JA DER KOM FUGLEINFLUENSAEN…SOM FORVENTET
5. juni 2024
Se alle DON-er relatert til denne begivenheten
Situasjonen på et øyeblikk
23. mai 2024 rapporterte Mexico International Health Regulations (IHR) National Focal Point (NFP) til PAHO/WHO et bekreftet dødelig tilfelle av menneskelig infeksjon med fugleinfluensa A(H5N2)-virus påvist hos en bosatt i delstaten Mexico som var innlagt på sykehus i Mexico by. Dette er det første laboratoriebekreftede menneskelige tilfellet av infeksjon med et influensa A(H5N2)-virus som er rapportert globalt og den første fugle-H5-virusinfeksjonen hos en person som er rapportert i Mexico. Selv om kilden til eksponering for viruset i dette tilfellet foreløpig er ukjent, er det rapportert om A(H5N2)-virus hos fjørfe i Mexico. I følge IHR (2005) er en menneskelig infeksjon forårsaket av en ny undertype av influensa A-virus en hendelse som har potensial for høy folkehelsepåvirkning og må meldes til WHO. Basert på tilgjengelig informasjon vurderer WHO den nåværende risikoen for den generelle befolkningen som utgjøres av dette viruset som lav. KOMMENTAR: TYPISK RETORIKK…SENERE BLIR DET ILLE…OG DA!
Beskrivelse av situasjonen
Den 23. mai 2024 rapporterte Mexico IHR NFP til PAHO/WHO et bekreftet tilfelle av menneskelig infeksjon med fugleinfluensa A(H5N2)-virus påvist hos en 59 år gammel bosatt i delstaten Mexico som var innlagt på sykehus i Mexico City og hadde ingen historie med eksponering for fjørfe eller andre dyr. Saken hadde flere underliggende medisinske tilstander. Sakens pårørende rapporterte at saken allerede hadde vært sengeliggende i tre uker, av andre årsaker, før de akutte symptomene begynte.
Saken utviklet 17. april feber, kortpustethet, diaré, kvalme og generell ubehag. Den 24. april søkte saken legehjelp, ble innlagt på sykehus ved National Institute of Respiratory Diseases “Ismael Cosio Villegas” (INER per dets akronym på spansk) og døde samme dag på grunn av komplikasjoner av tilstanden hans.
Resultater fra sanntids polymerasekjedereaksjon (RT-PCR) av en luftveisprøve samlet inn og testet ved INER 24. april indikerte et influensa A-virus som ikke kan undertypes. 8. mai ble prøven sendt for sekvensering til Laboratory of Molecular Biology of Emerging Diseases Center for Research in Infectious Diseases (CIENI per akronymet på spansk) av INER, noe som indikerte at prøven var positiv for influensa A(H5N2). Den 20. mai ble prøven mottatt ved Institute of Epidemiological Diagnosis and Reference (InDRE per akronym på spansk) ved Mexico National Influenza Centre, for analyse ved RT-PCR, for å oppnå et positivt resultat for influensa A. 22. mai sekvensering av prøven bekreftet at influensasubtypen var A(H5N2).
Ingen ytterligere tilfeller ble rapportert under den epidemiologiske undersøkelsen. Av de 17 kontaktene som ble identifisert og overvåket på sykehuset der saken døde, rapporterte en rennende nese mellom 28. og 29. april. Prøver tatt fra disse sykehuskontaktene mellom 27. og 29. mai testet negative for influensa og SARS-CoV 2. Ytterligere tolv kontakter (sju symptomatiske og fem asymptomatiske) ble identifisert i nærheten av sakens bolig. Prøver av svelgeekssudat, nasofaryngeale vattpinner og serum ble tatt fra disse personene. 28. mai rapporterte InDRE at alle tolv prøvene fra kontakter i nærheten av pasientens bolig testet negative for SARS-CoV-2, influensa A og influensa B, bestemt ved RT-PCR. Resultatene av de serologiske prøvene venter. BEROLIGENDE!
I mars 2024 ble et høypatogen aviær influensa A(H5N2)-utbrudd oppdaget i en fjærfefarm i bakgården i delstaten Michoacán, som grenser til delstaten Mexico der saken holdt til.
