Virusmutant herjer: – En skrekkfilm

DAGBLADBLEKKA MED DAGENS SKREMSELSPROPAGANDA!

Den brasilianske byen Manaus kjemper en hard kamp mot Brasil-mutanten.

Angelica HagenPublisert fredag 29. januar 2021 – 22:51
Sist oppdatert fredag 29. januar 2021 – 23:04

Brasil er blant landene som har vært hardest rammet av coronapandemien. Den første bølgen i april førte til fulle sykehus og massegraver.

Så slo viruset til igjen.

Denne gangen hadde det mutert. P.1-varianten, eller Brasil-viruset, er trolig mer smittsomt og kanskje også mer dødelig.

Uildéia Galvão er sykehusleder ved et sykehus i Amazonas’ hovedstad, Manaus. Ved første bølge tok det ti dager før kapasiteten på sykehuset var nådd bristepunktet.

Nå, i januar, tok det 24 timer, forteller han til Washington Post.

Det ble raskt tomt for oksygen, og pasienter ble kvalt til . Flere har dødd hjemme, fordi de ikke fikk plass på sykehus.Brasils Bolsonaro slaktes: Elendig vaksineplanlegging

– Ser død hver dag

Forskerne tror P.1-varianten har sirkulert i Brasil siden desember. Den er nå den dominante virustypen i Manaus.

Mutanten er påvist i flere land. Det første tilfellet av Brasil-mutanten ble oppdaget i USA mandag.

– Det som har blitt sagt tidligere, om at denne typen er mer smittsom, men ikke mer dødelig, er ikke det vi ser i Manaus. Det er ikke en følelse, men fakta, sier epidemiolog Noaldo Lucena til Post.

Det er vanskelig for Lucena å se for seg at det kan bli verre.

– Du ser død hver eneste dag. Død som kunne vært unngått. Du velger hvem som lever og hvem som dør. Hvem som får oksygen og hvem som ikke får. Det er som en skrekkfilm.Tar hydroksyklorokin for å bli friskVolume 90%SMITTET: Brasils president Jair Bolsonaro er trygg på at han blir frisk av ved å ta antimalaria-medisinen hydroksyklorokin. Video: Jair Bolsonaro / Facebook

Byen Manaus huser to millioner mennesker langs elva i Amazonas. Til tross for at byen har vært hardt rammet av pandemien, har det vært få tiltak og restriksjoner.

– Manaus representerer en befolkning som gir oss en databasert indikasjon på hva som skjer om vi lar SARS-CoV-2 få spre seg mer eller mindre ubegrenset, skrev forskere i en artikkel i Science denne uka.

Trodde på flokkimmunitet

Etter det store utbruddet i april og mai, trodde forskere og at man hadde oppnådd flokkimmunitet i byen. Det ble skrevet forskningsartikler om hvordan «Manaus kunne bli den første brasilianske byen som slo ned pandemien».

Men i desember begynte antall smittetilfeller og igjen å øke.

To måneder tidligere varslet Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz), et anerkjent brasiliansk forskningsinstitutt for , behovet for restriksjoner, fordi man begynte å se konturene av en ny bølge.

– Vi sendte 13 varsler, og én veldig alarmerende en i desember, som forklarte at situasjonen var i ferd med å bli alvorlig. Alle gjorde narr av studiene og advarslene, spesielt president Jair Bolsonaro, sier forsker Jesem Orellana til CNN.President Bolsonaro coronasmittet

Flokkimmunitet ble brukt som begrunnelse for å ikke ta grep.

På julaften ble det imidlertid iverksatt tiltak. Alle ikke-essensielle butikker ble stengt. Det førte til massive protester og demonstrasjoner i byen. To dager seinere, gikk guvernør Wilson Lima tilbake på tiltakene.

Gir protester skylda

Ordfører Davis Almeida har i et intervju med CNN gitt protestene og nyttårsfeiring skylda for smittehoppet, som har ført til 250 000 smittede og over 7000 dødsfall i Amazonas.

Ikke lenge etter juleferien eksploderte antall sykehusinnleggelser. Sykehusene knelte. Antall som døde hjemme økte fra 35 personer i måneden i mai til 178 personer i desember, ifølge Washington Post.Feier corona-tall under teppet

På dette tidspunktet, mente forskerne at 76 prosent av innbyggerne i Manaus allerede hadde vært smittet. Men likevel var denne smittebølgen større enn den første.

10. januar varslet Japan at det var oppdaget en ny variant av coronaviruset, fra en person som nylig hadde vært på reise i Amazonas-regionen i Brasil.

Viruset har hatt mange varianter, men det er særlig Brasil-mutanten, Storbritannia-varianten og Sør -mutanten som skaper bekymring. De to sistnevnte er påvist i .

FHI har tidligere varslet at Brasil-varianten kan være enda mer smittsom enn variantene fra både England og Sør-Afrika.

«Kvelningskammer»

I midten av januar ble sykehusene i Amazonas’ hovedstad omtalt som «kvelningskammer». Hundrevis av pasienter ble fraktet ut av byen, noen til andre siden av landet.

Regjeringen ble varslet om katastrofen, ifølge rettsdokumenter, men gjorde ingenting for å gripe inn, skriver Washington Post.

3. januar varslet sykehusene at helsesystemet kom til å kollapse innen ti dager. Selskapet White Martins, som leverer oksygen til sykehusene i Manaus, varslet at de ikke kunne levere tjenestene. 14. og 15. januar tok en rekke personer sitt siste åndedrag.Voldsom økningVolume 90%MASSEGRAV: Dette er blant det hardest rammet området i Brasil. Video: Ap

Helsedepartementet har forsvart responsen med at de sendte leger til byen, og hjalp til med flere sengeplasser.

Helseminister Eduardo Pazuello er nå under etterforskning av justisministeren på grunn av påstandene om passivitet. Han har stasjonert seg i byen på ubestemt tid for å følge situasjonen.

– Vi hadde et hopp i smitte i begynnelsen av januar. Det tredoblet antallet smittede. Det var en helt ukjent situasjon for hele verden, det gikk veldig fort, uttalte han tirsdag denne uka.«Plant ræva di hjemme»

Unge pasienter

Guvernør Lima har igjen innført tiltak, og hele Amazonas-regionen er nå inne i en slags lockdown. Han har advart mot at de neste ukene kan bli de verste.

Intensivlege Luan Matos de Menezes omtaler virusbølgen som den verste siden pandemien.

– Det som skjer er veldig alvorlig. Tilstanden til pasientene er mye verre enn under den første bølgen. Det er mer alvorlig enn i andre deler av landet. De dør raskere. Antallet alvorlig syke er høyere, og pasientene er yngre, sier han til CNN.

– I går døde en 24 år gammel mann på min avdeling. Jeg har pasienter som er 32 og 29. Unge pasienter som er i en veldig kritisk tilstand, advarer legen.– Han sender Brasil til slaktehuset

En forskningsartikkel, publisert onsdag i The Lancet, omtaler situasjonen i Manaus som bekymringsfull og uventet.

Forskerne peker på at antall personer med antistoffer kan ha vært lavere enn antatt, men mener likevel at det burde ha bremset et større utbrudd i samme befolkning. Det kan forklares med at man ikke er immun mer enn noen måneder, mener forskerne.

De slår også fast at det kan bety at de nye mutantene av coronaviruset kan være mer smittsomme, og skriver at virusvariantene må undersøkes nøye framover.FHI vurderer nye Brasil-råd

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.