra minst» under klimaforhandlingene og ble først delt ut under klimaforhandlingene i Bonn i 1999.

Mens «vant», kom Japan på annenplass og Australia på tredje.

Climate Action Network (CAN) er verdens største sivilsamfunns-nettverk. De peker på at Norge vil utvikle – og ikke avvikle – olje- og gassproduksjon.

At Norge blir kåret til «Dagens fossil», mener generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond er helt på sin plass.

Hun mener at Norge har en «dobbeltrolle» som både klimaforkjemper og olje- og gassprodusent – og sier det er naturlig at dette får oppmerksomhet på klimatoppmøtet i Glasgow.

– På kort tid har Støre belært FN om at gass er en energikilde for fremtiden, samtidig som han har lagt fram konkrete forslag for å bekjempe , påpeker Andaur.

Miljøministeren: – Føler meg på ingen måte truffet

Den ferske klima- og miljøministeren (Ap) skriver i en e-post til VG at «vi må tåle at det blir rettet oppmerksomhet mot at Norge er en produsent av olje og gass, og at vi ikke har satt sluttdato for videre leting».

– Jeg registrerer at mange ser dette som et paradoks, når vi også er opptatt av klima. Men jeg er helt uenig i at Norge ikke er en konstruktiv bidragsyter i det internasjonale klimasamarbeidet, skriver Barth Eide (Ap) videre.

Han presiserer at han svarer på vegne av hele regjeringen.

UENIG: Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) er uenig i miljøbevegelsens dom over Norge som en versting. Foto: Gisle Oddstad

– Nettopp fordi vi er et olje- og gassproduserende land mener jeg at vi har et særlig ansvar for å ta en tydelig rolle i å framskynde overgangen til en utslippsfri framtid, noe som krever en fundamental omlegging av verdens energisystemer, sier Barth Eide.

– Inntil det har skjedd vil det fortsatt være etterspørsel etter fossil energi. Norge har vært, og skal være, en sterk pådriver for ny grønn , og jeg føler meg på ingen måte truffet av at vi skal være en såkalt versting.

– Vel fortjent

– Det er vel fortjent, sier generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark.

Naturvernforbundet er en del av det internasjonale klimanettverket som i dag ga klimaverstingprisen til Norge. Det var Naturvernforbundet som i dag nominerte Norge til prisen sammen med WWF Verdens naturfond.

– Den er fortjent fordi vi kommer som et av verdens rikeste land til det viktigste klimatoppmøtet og så har ikke med noen tiltak i bagasjen, men bare fortsetter med drift av dagens oljevirksomhet og på toppen av det er vi et land som skal lete etter nye oljefelt.

Esmark mener at dette reduserer Norges påvirkningsevne i klimaspørsmål.

– Skal Norge bli en klimaaktør, så må vi ta klimaansvar og gå i front. Norge er ansvarlig for rundt 1,2 prosent av de årlige globale utslippene, når vi tar med utslipp fra oljen og gassen vi selger.VG Forklarer: Derfor er Greta Thunberg kritisk til klimatoppmøtetVolume 90% 

Viser til regjeringens klimapolitikk

VG forsøkte tidligere tirsdag kveld å få kontakt med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han hadde da ikke anledning til å kommentere prisen.

I en SMS svarer statssekretær Tale Jordbakke (Ap) ikke konkret på hva statsministerens syn på tildelingen av «dagens fossil»-prisen er, men skriver:

«Det viktigste vi kan gjøre nå er å kutte utslippene, og regjeringen har som mål å kutte klimautslippene med 55 prosent innen 2030. Vi vil doble klimafinansieringen, slik at også de fattige landene får mulighet til utvikle ny teknologi og gå over til fornybar energi. Norge har tatt på seg ledertrøya for å utvikle ny og grønn teknologi, blant annet med karbonfangst og lagring som er helt nødvendig for å nå klimamålene.»Se Støre på talerstolen i GlasgowVolume 90% 

Ropstad: Må kvitte seg med verstingstempelet

Stortingsrepresentant og medlem av energi- og miljøkomiteen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), mener at prisen tydeliggjør hvor stort ansvar som hviler på regjeringen i å ta et internasjonalt lederskap i en global utfordring.

– Vi kan ikke være kjent med å være en versting i et spørsmål om omstilling hvor allerede Norge har tatt store grep, sier Ropstad i en uttalelse.

TYDELIG: Norge må kvitte seg med verstingstempelet, mener den tidligere KrF-partilederen. Foto: Hanna Kristin Hjardar

Han viser til at den forrige regjeringen, som KrF var en del av, igangsatte en plan for offensiv klimapolitikk og for å nå målet om å kutte Norges utslipp med 55% innen 2030.

– Det er helt avgjørende at den nye regjeringen viderefører denne offensive satsingen og kvitter seg med verstingstempelet, avslutter han.Her synger hun – igjenVolume 90% Publisert:Publisert: 02.11.21 kl. 20:48Oppdatert: 02.11.21 kl. 22:53

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.