I tillegg ble det i mars 2024 identifisert et utbrudd av lavpatogen aviær influensa (LPAI) A(H5N2) hos fjørfe i Texcoco, delstaten Mexico, og et andre utbrudd av LPAI A(H5N2) i april i Temascalapa kommune i samme tilstand. Foreløpig har det ikke vært mulig å fastslå om dette menneskelige tilfellet har sammenheng med nylige fjørfeutbrudd (1).
En studie som beskriver den kontinuerlige sirkulasjonen av lavpatogenisitet aviær influensa H5N2-virus i Mexico og spredning til flere andre land ble publisert i 2022 (2).
Epidemiologi
Dyreinfluensavirus sirkulerer normalt i dyr, men kan også infisere mennesker. Infeksjoner hos mennesker er først og fremst ervervet gjennom direkte kontakt med infiserte dyr eller forurensede miljøer. Avhengig av den opprinnelige verten, kan influensa A-virus klassifiseres som fugleinfluensa, svineinfluensa eller andre typer animalske influensavirus.
Fugleinfluensavirusinfeksjoner hos mennesker kan forårsake milde til alvorlige øvre luftveisinfeksjoner og kan være dødelige. Konjunktivitt, gastrointestinale symptomer, encefalitt og encefalopati er også rapportert.
Laboratorietester er nødvendig for å diagnostisere menneskelig infeksjon med influensa. WHO oppdaterer med jevne mellomrom tekniske veiledningsprotokoller for påvisning av zoonotisk influensa ved bruk av molekylære metoder, f.eks. RT-PCR. Bevis tyder på at noen antivirale legemidler, spesielt neuraminidasehemmere (oseltamivir, zanamivir), kan redusere varigheten av viral replikasjon og forbedre overlevelsesutsiktene i noen tilfeller.
Folkehelserespons
Lokale og nasjonale helsemyndigheter iverksatte følgende folkehelsetiltak:
- Epidemiologisk utredning av sak og kontakter.
- Overvåking av helsepersonell med tidligere kontakt med pasienten.
- Overvåking og overvåking av influensalignende luftveissykdom (ILI) og alvorlig akutt luftveissykdom (SARI) i nabokommuner (innenfor samme helseregion), for å analysere atferd og trender for luftveissyndromer og -virus i regionen.
- Analyse av trendene for lungebetennelse og bronkopneumoni, akutte luftveisinfeksjoner og konjunktivitt av helsetjenestene i Mexico by og delstaten Mexico.
- Identifisering av overføringskjeder og risikofaktorer i kommunen der saken holdt til, staten Mexico og områdene rundt.
- Opplæring i Nasjonal veileder for beredskap, forebygging og respons på et utbrudd eller en zoonotisk influensahendelse i grensesnittet mellom dyr og mennesker.
- Kommuniserte med dyre- og miljøhelsemyndigheter for å styrke overvåkingsaktiviteter i fjørfe og ville fugler i nærheten av sakens bolig og områder med en historie med lavpatogen aviær influensa A(H5N2) utbrudd.
PAHO/WHO implementerte følgende tiltak:
- Styrking av rutine- og hendelsesovervåking på menneske-dyr-grensesnittet med WHOs samarbeidssentre og strategiske partnere.
- Forbedring av molekylær diagnostisk kapasitet for påvisning av zoonotiske sykdommer gjennom kunnskapsoverføring, opplæring og teknisk støtte med nylig vekt på fugleinfluensa A(H5N1)
- Styrke nasjonal kapasitet for rask forsendelse av prøver fra mennesker og dyr til WHOs samarbeidende sentre for ytterligere karakterisering og/eller vaksinesammensetningsanalyse.
- Regelmessig risikovurdering for overførbarhet og alvorlighetsgrad for zoonotiske virus.
- Oppdatering av retningslinjer for influensaovervåking og respons ved menneske-dyr-grensesnittet.
- Revisjon av erfaringer som respons og erfaringer fra land som opplevde utbrudd av zoonotisk influensa.
