Vil endre loven for coronapass

Regjeringen skriver foreslår midlertidige endringer i smittevernloven for å få på plass coronasertifikat.

MINISTER: Ifølge helse- og omsorgsminister Bent Høie er en førsteversjon av coronapasset allerede er klart . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MINISTER: Ifølge helse- og omsorgsminister Bent Høie er en førsteversjon av coronapasset allerede er klart . Foto: Bjørn Langsem /

Regjeringen melder i en pressemelding fredag at de fremmer en proposisjon for Stortinget om midlertidige endringer i smittevernloven med rettslig grunnlag for coronasertifikat.

«Formålet med de nye bestemmelsene er å etablere et system for sikker og verifisert dokumentasjon av vaksinasjonsstatus, immunitet etter gjennomgått coronasykdom og testresultat», skriver Helse- og omsorgsdepartementet.

Ifølge departementet vil bruk av coronasertifikat innenlands i første omgang være aktuelt ved offentlige arrangementer, cruise og andre «pakketurer» slik Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anbefalt.– Corona-passet haster

– Mulig i bruk tidligere

– Vi vurderer også om det er aktuelt å bruke sertifikatet på andre områder og i som har strengere tiltak enn de nasjonale tiltakene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.

Regjeringen har bedt etatene vurdere om det er mulig å ta i bruk coronasertifikatet på et tidligere tidspunkt enn trinn 3 i gjenåpningen på flere områder, og bedt dem vurdere å åpne for lokal bruk.

Målet er at gjenåpningen kan skje raskere.

– Regjeringen mener at coronasertifikatet vil kunne legge til rette for en gradvis og kontrollert gjenåpning av samfunnet. Det kan bidra til en raskere gjenåpning nasjonalt, påpeker Høie.

– Finnes allerede

Han sier også at et en førsteversjon allerede er klar:

– Den første versjonen av det norske coronasertifikatet finnes allerede på helsenorge.no. Sertifikatet viser testresultat og om du er vaksinert mot corona. Det arbeides nå med å videreutvikle dette til et coronasertifikat i tråd med EUs rammeverk. Coronasertifikatet må fungere både innenfor og utenfor landets grenser, sier Høie.

I pressemeldingen understrekes det at bruk av coronasertifikat skal opphøre når smittenivå og tilsier at det ikke lenger er behov for restriksjoner.

– Også EU-regelverket skal være tidsmessig avgrenset. Det er opp til hvert enkelt land å bestemme nasjonal bruk, heter det her.Neste trinn 27. mai

Engasjerer

Det kom inn over 10 000 høringssvar til lovforslaget om et coronasertifikat i . En av avsenderne er Hans Petter Graver, som er professor ved Det Juridiske fakultet ved Universitetet i .

Han forteller Dagbladet at han og tre kolleger mener at det er flere svakheter ved forslaget, og at det også bryter med Grunnloven.

«Forslaget bryter med , EMK (Den europeiske menneskerettskonvensjon, red.anm.) og EØS-avtalen når ikke Stortinget skal fastsette absolutte krav til hva et sertifikat skal brukes til og hva det ikke kan brukes til», heter det i det 15 sider lange høringssvaret fra Graver og kollegene, som er gjengitt i en kronikk i Advokatbladet.

Til Dagbladet forklarer Graver at de mener lovforslaget bryter med Grunnloven fordi det foreslås at det er Helse- og omsorgsdepartementet som skal fastsette hvordan et coronasertifikat skal brukes.

– Vi mener at det er Stortinget, og ikke departementet, som skal fastsette hva coronasertifikatet skal brukes til, og hva det ikke skal kunne brukes til. Dersom det er departementet som skal fastsette disse reglene i coronaforskriften, anser vi det som er et brudd på Grunnloven, sier Graver.– Lovforslaget bryter med Grunnloven……og det gir de BLAFFEN I for de vet at folk tør ikke foreta seg noe!

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.