Advarer mot å bruke munnbind – kan utgjøre smitterisiko.
Denne videofilen kan ikke avspilles.(Feilkode: 203000)CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TVTrine Høklie JonassenPublisert torsdag 27. februar 2020 – 11:29
Sist oppdatert søndag 01. november 2020 – 20:03
Munnbind rives vekk fra apotekene. Etter at coronaviruset ble påvist hos en person i Norge onsdag kveld, og Folkehelseinstituttet gikk ut og oppfordret helsetjenesten om å forberede seg på en alvorlig epidemi, har pågangen etter munnbind vært enorm. Apotekene oppgir at lagrene er tomme.
Fagansvarlig farmasøyt Signe Lill Andersen i 123apotek.no oppgir til Dagbladet at de i løpet av to timer onsdag kveld solgte 2500 munnbind.
– Det er en uvanlig stor pågang for Norge å være. Vi så allerede at antall bestillinger økte i midten av januar, og siden har det tiltatt, før det i går kveld tok helt av.
Andersen har jobbet som farmasøyt i en årrekke, også da Sars-viruset og svineinfluensaen herjet, men hun har aldri opplevd større pågang.
– Hva slags munnbind er det folk bestiller?Kjente medisiner kan fungere
– Det er de vanlig munnbindene som helsepersonell bruker. Ironisk nok blir de produsert i Kina, og flere kinesere har vært i kontakt med oss for å kjøpe tilbake fordi der er mangelen på munnbind stor, sier hun og fortsetter:
– Jeg opplever de 2500 bestillingene i går som litt hysteri og at det nå er en redsel som brer seg. Mange av de som har bestilt skal også ut å reise og vil beskytte seg på flyplasser og lignende.
Advarer mot bruk av munnbind
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer derimot folk som ikke jobber som helsepersonell mot å bruke munnbind – og sier at bruken kan øke risikoen for sykdom.Dette er den smittede
Munnbind er laget for engangs bruk og får fort bakterier og virus både på innsiden og utsiden. Har man ikke gode rutiner for å ikke berøre munnbindet under og etter bruk, for hvordan man tar det av uten å forurense hendene og for å utføre håndhygiene etter å ha berørt munnbindet kan det være med på å forverre smittespredning, oppgir FHI.
Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo, bekrefter at munnbind kan øke risikoen for smitte.
– Det er veldig få av disse munnbindene som faktisk er tette nok til å forhindre at viruset kommer inn under masken og treffer nesen din, sier hun.
Da hun gjestet NRK Dagsrevyen onsdag, forklarte hun at maskene hun har sett folk bruke, er løse og åpne, slik at viruset lett kommer seg inn og masken.
– Hvis du da går med masken for å beskytte deg mot viruset, vil det kunne ha motsatt effekt, ved at viruset fanges mellom munnen og masken og du kan faktisk bli lettere smittet.
Folkehelseinstituttet anbefaler på bakgrunn av dette å ikke bruke munnbind utenfor helsetjenesten. Unntak er ved nær kontakt med syke personer, som pleie av syke familiemedlemmer.
– Grunnen til at vi ikke anbefaler friske folk å bruke munnbind, er først og fremst at det har liten effekt utenfor helsetjenesten. Vi ser at de fleste bruker munnbindene feil. Et munnbind kan være ubehagelig å ha på seg og da er det naturlig å ta seg til ansiktet og rette på det. Dermed kan bakterier eller virus fra hendene bidra til at man i verste fall kan man få viruset under masken og inn på slimhinnene, sier seksjonsleder i FHI, Hanne-Merete Eriksen-Volle til Dagbladet.
For å hindre smitte
Munnbind er primært konstruert for å hindre smitte fra helsepersonell til sårbare pasienter. De er altså konstruert for å hindre smitteoverføring fra den som bærer munnbindet, oppgir Folkehelseinstituttet.
– Vi ønsker at helsepersonell skal bruke munnbind, og grunnen til det er at det har en effekt når man bruker det over kort tid, og bruker det når man håndterer pasienter med kjent smitte. I tillegg har de opplæring i å bruke munnbindet riktig, sier Eriksen-Volle.
Farmasøyt Andersen er enig.
– Effekten av munnbind vil gi en viss beskyttelse mot virus, men det hjelper best for å forhindre at viruset sprer seg. Hvis du selv er smittet, hjelper det mot å hindre videre smitte.
Hennes råd mot smitte er heller generelt god hygiene.
– Hvis du er frisk, er hyppig håndhygiene vel så viktig. Bruk varmt vann, såpe og antibac – da har du gjort det viktigste for å hindre sykdom, sier hun.
Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært i kontakt med syke eller vært ute blant folk, før du spiser eller tilbereder mat, og etter toalettbesøk.
– Den viktigste og mest effektive måten å forhindre smitte på er å ha god håndhygiene. Og god hostehygiene – det gjelder vanlig influensa så vel som somitte med coronavirus, sier seksjonsleder i FHI, Hanne-Merete Eriksen-Volle.
Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, oppgir Folkehelseinstituttet.
Apotekene er tomme for munnbind
Hvordan smitter influensa?
Influensa- og forkjølelsesvirus smitter ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person til slimhinnene i øyne, nese eller munn hos en annen person.
Smitten kan overføres på tre måter:
- Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
- Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
- Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.
Kilde: FHI
+ There are no comments
Add yours