- Teknisk styrking av risikokommunikasjonskapasitet for arrangementer i menneske-dyr-grensesnittet.
- Klinisk ledertrening om zoonotisk influensabehandling, infeksjonsforebygging og -kontroll (IPC), og omorganisering av helsetjenester.
- Opplæring av dyreskrotthåndtering, inkludert IPC tekniske aspekter.
- PAHO publiserte anbefalinger for å styrke tverrsektorielt arbeid innen overvåking, tidlig oppdagelse og forskning ved grensesnittet mellom mennesker og dyr.
WHO risikovurdering
Dette er det første laboratoriebekreftede menneskelige tilfellet av infeksjon med et influensa A(H5N2)-virus som er rapportert globalt, og det første A(H5)-virusinfeksjonen hos en person som er rapportert i Mexico. Saken hadde flere underliggende forhold, og etterforskningen av helsemyndighetene i Mexico pågår for å fastslå den sannsynlige kilden til eksponering for viruset. Influensa A(H5N2)-virus har nylig blitt påvist i fjærfe i Mexico.
Når fugleinfluensavirus sirkulerer i fjørfe, er det en risiko for infeksjon og små klynger av menneskelige tilfeller på grunn av eksponering for infisert fjærfe eller forurensede miljøer. Derfor er sporadiske menneskelige tilfeller ikke uventede. Menneskelige tilfeller av infeksjon med andre H5-subtyper inkludert A(H5N1), A(H5N6) og A(H5N8) virus er rapportert tidligere. Tilgjengelig epidemiologisk og virologisk bevis tyder på at A(H5)-virus fra tidligere hendelser ikke har oppnådd evnen til å opprettholde overføring mellom mennesker, og derfor er den nåværende sannsynligheten for vedvarende spredning fra menneske til menneske lav. I følge den informasjonen som er tilgjengelig så langt, har det ikke blitt oppdaget ytterligere tilfeller av infeksjon med A(H5N2) hos mennesker knyttet til dette tilfellet.
Det finnes ingen spesifikke vaksiner for å forhindre influensa A(H5)-virusinfeksjon hos mennesker. Kandidatvaksiner for å forhindre A(H5)-infeksjon hos mennesker er utviklet for pandemiberedskapsformål. Nære analyser av den epidemiologiske situasjonen, ytterligere karakterisering av de nyeste virusene (hos mennesker og fugler) og serologiske undersøkelser er avgjørende for å vurdere tilknyttede risikoer og for å justere risikohåndteringstiltak i tide.
Basert på tilgjengelig informasjon vurderer WHO den nåværende risikoen for den generelle befolkningen som utgjøres av dette viruset til å være lav. Om nødvendig vil risikovurderingen bli gjennomgått dersom ytterligere epidemiologisk eller virologisk informasjon, inkludert informasjon om A(H5N2)-virus påvist i lokale dyrepopulasjoner, blir tilgjengelig.
KOMMENTAR: DU VERDEN SÅ BEROLIGENDE!
WHO råd
Denne saken endrer ikke gjeldende WHOs anbefalinger om folkehelsetiltak og overvåking av influensa. KOMMENTAR: SELVFØLGELIG IKKE!
På grunn av den stadig utviklende naturen til influensavirus, fortsetter WHO å understreke viktigheten av global overvåking for å oppdage og overvåke virologiske, epidemiologiske og kliniske endringer assosiert med nye eller sirkulerende influensavirus som kan påvirke menneskers og dyrs helse og rettidig virusdeling for risiko evaluering.
Når det har vært menneskelig eksponering for et kjent utbrudd av et influensa A-virus hos tamfjørfe, ville fugler eller andre dyr, eller når det har vært et identifisert menneskelig tilfelle av infeksjon med et slikt virus, blir det nødvendig med økt overvåking i potensielt eksponerte menneskelige populasjoner. Forbedret overvåking bør ta hensyn til befolkningens helsesøkende atferd. Det kan omfatte en rekke aktive og passive helsetjenester og/eller lokalsamfunnsbaserte tilnærminger, inkludert forbedret overvåking i lokale ARI/ILI/SARI-systemer, aktiv screening på sykehus og av grupper som kan ha høyere yrkesmessig risiko for eksponering, og inkludering av andre kilder som tradisjonelle healere, privatpraktiserende og private diagnostiske laboratorier.
