Rekordvarme i Nord-Norge har vært til glede for mange. MDG-politiker mener det har en alvorlig bakside.
Trond Odin Myhre JohansenJournalist
Vi rapporterer fra AltaPublisert i dag kl. 07:08 Oppdatert i dag kl. 07:22Del på FacebookDel på TwitterDel på epost
– Det er ikke normalt at det blir 35 grader i Finnmark, sånn skal det ikke være, forteller Farid Shariati, førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Finnmark.
– Det er ikke normalt at det blir 35 grader i Finnmark, sånn skal det ikke være, forteller Farid Shariati, førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Finnmark.
Han viser til denne ukens varmerekord i Finnmark, og mener at det vi ser nå er klimakrisens inntog.
– Vi ser stadig flere varmerekorder som kommer hyppigere og hyppigere. Det skjer i det nordiske klimaet, men også i resten av verden.
Shariati forteller at det bare er tre år siden vi slo den ene varmerekorden etter den andre i Finnmark.
– Disse varmerekordene kommer til å bli slått. Det sier seg selv at om det fortsetter på denne måten vil framtiden være veldig mye mer uforutsigbar enn den er nå, sier han.
Kritiserer regjeringen
– I stedet for å ta tak og gjøre noe for å få ned klimautslippene i Norge, har vi en regjering som stadig vekk finner unnskyldninger for å gjøre alt annet enn det som er nødvendig, sier Shariati.
Han mener at det hele er en ansvarsfraskrivelse som er fullstendig uakseptabelt og umoralsk.
– Vi vet at klimakrisen er menneskeskapt. Dette anerkjenner også regjeringspartiene. Derfor er det også så frustrerende og se at de likevel ikke gjør noe med det.
Shariati viser til at mange av våre naboland i Norden og Europa de siste 30 årene har tatt grep.
– Det er langt fra nok, men likevel er det stor forskjell på hva de har fått til i forhold til Norge, sier han.
Shariati mener at løsningen er en rask og grønn omstilling.
– Jeg håper vi begynner å vise samme handlekraft for klimakrisen slik som vi har klart å vise for koronakrisen. Vi har alle forutsetninger for å gjøre dette på en god måte om vi handler raskt nå. Jo lengre tid vi venter, jo vanskeligere kommer det til å bli, sier han.Nord-Norge har det beste sommerværet – rekordvarmt i Finnmark
All grunn til å være bekymret
Klima- og miljøminister, Sveinung Rotevatn (V), har de siste dagene reist rundt i Finnmark.
På reisen har han fått oppleve jevne temperaturer på rundt 30 grader, og ministeren er også bekymret for alle varmerekordene som settes.
– Det er klart at det er et uttrykk for den store klimaendringen som pågår over hele verden. Og det er det all grunn til å være bekymra for, sier Rotevatn.
– Hva tenker du om kritikken fra Shariati?
– Jeg mener der er en feilslått kritikk. Norske klimagassutslipp går ned og ikke opp, sier klima- og miljøministeren.
Rotevatn forteller at klimagassutslippene har gått ned fem år på rad og er på sitt laveste nivå siden 1993.
– Det som vil kunne ødelegge dette er hvis vi får et regjeringsskifte med Arbeiderpartiet og Senterpartiet som ikke er noe interessert i å kutte utslipp. Det er denne regjeringa MDG har sagt de vil slippe fram, sier han.
Er ikke alene indikasjon på klimaendringer
Vakthavende meteorolog, Sjur Wergeland, sier at en eller to varme perioder ikke alene er en indikasjon på klimaendringer.
– De som jobber med klima og klimaendringer tror at varmeperiodene blir varmere og varmere, samt kommer hyppigere og hyppigere.
– Man kan derfor ikke se bort ifra at varmerekordene har en sammenheng med klimaendringene.
Det er derimot ikke unormalt at det blir så høye temperaturer i nord.
– De forrige rekordene er jo satt for en del år siden, så det har jo vært varmt tidligere også, avslutter Wergeland.Svalbard blant de varmeste stedene i landet. Har ikke blitt målt så høye temperaturer på over 40 år
+ There are no comments
Add yours