Stengte ned Norge:

Høyre fosser fram, Erna rekordpopulær.

NÅ LURER JEG PÅ OM DET ER NOE/MYE JEG IKKE HAR SKJØNT!

Høyre går fram 6,5 prosent i Dagbladets januarmåling og statsminister Erna Solberg har aldri vært mer populær. Målingen er tatt opp i dagene etter de nye kraftige tiltakene mot coronaviruset.

Jørgen GilbrantPublisert torsdag 28. januar 2021 – 21:06

– Dette viser hvordan valget godt kan bli hvis det blir et pandemivalg. Det er en samling rundt leirbålet. Høyre får et skikkelig styringstillegg, sier valgforsker Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger etter å ha sett Dagbladets tall.

Det er store utslag i Ipsos’ januarmåling utført for Dagbladet. Høyre gjør et enormt hopp siden sist måling som ble tatt opp rett før jul og går fram fra 18,9 til 25,4 prosent. En framgang på hele 6,5 prosentpoeng.

Senterpartiet er med 21,4 prosent nok en gang større enn , som måles til 20,4 prosent.

– Dette er gode tall for Høyre, og en skikkelig vitamininnsprøytning for oss ved inngangen til valgåret, sier nestleder og finansminister Jan Tore Sanner, som knytter målingen til Høyres håndtering av coronapandemien.

Målingen ble tatt opp mandag til onsdag denne uka, altså dagene etter at regjeringen innførte de strengeste coronatiltakene siden mars etter funnet av coronamutanten i Nordre Follo.

– Det er tøffe tider for veldig mange, men jeg er overbevist om at hvis vi alle fortsetter den gode innsatsen en stund til, så klarer vi sammen å ta Norge trygt ut av coronakrisen, fortsetter Sanner.https://graphics.dbstatic.no/Grafikk/mmi/2021-01.html

Feilmarginen på målingen er +/- 1,6-3,7 prosent og det er bare utslagene for Høyre, MDG og Frp som er signifikante. For Høyre er feilmarginen 3,6, for Frp 2,3 og MDG 1,4 prosent.

Rekordpopulær

Høyres enorme framgang siden desember gjenspeiles også i statsministermålingen der er tilbake på populariteten hun hadde i mars 2020 da ble stengt ned første gang.

59 prosent mener Erna Solberg gjør en god jobb som statsminister, mens 32 prosent svarer middels på spørsmålet. Bare 8 prosent mener Solberg gjør en dårlig jobb.

– Erna Solberg tangerer den høyeste målingen hun har hatt som statsminister og er uten tvil et svært sterkt kort for Høyre når den lange valgkampen begynner snart, sier Rosness i Ipsos.

Men selv om Høyre flyr høyt og folket flokker seg om statsministeren under en krise, er det lite å hente for samarbeidspartiene KrF og Venstre som får henholdsvis 2,9 og 2,5 prosent.

Til sammen får de tre regjeringspartiene 49 mandater, som er 11 færre enn i dag. Legges Frp til når borgerlig side 67 mandater som er ned 88 fra i dag. Det trengs 85 mandater for å få flertall på Stortinget.Vil ikke lenger bruke «dugnad»Volume 90%IKKE LENGER DUGNAD: Erna Solberg innrømmer at coronatiltakene rammer skjevt i samfunnet, og har i stor grad gått bort fra å bruke ordet «dugnad», som var et ord hun brukte hyppig i fjor. Video: Gilbrant og Johansen / Dagbladet TV

Klart rødgrønt flertall

Senterpartiet får nok en kanonmåling på 20-tallet og ligger prosentpoenget foran Arbeiderpartiet med henholdsvis 21,4 og 20,4 prosent.

Det er første gang Ap er landets tredje største parti på en Ipsos-måling.

Men Arbeiderpartiets tilbakegang rører ikke ved det stabile rødgrønne flertallet på målingene. Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV har til sammen 92 mandater på målingen og altså flertall uten Rødt eller MDG.

– Vi vet det tar tid å bygge opp tapt tillit. Arbeiderpartiet skal bli større og styrke oss i tiden framover. Det rødgrønne samarbeidet styrkes og vi jobber hver dag for å sikre ei ny retning for landet og en regjering som tar vanlige folks hverdag på alvor, sier partisekretær Kjersti Stenseng om nok en måling som gjør Ap til Norges tredje største parti.

Det solide rødgrønne flertallet skyldes i stor grad Senterpartiets evne til å hente velgere over fra høyresiden.https://omny.fm/shows/rett-paa/den-farlige-vaksinemotstanden/embed

Velgermagneten

Senterpartiet henter 65.000 velgere fra regjeringspartiene, viser snittet av målingene de siste seks månedene. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bidrar derfor sterkt til at KrF befinner seg under sperregrensen, i tillegg forsyner han seg grådig fra Høyre og Frp.

– Senterpartiet er det verdikonservative alternativet på venstresiden. De henter 18 prosent av Frp-velgerne fra 2017 og de tar mange KrF-velgere, sier valgforsker Tuastad på telefon fra Stavanger.

Bakgrunnstallene viser at Senterpartiet er Norges største parti blant husholdninger med under 500.000 i inntekt.

– Senterpartiet er det nye Arbeiderpartiet for folk som ikke er veldig opptatt av miljø og klima, sier Tuastad.

99 prosent

Valgforsker Jørgen Bølstad ved Universitetet i sammenfatter alle målinger som gjøres i Norge og lager en prognose for høstens stortingsvalg som han publiserer på nettstedet Estimite.com.

Han peker tilbake til 2018 for å forklare når det gikk galt for Erna Solbergs flertall.

– Fra januar 2018 til November 2019 gikk den blå blokkens samlede oppslutning ned omtrent 14 prosentpoeng – fra 51,5 til 37,5 prosent. Sannsynligheten for at denne blokken ville fått flertall på Stortinget dersom et valg hadde blitt avholdt i løpet av en gitt uke gikk ned fra over 99 prosent til under 1 prosent i løpet av 2018, sier Bølstad og viser til sannsynlighetsmodellen.

– Per i dag gir modellen den blå blokken en sannsynlighet på ca 6 prosent for å få flertall på Stortinget ved neste valg, men hvis oppslutningen deres holder seg på nåværende nivå frem til valget, vil denne sannsynligheten gradvis gå ned mot 1 prosent, sier Bølstad, som sier modellen ligner på Nate Silvers og FiveThirtyEight som har blitt mye brukt under de siste amerikanske valgene.

MDG ute av Stortinget

Samtidig faller Fremskrittspartiet ned til 9,5 etter en god desembermåling. Ett år etter at partileder Siv Jensen tok partiet ut av regjering måles Frp til 9,5 prosent.

Mest dramatisk er det for MDG som helt faller ut av Stortinget med 1,8 prosent. MDG har ikke vært målt så lavt hos Ipsos siden mai 2013.

– Da fikk de 1,2 prosent. Dette er et brudd med MDGs trend de siste målingene. I 2020 var de over sperregrensen i 8 av 11 målinger og har ikke vært under 3 prosent siden november 2018, sier Maria Rosness i Ipsos.Ut mot TV 2-måling: – Slett håndverk

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.