I tilfelle av en bekreftet eller mistenkt menneskelig infeksjon forårsaket av et nytt influensa A-virus med pandemisk potensial, inkludert fugleinfluensavirus, en grundig epidemiologisk undersøkelse (selv mens man venter på bekreftende laboratorieresultater) av en historie med eksponering for dyr og/eller reiser bør foretas sammen med kontaktsporing. Den epidemiologiske undersøkelsen bør inkludere tidlig identifisering av uvanlige hendelser som kan signalisere person-til-person overføring av det nye viruset. Kliniske prøver samlet inn fra mistenkte tilfeller av mennesker bør testes og sendes til et WHO-samarbeidssenter for videre karakterisering. KOMMENTAR: SELVFØLGELIG SENDES WHO…DE STÅR JO OVER NASJONALE BESTEMMELSER!
Reisende til land med kjente utbrudd av dyreinfluensa bør unngå gårder, kontakt med dyr på markeder med levende dyr, å gå inn i områder der dyr kan slaktes, eller kontakt med overflater som kan ha blitt forurenset med dyreavføring. Reisende bør også vaske hendene ofte med såpe og vann. Reisende bør følge god mattrygghet og god mathygiene. Skulle infiserte individer fra berørte områder reise internasjonalt, kan infeksjonen deres oppdages i et annet land under reise eller etter ankomst. Hvis dette skjer, anses ytterligere spredning på samfunnsnivå som usannsynlig ettersom dette viruset ikke har oppnådd evnen til å overføre lett blant mennesker.
Alle menneskelige infeksjoner forårsaket av en ny undertype av influensa A-virus er meldepliktig i henhold til IHR, og statsparter i regelverket er pålagt å umiddelbart varsle WHO om ethvert laboratoriebekreftet tilfelle av en nylig menneskelig infeksjon forårsaket av et influensa A-virus med potensial til å forårsake en pandemi. Sykdomsbevis er ikke nødvendig for denne rapporten.
WHO anbefaler ikke spesiell screening for reisende ved inngangspunkter eller restriksjoner angående den nåværende situasjonen for influensavirus ved grensesnittet mellom mennesker og dyr.
LINK: http://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/iten/2024-DON520
Mer informasjon
- Pan American Health Organization / Verdens helseorganisasjon. Influenza at the Human-Animal Interface: PAHO Recommendations to Strengthen Intersectoral Work for Surveillance, Early Detection, and Investigation, 9. juli 2020. Tilgjengelig fra: https://iris.paho.org/handle/10665.2/52563 (link is external)
- Pan American Health Organization / Verdens helseorganisasjon. Prøver fra pasienter mistenkt for influensa A/H5 LABORATORIETESTING ALGORITME. Tilgjengelig fra: https://www.paho.org/en/documents/samples-patients-suspected-influenza-ah5-laboratory-testing-algorithm(link is external)
- Pan American Health Organization / Verdens helseorganisasjon. Teknisk merknad: Laboratoriediagnose av menneskelig infeksjon med influensa A/H5. Tilgjengelig fra: https://www.paho.org/en/documents/technical-note-laboratory-diagnosis-human-infection-influenza-ah5(link is external)
- Gjeldende teknisk informasjon, inkludert månedlige risikovurderinger ved Human-Animal Interface. Tilgjengelig fra: https://www.who.int/teams/global-influenza-programme/avian-influenza/monthly-risk-assessment-summary
- Felles FAO/WHO/WOAH foreløpig vurdering av nylige influensa A(H5N1)-virus. Tilgjengelig fra: https://www.who.int/publications/m/item/joint-fao-who-woah-preliminary-assessment-of-recent-influenza-a(h5n1)-viruses
- US CDC. Influensa type A-virus. Tilgjengelig fra: https://www.cdc.gov/flu/avianflu/influenza-a-virus-subtypes.htm#highly-pathogenic(link is external)
- WHO. Internasjonalt helseforskrift (2005). Tilgjengelig fra: https://www.who.int/publications/i/item/9789241580410
