Til tross for at han brukte munnbind og holdt avstand, ble Gunnar (73) smittet av det muterte viruset. Nå advarer ekteparet andre.
BLE SMITTET: I to uker følte ekteparet Aud (76) og Gunnar Gulliksen (73) seg fullstendig utslått av det muterte coronaviruset. Foto: PrivatLine BrustadPublisert torsdag 28. januar 2021 – 12:47
Sist oppdatert torsdag 28. januar 2021 – 13:53CORONA INorgeVerdenpåvist smittet62 000+367innlagt104-16døde557+7SE MERANNONSE
Ekteparet Aud (76) og Gunnar Gulliksen (73) fra Ski startet dette året med å bli smittet av det muterte coronaviruset.
Nå, som de endelig er friske igjen, vil de gjerne advare andre om hvor ekstremt smittsomt de mener den muterte varianten er.
– Det skulle ikke være mulig at vi ble smittet, sier Aud til Dagbladet.
Men det ble de altså. Og det var Gunnar som fikk viruset først.https://omny.fm/shows/rett-paa/den-farlige-vaksinemotstanden/embed
Brukte munnbind
På nyttårsaften dro Gunnar på besøk til en kamerat på sykehjemmet i Langhus. Gunnar tok smittevernet på aller største alvor, og hadde på seg munnbind under hele besøket. Likevel mener man at det var her han ble smittet.
– Jeg tok ikke på noen dører, for de gikk opp automatisk, og jeg satte meg på en krakk ved enden av senga til kameraten, altså minst halvannen meter fra ham, og jeg rørte ingenting. Hele besøket varte i maks 50 minutter. Det er helt umulig å forstå at jeg ble smittet der, sier Gunnar.Strengeste innreiseregler siden 12. mars
– Men så ekstremt smittsomt er altså dette viruset, legger han til.
Ekteparet har tidligere stått fram i lokalavisa, i Østlandets Blad.
Langhus bo- og servicesenter er blitt beskrevet som sentrum for utbruddet av den muterte coronavirusvarianten fra Storbritannia. Den førte til at hele Nordre Follo kommune stengte ned 22. januar.Slik muterer virusVolume 90%MUTASJON: Slik har det britiske viruset mutert. Video: Nucleus Medical Media. Direktør i Bioteknologirådet, Petter Frost. Reporter: Anton Lier.
Ble syke
To dager etter besøket på sykehjemmet fikk Gunnar de første symptomene. Han begynte å tørrhoste.
Han bestilte en time, og fikk testet seg samme dag. Deretter tok det et døgn før han fikk en bekreftelse på at han var smittet.
– Smittevernkontoret og fastlegen min tok umiddelbart kontakt, sier Gunnar, som beskriver oppfølgingen som meget god.
Også kameraten på sykehjemmet fikk påvist viruset, og ble overført til en egen corona-avdeling. Ekteparet sier de er rimelig sikre på at det var via sykehjemmet de ble smittet. Flere andre på sykehjemmet fikk påvist smitte i dagene som fulgte, og også ansatte ved sykehjemmet har i ettertid fulgt opp ekteparet.
To dager etter mannen begynte Aud å få sine første symptomer. Den første testen hun tok var negativ, mens den andre var positiv.MENINGERBare ett tiltak igjen
Fryktet forverring
Hun forteller at hennes og mannens sykdomsforløp var veldig forskjellig.
Aud fikk fryktelig hodepine.
– Jeg ble kjempedårlig. Hodepinen var så forferdelig at jeg ikke kunne lene hodet inntil stolen, for det gjorde så vondt. Jeg følte meg skikkelig dårlig og hadde ingen krefter. Etter ei uke mistet jeg også lukt- og smakssans, sier hun.
Det gjorde aldri Gunnar. Han fikk derimot høy feber og mistet matlysten.
– Det verste har vært pusten, sier Gunnar.
– Å slite med å puste var i seg selv tungt, og redselen for at det skulle bli verre var krevende, sier han.
– Skummelt
I to uker følte ekteparet seg fullstendig utslått.
– Sykdommen var noe helt annet enn hva jeg har opplevd før, sier Aud.
– Hvordan da?
– Jeg vet ikke. Det er ikke noe som likner på noe annet. Det er vanskelig å beskrive det, men man føler veldig at det er noe i kroppen som absolutt ikke skal være der, sier hun.
– Jeg tror ikke man blir mer syk av det muterte viruset enn av det originale coronaviruset, fortsetter hun.
– Men det er skummelt at det er så smittsomt. Og det er skummelt å tenke på at man aldri vet hvem som kan bli alvorlig syk av det, sier hun.- Opptil 70 prosent mer smittsomtVolume 90%MER SMITTSOMT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at den muterte versjonen av coronaviruset er opptil 70 prosent mer smittsomt. Reporter: Maja Walberg Klev
Ble bra igjen
I likhet med mange andre opplevde ekteparet at den andre uka av sykdomsforløpet var den tyngste.
– Jeg var litt engstelig for mannen min, særlig i uke to, for da orket han ingenting. Han bare sov, sier Aud.
– Det var skumle greier. Jeg må si det, legger hun til.
Heldigvis gikk det bra med dem begge.
– Jeg er helt fin igjen nå. Luktesansen kom tilbake etter 12 dager. Gunnar kommer seg også sakte, men sikkert, og begynner å bli seg selv igjen, ser Aud og fortsetter:
– Og det tror jeg det er viktig å snakke om – at selv om man har følt seg så dårlig, så blir man bra igjen. For når det er som verst, er det ganske tungt – og da er det godt å tenke på at det kommer til å gå over.
Trygg
Paret har også opplevd at smittevern kan forhindre videre smitte. På kvelden på nyttårsaften, etter at Gunnar hadde kommet tilbake fra besøket på sykehjemmet, var paret sammen med noen venner.
De holdt da stor avstand til hverandre både før, under og etter middagen – og ingen av vennene ble smittet.
– Gunnar satt heldigvis lengst unna av alle, sier Aud, som ber folk om å følge smittevernrådene.
– Min klare anbefaling er at alle følger de beskjedene myndighetene kommer med. Det gjør meg rasende når noen sier at dette ikke er farlig, og bare en mild influensa. Dette er langt mer alvorlig, sier Aud, som nå, som immun, sier at hun for første gang på lenge føler seg trygg.
– Det er en god følelse, som jeg unner alle andre. Vi satser på at immuniteten vil vare til vi får vaksine, sier hun.
Paret fikk beskjed den 25. januar at det var det muterte viruset de hadde blitt smittet av.
– Vi hadde forventet det. Likevel var det godt å få det bekreftet, sier paret.– Avstand blir viktigere
+ There are no comments
Add yours