- WHO. Manual for laboratoriediagnose og virologisk overvåking av influensa (2011). Tilgjengelig fra: https://www.who.int/publications/i/item/manual-for-the-laboratory-diagnosis-and-virological-surveillance-of-influenza
- Referansevilkår for nasjonale influensasentre for det globale influensaovervåkings- og responssystemet. Tilgjengelig fra: https://www.who.int/initiatives/global-influenza-surveillance-and-response-system/national-influenza-centres
- Pan American Health Organization / Verdens helseorganisasjon. Epidemiologisk oppdatering Utbrudd av fugleinfluensa forårsaket av influensa A(H5N1) i regionen Amerika – 20. mars 2024. Washington, DC: PAHO/WHO; 2024. Tilgjengelig fra: https://www.paho.org/en/documents/epidemiological-update-outbreaks-avian-influenza-caused-influenza-ah5n1-region-americas-1(link is external)
- Pan American Health Organization / Verdens helseorganisasjon. Risikovurdering for folkehelse relatert til utbrudd forårsaket av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) A(H5N1), kladde 2.3.4.4b, hos dyrearter i regionen Amerika – 20. september 2023. Washington, DC: PAHO/WHO; 2023.Tilgjengelig fra: https://www.paho.org/en/documents/risk-assessment-public-health-related-outbreaks-caused-highly-pathogenic-avian-influenza(link is external)
- Pan American Health Organization / Verdens helseorganisasjon. Styrking av det tverrsektorielle arbeidet for influensa ved Human Animal Interface i regionen Amerika: Tekniske spørsmål og svar. Washington, DC: PAHO/WHO; 2023. Tilgjengelig fra: https://www.paho.org/en/documents/strengthening-intersectoral-work-influenza-human-animal-interface-region-americas(link is external)
- Pan American Health Organization / Verdens helseorganisasjon. Rapport fra den regionale høringen for styrking av tverrsektorielt arbeid i menneske-dyr-grensesnittet til influensa. Washington, DC: PAHO/WHO; 2023. Tilgjengelig fra: https://www.paho.org/en/documents/report-regional-consultation-strengthening-intersectoral-work-human-animal-interface(link is external)
- Pan American Health Organization / Verdens helseorganisasjon. Oppfordring til handling for å etablere en intersektoriell kommisjon for forebygging og kontroll av zoonotisk influensa i Amerika. Tilgjengelig fra: https://www.paho.org/en/news/26-3-2024-call-action-establish-intersectoral-commission-prevention-and-control-zoonotic(link is external)
- WHO. Mosaic Respiratory Surveillance Framework (2023). Tilgjengelig fra: https://www.who.int/initiatives/mosaic-respiratory-surveillance-framework/
- Influensa, SARS-CoV-2, RSV og andre luftveisvirus: https://www.paho.org/en/topics/influenza-sars-cov-2-rsv-and-other-respiratory-virusesReferanser:
- Verdensorganisasjonen for dyrehelse. Mexico- Influensa A-virus med høy patogenitet (Inf. med) (ikke-fjærkre inkludert ville fugler) (2017-) – Umiddelbar varsling. Paris: WOAH; 2024 [sitert 23. mai 2024]. Tilgjengelig fra: https://wahis.woah.org/#/in-review/5616?fromPage=event-dashboard-url(link is external)
- Youk S, Leyson CM, Parris DJ, Kariithi HM, Suarez DL, Pantin-Jackwood MJ. Fylogenetisk analyse, molekylære endringer og tilpasning til kyllinger av meksikansk avstamning H5N2 lavpatogene fugleinfluensavirus fra 1994 til 2019. Transbound Emerg Dis. 2022 sep;69(5):e1445-e1459. doi: 10.1111/tbed.14476. Epub 2022 4. mars PMID: 35150205; PMCID: PMC9365891.
Sitabel referanse: Verdens helseorganisasjon (5. juni 2024). Nyheter om sykdomsutbrudd; Fugleinfluensa A (H5N2) – Mexico. Tilgjengelig på: http://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/iten/2024-DON520
+ There are no comments
Add yours